Κόσμος

Συρία: Έτσι η Δύση αγάπησε τον Τραμπ!

Δεν το φανταζόταν ποτέ πως μέσα σε μια νύχτα θα γινόταν… αρεστός. Ίσως και να μην τον ένοιαζε καθόλου. Αλλά η αλήθεια είναι πως ακόμα και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ δεν περίμενε τέτοια στήριξη από τη Δύση στην απόφασή του να "χτυπήσει" με 59 πυραύλους Τόμαχοκ τη Συρία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, όπως η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ που εξέδωσαν μάλιστα και κοινή ανακοίνωση, κατηγόρησε τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ πως «φέρει την πλήρη ευθύνη» για τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ εναντίον αεροπορικής βάσης στη Συρία.

«Το συριακό καθεστώς φέρει την πλήρη ευθύνη αυτής της εξέλιξης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Στόλτενμπεργκ. «Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη, δεν μπορεί να παραμείνει αναπάντητη, και εκείνοι που είναι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν», είπε ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος είχε ενημερωθεί από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ ότι τα πλήγματα επρόκειτο να πραγματοποιηθούν.

Και ενώ σχεδόν όλες οι χώρες της Δύσης ή ακόμη και αραβικά κράτη τάσσονται στο πλευρό των ΗΠΑ και μόνο η Ρωσία, το Ιράν και η Κίνα αντιτίθενται, η Άνγκελα Μέρκελ έκανε και νέες δηλώσεις στήριξης του Τραμπ. Η καγκελάριος της Γερμανίας είπε πως η επίθεση που εξαπέλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον συριακής αεροπορικής βάσης είναι κατανοητή δεδομένου του πόνου που υφίσταται ο λαός της Συρίας.

«Η επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι κατανοητή δεδομένων των διαστάσεων των εγκλημάτων πολέμου, δεδομένου του πόνου αθώων ανθρώπων, και δεδομένων των εμποδίων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», είπε η Μέρκελ. Χαρακτήρισε τα πλήγματα «περιορισμένα και στοχευμένα».

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από την πλευρά του τόνισε πως ότι «πρέπει να δοθεί απάντηση» στη χρήση χημικών όπλων στη Συρία. «Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν την ΕΕ πως αυτά τα πλήγματα ήταν περιορισμένα και η επιδίωξη ήταν να αποτραπούν περαιτέρω ωμότητες με χημικά όπλα», ανέφερε ο Γιούνκερ στη δήλωσή του.

«Πρέπει να δοθεί απάντηση στην επανειλημμένη χρήση τέτοιων όπλων», τόνισε προσθέτοντας πως «κατανοεί» τις προσπάθειες για να αποτραπούν περαιτέρω επιθέσεις. «Υπάρχει σαφής διάκριση ανάμεσα στα αεροπορικά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών στόχων και τη χρήση χημικών όπλων εναντίον αμάχων», είπε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αρκούδες έκαναν «κατάληψη» στο χωριό Μπέλομπραντ στο Κόσοβο - Το δημοτικό σχολείο έβγαλε προειδοποίηση ότι οι μαθητές κινδυνεύουν
Σε βίντεο που τράβηξαν οι κάτοικοι οι αρκούδες φαίνονται κάνουν βόλτες, εξερευνώντας κήπους και αναποδογυρίζουν έπιπλα, αναζητώντας τροφή, ενώ πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω να ανοίγουν μεγάλα, άσπρα σακιά με ζάχαρη
Αρκούδες
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η κλιματική κρίση είναι υγειονομική – «Ο πιο επιτακτικός τομέας σε σχέση με την κλιματική δράση»
«Η υγεία είναι ο πιο επιτακτικός τομέας σε σχέση με την κλιματική δράση, όμως εδώ και πολύ καιρό, αποτελεί υποσημείωση στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα»
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η κλιματική κρίση είναι υγειονομική – «Ο πιο επιτακτικός τομέας σε σχέση με την κλιματική δράση»
ΗΠΑ: Ο εγγονός του Τζον Φ. Κένεντι κατεβαίνει στην πολιτική – Ο Τζακ Σλόσμπεργκ διεκδικεί έδρα στο Κογκρέσο
Ο 32χρονος Τζακ Σλόσμπεργκ, εγγονός του Τζον Φ. Κένεντι, κατεβαίνει με τους Δημοκρατικούς στις ενδιάμεσες εκλογές του 2026, διεκδικώντας έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων στη Νέα Υόρκη
Ο εγγονός του προέδρου Κένεντι, Τζακ Σλοςμπεργκ