Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Απίστευτη δήλωση Μάρδα για την Τουρκία: “Ή διπλωματική λύση ή πόλεμος!”

Απίστευτη δήλωση Μάρδα για την Τουρκία: “Ή διπλωματική λύση ή πόλεμος!”

– Δεν έχει προηγούμενο η δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα
– Μόλις μια μέρα μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Σμύρνη μίλησε για… πόλεμο με την Τουρκία!
– Εμείς ζητάμε επίλυση των θεμάτων διά της διπλωματικής οδού, αλλιώς πόλεμος, είπε
– Το casus belli είναι κατ’ αρχάς αντίθετο στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ, είπε επίσης

Δεν πρόλαβε καλά καλά να κλείσει ένα 24ωρο από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Σμύρνη και τις δηλώσεις φιλίας και… αγάπης με τον Αχμέτ Νταβούτογλου και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας έρχεται να βάλει… φωτιά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πως; Εκστομίζοντας τη λέξη πόλεμος αναφερόμενος στις διαφορές με τη γείτονα!

«Δεν δεχόμαστε τις συγκεκριμένες θέσεις των Τούρκων. Διπλωματικά, όπως πρέπει να κινηθούμε, κινούμαστε και δεν βλέπουμε να υπάρχει άλλος τρόπος… Διαφορετικά, πόλεμος!», είπε ο Δημήτρης Μάρδας μιλώντας την Τετάρτη (09.03.2016) στον ΒΗΜΑ FM.

Ερωτηθείς για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και τις αντιδράσεις της κυβέρνησης, ο κ. Μάρδας είπε: «Αυτό το θέμα, δεν το ακούμε για πρώτη φορά και όπως ξέρετε, κάθε φορά που έχουμε παραβιάσεις και παραβάσεις, εμείς κάνουμε τις «νότες», οι οποίες χρειάζονται στα όργανα, τα οποία θα πρέπει να παραλάβουνε αυτές τις «νότες»… Και έτσι συνεχίζεται αυτή η ιστορία, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει άλλη λύση. Δεν δεχόμαστε τις συγκεκριμένες θέσεις των Τούρκων. Διπλωματικά, όπως πρέπει να κινηθούμε, κινούμαστε και δεν βλέπουμε να υπάρχει άλλος τρόπος… Διαφορετικά, πόλεμος! Εγώ δεν βλέπω άλλη λύση, αν κάποιος έρχεται και μου λεει «δεν είναι σωστό αυτό το οποίο κάνεις», να μου δώσει τη λύση. Τι θα έπρεπε να κάνουμε, στο πλαίσιο μιας κοινωνίας, παγκόσμιας κοινωνίας, η οποία έχει οργανωθεί με ένα μεγάλο σύνολο θεσμών, οι οποίοι επιδιώκουν να λύσουν όλα τα προβλήματα, με ειρηνικό τρόπο.

Αν κάποιος προτείνει κάποια άλλη λύση, να μου δώσει τη λύση σε αυτό το οποίο εμείς προτείνουμε. Εμείς προτείνουμε, με τη διπλωματική οδό, να λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Η δεύτερη λύση, η οποία υφίσταται, είναι αυτό που σας είπα προηγουμένως (σ.σ.: πόλεμος).

Εγώ δεν βλέπω καμία υποχώρηση στο συγκεκριμένο θέμα. Υποχώρηση θα ήταν να πηγαίναμε στο ΝΑΤΟ και να λέγαμε «πράγματι η Τουρκία, έχει δίκιο».

Αναφερόμενος δε στην επιλογή του πρωθυπουργού να μη σχολιάσει τις παρεμβάσεις της τουρκικής κυβέρνησης στην ελευθερία του Τύπου, ο υφυπουργός Εξωτερικών είπε: «Έχουμε μία κυβέρνηση, αυτή εδώ η απόφαση έτσι έπρεπε να ληφθεί, σύμφωνα με την κυβέρνηση, και καλώς έγινε».

Όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το casus belli στο Αιγαίο, είπε: «To casus belli είναι κατ’ αρχάς αντίθετο στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ. Αυτό το θυμάμαι από τα ακαδημαϊκά μου, είναι ή το άρθρο 2 ή το άρθρο 4 του καταστατικού χάρτη, που απαγορεύει την απειλή χρήσης βίας. Αυτό είναι δεδομένο, λοιπόν από εκεί και πέρα, αυτό το απάντησε (ο πρωθυπουργός)… Δεν απάντησε ακριβώς με τα άρθρα, αντέδρασε με αυτό τον τρόπο. Τι θέλατε να κάνει εκείνη την ώρα, δηλαδή; Τι άλλο περιμένατε να πει; Δεν μπορεί να συνδεθεί το casus belli με το άλλο (σ.σ.: επέκταση των χωρικών υδάτων), αυτό είπε ο πρωθυπουργός, πολύ καθαρά και με σαφήνεια, μπροστά του ήμουν, που σημαίνει ότι το αναφαίρετο δικαίωμά μας υφίσταται, το casus belli δεν πρέπει να υφίσταται.

Το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, εδώ και δύο χρονιές, από ό,τι θυμάμαι, είναι πλέον κοινοτικό κεκτημένο. Που σημαίνει ότι όποιος θέλει να ενταχθεί στην Ε.Ε, αυτό το κοινοτικό κεκτημένο, το έχει ως δεδομένο, σε ό,τι αφορά δε τα χωρικά ύδατα, εδώ έχουμε πάλι το κοινοτικό δίκαιο της Ε.Ε, όπου όλες οι οδηγίες, που αναφέρονται σε διάσωση και αλιεία, προβλέπουν – και είναι ένα από τα κεφάλαια, δεν θυμάμαι το νούμερο, που έχει να εξετάσει η Τουρκία, για να ενταχθεί στην Ε.Ε. – όχι έως τα 12 μίλια χωρικά ύδατα, 12 μίλια χωρικά ύδατα».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε