Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Υποχρεωτικό το Περιουσιολόγιο από την Πρωτοχρονιά – Δηλώστε μετρητά και κοσμήματα

Υποχρεωτικό το Περιουσιολόγιο από την Πρωτοχρονιά – Δηλώστε μετρητά και κοσμήματα

– Μετά την απόφαση της κυβέρνησης αλλάζει το ”πόθεν έχες”, αρχικά για τους εως τώρα υπόχρεους και μετά για όλους τους φορολογούμενους.
– Από την 1η Ιανουαρίου 2016 θα δηλώνονται υποχρεωτικά, μέσω Internet, καταθέσεις και μετρητά, κοσμήματα, μέταλλα και πολύτιμοι λίθοι.
– Διαβάστε τις προϋποθέσεις για το Περιουσιολόγιο.

Αρχικά η αλλαγή στο ”πόθεν έσχες” αφορά στους εως τώρα υπόχρεους, όπως πολιτικούς, κρατικούς λειτουργούς, στελέχη της δημόσιας διοίκησης και δημοσιογράφους. Το επόμενο βήμα θα είναι η επέκταση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου σε όλους τους φορολογούμενους.

Τι πρέπει να δηλώσετε από την Πρωτοχρονιά

– Καταθέσεις στις τράπεζες, κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία

– Μετρητά εκτός τραπεζικών λογαριασμών ή σε θυρίδες, με αξία άνω των 15.000 ευρώ, κοσμήματα, μέταλλα και πολύτιμους λίθους εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ

– Ο υπόχρεος υποβολής Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (ΔΠΚ) απαιτείται να είναι ενεργός χρήστης των υπηρεσιών του TAXISnet, προκειμένου να υποβάλει τη δήλωση αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω ενιαίας διαδικτυακής εφαρμογής. Η δήλωση υποβάλλεται από τον υπόχρεο και αφορά την περιουσιακή κατάστασή του, καθώς και της ή του συζύγου και των ανήλικων τέκνων. Υποχρέωση υποβολής δήλωσης υφίσταται και στην περίπτωση που δεν έχει μεταβληθεί η περιουσιακή κατάσταση.

– Κατά την υποβολή της δήλωσης ο υπόχρεος οφείλει σε κάθε περίπτωση να επικαιροποιήσει την περιουσιακή του κατάσταση, σε σχέση με τη δήλωση του αμέσως προηγούμενου έτους και να διατηρήσει αναλλοίωτα τα στοιχεία τα οποία δεν έχουν μεταβληθεί. Κατα την υποβολή της δήλωσης από τον υπόχρεο, τα βασικά στοιχεία αυτού δηλαδή ο ΑΦΜ, το επώνυμο, το όνομα και το πατρώνυμο, εμφανίζονται όπως τηρούνται στο φορολογικό μητρώο.

– Σε περίπτωση απόκτησης νέου εμπράγματου δικαιώματος επί ακινήτου ή απώλειας εμπράγματου δικαιώματος επί ακινήτου, που έχει δηλωθεί σε προηγούμενες δηλώσεις του υπόχρεου, δηλώνονται τα στοιχεία του συμβολαίου απόκτησης ή μεταβίβασης.
Σε περίπτωση απόκτησης εμπράγματων δικαιωμάτων επί ακινήτων λόγω κληρονομικής διαδοχής, δηλώνονται τα στοιχεία του κληρονομούμενου καθώς και ο τρόπος και η ιδιότητα με την οποία ο υπόχρεος έγινε κληρονόμος.
Σε περίπτωση απόκτησης και απώλειας οποιουδήποτε εμπράγματου δικαιώματος επί ακινήτου, εντός του έτους που αφορά η δήλωση, δηλώνονται και οι δύο μεταβολές. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση απόκτησης και μεταβίβασης, εντός του έτους που αφορά η δήλωση, οχημάτων καθώς και πλωτών και εναερίων μέσων.

– Κατά την πρώτη εφαρμογή της ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης η δήλωση θεωρείται ως αρχική και ως εκ τούτου περιλαμβάνει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του υπόχρεου και όχι μόνο τις μεταβολές.

Πηγή Ημερησία

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε