Πολιτική

Δραματικές εξελίξεις! Μετά την εμπλοκή με το κουαρτέτο ο Αλέξης Τσίπρας ζητά έκτακτη Σύνοδο Κορυφής!

- Ο Αλέξης Τσίπρας θα επικοινωνήσει τη Μεγάλη Τετάρτη με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και θα του ζητήσει να συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής
- Ο πρωθυπουργός θα του ζητήσει να διασφαλιστεί η τήρηση της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου για την Ελλάδα
- Μετά από αυτή την κίνηση όλα τα σενάρια είναι ανοικτά
- Ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ, Μισέλ Ρέινς, ανακοίνωσε στο Twitter ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και δεν θα συνεδριάσουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών
- Στο “κόκκινο” η αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης
- Μόλις μισή ώρα διήρκησε η σημερινή συνάντηση Τσακαλώτου – Θεσμών στο Χίλτον 

Νέα τροπή παίρνει η διαπραγμάτευση και πλέον όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Μετά την ακύρωση του Eurogroup της Μ. Πέμπτης, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να τα παίζει όλα για όλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα επικοινωνήσει τη Μεγάλη Τετάρτη με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και θα του ζητήσει να συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής, ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου για την Ελλάδα.

Μετά από αυτή την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα, τίποτα δεν αποκλείεται. Όλα τα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι και ίσως κάποια από αυτά να χρησιμοποιηθούν ως μοχλός πίεσης προς τους Ευρωπαίους: δημοψήφισμα, εκλογές ακόμη και παραίτηση της κυβέρνησης!

Η αγωνία έχει χτυπήσει “κόκκινο” στο Μέγαρο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο, καθώς η “προφητεία” Τσακαλώτου ότι θα “καούμε” αν φθάσουμε Μάιο και η διαπραγμάτευση δεν έχει ολοκληρωθεί, τείνει να επιβεβαιωθεί μετά το τελευταίο άτυπο Eurogroup στο Άμστερνταμ.

Στις τάξεις τις κυβέρνησης επικρατούσε η άποψη πως αν γίνει έκτακτο Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη θα είναι ένα καλό σημάδι, που όμως… δεν ήρθε τελικά, μιας και σήμερα το βράδυ έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο του Γερούν Ντάισελμπλουμ πως χρειάζεται περισσότερος χρόνος και έτσι δεν θα συνεδριάσουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών. Την απόφαση ανακοίνωσε μέσω του twitter.

 

 

Σήμερα το απόγευμα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών στο Χίλτον, μια συνάντηση που διήρκησε μόλις μισή ώρα, με τον υπουργό Οικονομικών να λέει χαρακτηριστικά πως “τη διακοπή τη ζήτησαν οι ίδιοι οι θεσμοί προκειμένου να διαβουλευτούν μεταξύ τους και με τους πολιτικούς προϊσταμένους τους”. 

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι σήμερα συζητήθηκε ένας “μηχανισμός δέσμευσης” της Ελλάδας για τη λήψη πρόσθετων μέτρων 3,6 δισ. ευρώ αν υπάρχουν δημοσιονομικές αποκλείσεις. Ανέφερε ότι “οι θεσμοί μας άκουσαν”.

Νωρίτερα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει πως “το 95% του πακέτου των μέτρων πρέπει να ληφθούν ούτως ή άλλως, πρόκειται για έναν αριθμό μεγάλων μεταρρυθμιστικών μέτρων, μέτρων που θα βάλουν και πάλι σε τάξη τον προϋπολογισμό, όπως οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, συγκλίνουμε στο 95%, νομίζω συμφωνούμε σε αυτό”, προσθέτοντας πως “είπαμε επίσης ότι επειδή υπάρχει σε πολλά σημεία αβεβαιότητα και επειδή οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι πιο ‘γκρίζες’, πρέπει να έχουμε ένα προληπτικό πακέτο μέτρων πάνω στο οποίο εργάζονται αυτή τη στιγμή”.
Ο Πρόεδρος του Eurogroup άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο σύγκλησης του συμβουλίου “θα έχουμε πιθανότατα ένα νέο Eurogroup την Πέμπτη για να οριστικοποιήσουμε όσα περισσότερα μπορούμε”.

 

“Κίνδυνος χρεοκοπίας”

 

Αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης μιλώντας στο Reuters έδωσε παράταση ένα μήνα αναφορικά με τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες φαίνεται να εξαντλούνται με βάση και την εντολή της κυβέρνησης να συγκεντρωθούν τα αποθεματικά δημόσιων φορέων ύψος 500 εκ. ευρώ στην ΤτΕ.

