Πέμπτη, 2 Μαΐ
19oC Αθήνα

Επίδειξη δύναμης από τον Σαμαρά: Κάποιοι έκαναν διαρροές γνωρίζοντας πως θα τραυματίσουν τη ΝΔ

Φωτογραφία Eurokinissi
Φωτογραφία Eurokinissi

Εν μέσω αποθέωσης ο Αντώνης Σαμαράς έβαλε τέλος στα σενάρια αλλαγής ηγεσίας και από το βήμα της Πολιτικής Γραμματείας της Νέας Δημοκρατίας, έστειλε ηχηρά μηνύματα στους εσωκομματικούς του αντιπάλους.

«Θέμα αρχηγού της παράταξης έθεσα εγώ ο ίδιος», είπε ο Αντώνης Σαμαράς, επαναλαμβάνοντας τη φράση που είχε πει στη θυελλώδη συνεδρίαση της Κ.Ο.: «δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση μου, αλλά δεν θα ήταν σωστό να εγκαταλείψω τη μάχη της παράταξης».

«Εξήγησα ότι κάτι τέτοιο θα ήταν επιζήμιο, αλλά κάλεσα έντιμα και καθαρά όποιον ήθελε να κινήσει καταστατικές διαδικασίες, κανείς δεν το έθεσε και το θέμα έκλεισε», είπε.

«Δεν μπορεί να υπάρχει εσωστρέφεια», είπε ο Αντώνης Σαμαράς, που για ακόμη μια φορά είπε “όχι” στη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου. Επιμένοντας στη θέση του έστειλε σαφές μήνυμα στους εσωκομματικούς του αντιπάλους, τους οποίους κατηγόρησε για διαρροές στα ΜΜΕ! «Μερικοί συνάδελφοι έθεσαν θέμα έκτακτου Συνεδρίου, που θα γινόταν για ένα θέμα: την εκλογή αρχηγού, ενώ δεν το έθεσαν στην ΚΟ. Το διέρρευσαν, γνωρίζοντας ότι έτσι και θα τραυματίσουν ΝΔ και θα βοηθούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Και για αυτό το απέρριψα, γιατί θα παρουσίαζαν παράταξη μας σπαρασσόμενη.

Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της εσωστρέφειας, θα υπερασπιστούμε το έργο μας θα διορθώσουμε τα λάθη μας. Αυτό είναι το έργο μας έτσι κι αλλιώς», κατέληξε.

Στη συνεδρίαση του πολυπληθέστερου κομματικού οργάνου της ΝΔ ο πρόεδρος του κόμματος υπερασπίστηκε το έργο της κυβέρνησης του τονίζοντας ότι «υπήρχε άλλη πολιτική από το να κρατήσουμε την πατρίδα στον πυρήνα της Ευρώπης από μεταρρυθμίσεις; Υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πετύχαμε να σώσουμε τη χώρα;
Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ το έλεγε. Και ο ΣΥΡΙΖΑ το παραδέχεται σήμερα ότι η πολιτική η δική μας πέτυχε, το λέει εκτός Ελλάδας και άρχισε να το υπογράφει. Όπως με την περιβόητη απόφαση Eurogroup».

Ο Αντώνης Σαμαράς παρότρυνε τα στελέχη να κάνουν σύγκριση των εκλογικών αποτελεσμάτων με το ΠΑΣΟΚ λέγοντας: «κάντε σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ που πριν από μας κυβέρνησε μόνο του και σκορπίστηκε, εμείς κρατήσαμε τις δυνάμεις μας, παραμείναμε κόμμα εξουσίας».

Ο κ. Σαμαράς κάλεσε ακόμα τα στελέχη της ΝΔ να υπερασπιστούν το έργο της κυβέρνησής του υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να υπερασπιζόμαστε το κυβερνητικό μας έργο, γιατί θα είναι η βάση σύγκρισης. Υπάρχει ένα λάθος που δεν πρέπει να κάνουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση και εύχεται την ώρα που ο ίδιος θα βυθίζεται στα εσωτερικά προβλήματα, να βυθιστεί και η ΝΔ στην εσωστρέφεια. Αυτό το δώρο δεν θα το κάνουμε».

Ακόμη, έστειλε σαφές μήνυμα προς τους επίδοξους αμφισβητίες του υποστηρίζοντας ότι «υπάρχουν συμφέροντα που θέλουν την εσωστρέφεια στη ΝΔ, τώρα που άρχισε το ξεφούσκωμα ΣΥΡΙΖΑ και τώρα που ο Βαρουφάκης είπε για δημοψήφισμα».

