Κόσμος

Σουηδική Ακαδημία: Τι θα γίνει με τα χρήματα και το Νόμπελ του Μπομπ Ντίλαν

Η σουηδική Ακαδημία προειδοποίησε τον Μπομπ Ντίλαν ότι ο χρόνος πιέζει και έχει περιθώριο μέχρι τις 10 Ιουνίου προκειμένου να εκφωνήσει την "ομιλία αποδοχής" του Νόμπελ Λογοτεχνίας, γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν θα λάβει ποτέ τα χρήματα που συνοδεύουν το βραβείο.

Ο Αμερικανός τραγουδοποιός δεν παρέστη στην τελετή απονομής των Νόμπελ, στις 10 Δεκεμβρίου και έστειλε μόνο μια “ευχαριστήρια ομιλία”. Η Ακαδημία της Σουηδίας, που απονέμει τα βραβεία, αναμένει από τον Ντίλαν την παραδοσιακή “ομιλία αποδοχής”, ένα υποχρεωτικό βήμα προκειμένου να λάβει τα 8 εκατομμύρια κορώνες (περίπου 840.000 ευρώ), το χρηματικό έπαθλο που συνοδεύει το βραβείο.
Η ομιλία αυτή, που αποκαλείται και “διάλεξη Νόμπελ”, μπορεί να πάρει οποιαδήποτε μορφή, για παράδειγμα να είναι ένα βίντεο, ή ακόμη κι ένα τραγούδι.
“Δεν είχαμε καμία τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπομπ Ντίλαν τους τελευταίους μήνες. Ο Ντίλαν γνωρίζει πάντως ότι η διάλεξη θα πρέπει να δοθεί το αργότερο μέχρι τις 10 Ιουνίου προκειμένου να λάβει τα χρήματα” ανέφερε η Σάρα Ντάνιους, η γραμματέας της Ακαδημίας στο μπλογκ της. “Το τι θα αποφασίσει, είναι δικό του θέμα”, πρόσθεσε.

Ο συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής έχει προγραμματίσει τρεις συναυλίες στη Σουηδία: δύο στη Στοκχόλμη, στις 1 και 2 Απριλίου και μία στο Λουντ στις 9 του ίδιου μήνα. Σύμφωνα με τη Ντάνιους, οι εμφανίσεις αυτές είχαν προγραμματιστεί πριν ανακοινωθεί η βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Το βέβαιο είναι ότι ο νικητής του Νόμπελ για το 2016 θα παραμείνει ο Ντίλαν “και κανείς άλλος”, υπογράμμισε η Ντάνιους, είτε δεχτεί τα χρήματα είτε όχι.
Ο Μπομπ Ντίλαν, ο πρώτος συνθέτης-τραγουδιστής που τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, υποδέχτηκε τη βράβευσή του με απόλυτη σιωπή: αντέδρασε αφού πέρασαν δύο εβδομάδες από την ανακοίνωση και δεν παρέστη στην τελετή βράβευσης. Στο παρελθόν και άλλοι συγγραφείς δεν πήγαν στη Σουηδία, όπως η Ντόρις Λέσινγκ και ο Χάρολντ Πίντερ, επικαλούμενοι λόγους υγείας, όμως όλοι τους έδωσαν την παραδοσιακή διάλεξη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ιταλία: Σάλος με σεξιστική ομάδα στο Facebook – Η Meta την έκλεισε μετά από 6 χρόνια
Μια ομάδα με 32.000 μέλη όπου άνδρες μοιράζονταν προσωπικές φωτογραφίες των συζύγων τους προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων – Η Meta την έκλεισε μετά από έξι χρόνια λειτουργίας, σύμφωνα με τους Financial Times
Το logo του Facebook
Ο Ντόναλντ Τραμπ απομακρύνει υψηλόβαθμη αναλύτρια της CIA για τη Ρωσία – Ανησυχίες στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ
Το Economist αποκαλύπτει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αφαίρεσε την άδεια ασφαλείας από έμπειρη αναλύτρια της CIA, σε μια άνευ προηγουμένου «εκκαθάριση» στις υπηρεσίες πληροφοριών
Το κτίριο όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της CIA στη Βιρτζίνια
Αράχνες–«ζόμπι»: Ο μύκητας που προκαλεί τρόμο και θυμίζει το The Last of Us
Μύκητας που ανακαλύφθηκε πρόσφατα μετατρέπει αράχνες σε πραγματικά «ζόμπι», ένα φαινόμενο που τρομάζει κατοίκους και κηπουρούς σε όλο τον κόσμο, ενώ θυμίζει το σύμπαν της σειράς The Last of Us, γράφει η Wall Street Journal
Αράχνη