“Από τα μέσα Απριλίου είμαστε σε ένα δύσκολο δρόμο, αλλά η χώρα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς να χρεοκοπήσει έως τα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και αυξάνοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της, αν χρειαστεί”, δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.

 

 

Στο πρωθυπουργικό γραφείο δεν υπάρχει αγωνία για τις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή, όσον αφορά στο φορολογικό και το ασφαλιστικό, ωστόσο η σπουδή του ΔΝΤ να ζητήσει εδώ και τώρα προληπτικό πακέτο μέτρων για το 2018 ύψους 3,6 δισ. ευρώ, αγνοώντας επιδεικτικά ακόμη και τη συνταγματική νομιμότητα της χώρας έχει εξοργίσει τον Αλέξη Τσίπρα και συνολικά την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.

Και αυτό γιατί βλέπουν να “παίζεται” και πάλι ένα πολιτικό παιχνίδι εις βάρος της κυβέρνησης την ώρα που ουσιαστικά η διαπραγμάτευση έχει κλείσει, με σκοπό προφανώς να διαμορφωθεί κλίμα πολιτικής αστάθειας και νέα πολιτικά δεδομένα.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι αν το ΔΝΤ επιμείνει στη νομοθέτηση συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων στο πλαίσιο ουσιαστικά ενός….”παράλληλου μνημονίου” η κυβερνητική πλειοψηφία δεν είναι δεδομένη με βάση τα σχετικά μηνύματα που έχουν φθάσει το Μέγαρο Μαξίμου.

Πάντως η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, καθώς υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι δανειστές και ιδίως το ΔΝΤ θα δεχθούν την ελληνική πρόταση που προβλέπει ότι θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική διάταξη που θα προβλέπει ότι την άνοιξη του 2017 και την άνοιξη του 2018, με την δημοσίευση των τελικών στοιχείων για την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος του προηγούμενου έτους από την Ελληνική Στατιστική Αρχή αλλά και την Eurostat, o υπουργός Οικονομικών θα προχωρεί σε αυτόματη περικοπή των δημοσίων δαπανών σε περίπτωση αποκλίσεων έναντι των στόχων.

Με την πρόταση αυτή η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι θα αποφύγει την υποχρέωση να συγκεκριμενοποιήσει και να ψηφίσει τώρα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ τα οποία θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσουν θύελλα αντιδράσεων εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση πληροί τις απαιτήσεις του Eurogroup.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Στη Λιβύη ο Θάνος Πλεύρης με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για το «τσουνάμι» μεταναστών: Το «παζάρι» και τα «ανταλλάγματα» για να μειωθούν οι ροές
Η Ελλάδα έγινε ήδη η δεύτερη χώρα μετά την Κύπρο που έχει μεταβάλει τη στάση της απέναντι στα αιτήματα για άσυλο από Σύρους πολίτες
Πρόσφυγες και μετανάστες στην Αγυιά Χανίων
Κόντρα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Ο Πολάκης θεσμικά αιτήθηκε την πληρωμή σε αγρότες και κτηνοτρόφους» – «Βιαστικοί ή συνυπεύθυνοι;»
Δημοσιεύματα και διαρροές με ονόματα βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το σημερινό για τον Παύλο Πολάκη έχουν στόχο να κρύψουν την ευθύνη του Μητσοτάκη και της κυβέρνησης του»
Ο Παύλος Πολάκης στη Βουλή 2
Άδωνις Γεωργιάδης: «Προσφεύγω άμεσα στην δικαιοσύνη» – Διάψευση για εμπλοκή του σε υπόθεση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης
«Δεν θα επιτρέψω κανένας να παίξει ξανά με την Τιμή και την Υπόληψή μου. Αρκετά υπέφερα από την λάσπη και τις συκοφαντίες στο παρελθόν. Ως εδώ!»
Ο Άδωνις Γεωργιάδης
«Μου έβαλε το "μαχαίρι στο λαιμό" για τα χρήματα που έπρεπε να δώσω», λέει η Ζέττα Μακρή για τον δημοσιογράφο που φέρεται να την εκβίαζε
«Πάλεψα με τη συνείδησή μου όχι για το αν θα πληρώσω, αλλά για το αν πρέπει να τον καταγγείλω αμέσως ή να του δώσω ένα περιθώριο ενδεχομένως να διορθώσει»
Η Ζέττα Μακρή
ΠΑΣΟΚ σε Τσίπρα: Έπαιξες την χώρα στα ζάρια – Η ιστορία δεν γράφεται με όρους μάρκετινγκ, αλλά από το βίωμα του ελληνικού λαού
Αντί για κατάργηση των μνημονίων, έφερε το τρίτο, αχρείαστο και επαχθέστερο μνημόνιο, το υπερταμείο και την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας για 99 έτη
Αλέξης Τσίπρας 7