Ο κ. Σαμαράς μίλησε ακόμη και για την ανακοίνωση του ΕΛΚ, που προκάλεσε αντιδράσεις και στο εσωτερικό της ΝΔ, λέγοντας ότι «κάνουν σπέκουλες, είπαν απίστευτα πράγματα για ανακοίνωση ΕΛΚ, που είπε αυτονόητα πράγματα, τα οποία προσυπέγραψε και η κυβέρνηση για να τηρήσει τα συμφωνημένα και βρέθηκαν και δικοί μας, ευτυχώς λίγοι, που τσίμπησαν στη σπέκουλα του ΣΥΡΙΖΑ».

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ «βάφτισαν το κρέας ψάρι» λέγοντας χαρακτηριστικά: «είναι οι πρωταθλητές της σπέκουλας, ο κόσμος έχει αρχίσει και τους παίρνει χαμπάρι. Είχαν πει ότι θα πάνε για κούρεμα χρέους. Και αποδείχθηκε απάτη. Μιλάνε για αναδιάρθρωση χρέους, επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής. Επέκτειναν το μνημόνιο που εμείς θα το είχαμε ήδη τελειώσει. Γελάνε όλοι έξω, τα είπε και ο Γλέζος και η Κωνστνατοπουλου».

Ακόμη, ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε «ανεκδιήγητο» τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, τονίζοντας ότι «κατέθεσε μεταρρυθμίσεις στο Eurogroup, προκαλώντας ανάμεικτα συναισθήματα αμηχανίας και γέλιου, πάλι καλά που δεν φώναξαν τον επιθεωρητή Κλουζό από τον Ροζ Πάνθηρα».

Επιπλέον ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έφερε προς ψήφιση στη Βουλή τη συμφωνία για παράταση του μνημονίου επισημαίνοντας ότι «δεν τολμούν μετά από τόση “περήφανη” διαπραγμάτευση να φέρουν στη Βουλή την παράταση του μνημονίου, γιατί φοβούνται ότι δικοί τους βουλευτές δεν θα το ψηφίσουν. Τι θα γίνει όταν μετά από καιρό θα θέλουν να κλείσουν την αξιολόγηση και θα θέλουν να πάρουν μέτρα;» αναρωτήθηκε ο κ. Σαμαράς.

“Νομοθετούν αυτά που έχουμε ήδη νομοθετήσει εμείς. Αυτά για την ανθρωπιστική κρίση ήδη υπάρχουν” συμπλήρωσε ακόμη ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Να ακούσουμε τους πολίτες»

Ο κ. Σαμαράς έδωσε ακόμη το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει από εδώ και εμπρός το κόμμα. «Πρώτον θα υπερασπιστούμε το έργο μας, δεύτερον οι φίλοευρωπαϊκες δυνάμεις μπορούν να αλλάξουν αυτό που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τρίτον θα λειτουργήσουμε πιο δημοκρατικά και τέταρτον θα κάνουμε αληθινό οδοιπορικό στην κοινωνία όχι για να καλόπιάσουμε τους πολίτες αλλά να τους ακούσουμε».

Το “καρφί” στη Μαριέττα και η απάντηση για τη “στροφή” στα δεξιά

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπερασπίστηκε ακόμη την πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνησή του λέγοντας ότι “κάποιοι μας έκαναν κριτική ότι μετακινηθήκαμε ιδεολογικά. Είναι δεξιά στροφή ότι επιμείναμε στο θέμα της ασφαλείας; Ή ότι κάναμε ανοίγματα σε εθνικά θέματα;».

Εντύπωση προκάλεσε η φράση του κ. Σαμαρά «ήταν κεντρώο άνοιγμα να παρουσιάσεις σε σχολικά βιβλία, ως συνωστισμό τη Σμύρνη;», μια σαφέστατη αιχμή για την πολιτική της Μαριέττας Γιαννάκου στο υπουργείο Παιδείας επι κυβερνήσεως Καραμανλή.

«Σε σχέση με άλλα κεντροδεξιά κόμματα είμαστε πιο μετριοπαθείς. Λάθος μας ήταν πως κάποιες πολιτικές που αναγκαστικά εφαρμόσαμε, όπως το φορολογικό, είναι επιλογές τελείως έξω από ιδεολογία μας” υποστήριξε ακόμη ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε ακόμη στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του κόμματος τη δημιουργία ενός επιτελικού οργάνου συμβουλευτικού προς τον πρόεδρο με τη συμμετοχή του γραμματέα και διευθυντή κόμματος και με όσους έχουν διατελέσει στο παρελθόν σε αυτές τις θέσεις.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε