Πολιτική

Επιμένουν για ομαδικές απολύσεις – Πάγωσε η διαπραγμάτευση

Η αισιοδοξία Τσακαλώτου ότι μπορεί να υπάρξει μια προκαταρκτική συμφωνία ώστε να ανοίξει ο δρόμος για συμφωνία πακέτο που θα περιλαμβάνει το χρέος και τα πλεονάσματα στις 7 Απριλίου μάλλον δεν έχει... αντίκρισμα στην πλευρά των δανειστών.

Τα μεγάλα αγκάθια παραμένουν. Στο θέμα του αφορολόγητου αλλά και των συντάξεων φαίνεται ότι οι δυο πλευρές σβήνουν και ξαναγράφουν σε σχεδόν καθημερινή βάση παραδείγματα για να μπορέσουν να βρουν το μείγμα των μειώσεων που θα οδηγήσει στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα που απαιτεί η τρόικα, ωστόσο αυτά τα ζητήματα δεν είναι τα μόνα αγκάθια.

Ανοιχτά παραμένουν θέματα όπως οι ομαδικές απολύσεις και το lock out, θέματα όπου φαίνεται ότι υπάρχει πραγματικό χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με το Reuters, ο ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης, σημείωσε πως η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές παραμένουν διχασμένοι αναφορικά με τους όρους της αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης, με το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές να εμποδίζει την Αθήνα να λάβει νεά χρηματοδότηση.

“Οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές, εξακολουθούν να απέχουν πολύ σε μία σειρά ζητημάτων” δήλωσε τονίζοντας ότι δεν έχει υπάρξει επαρκής πρόοδος αναφορικά με τους ελληνικούς δημοσιονομικούς στόχους, το συνταξιοδοτικό, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η απουσία επαρκούς προόδου σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων σημαίνει ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης που θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης μηνιαίας συνάντησής τους είναι απίθανο να καταλήξουν σε έναν πολιτικό συμβιβασμό αναφορικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε ότι “είναι εφικτή η τεχνική ολοκλήρωση της αξιολόγησης (staff level agreement) σε μικρό χρονικό διάστημα”.

Οι συνομιλίες μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των θεσμών θα συνεχιστούν έως το Eurogroup της Δευτέρας, ενδεχομένως και μέσα στο Σαββατοκύριακο, είπε ο αξιωματούχος. Τόνισε, δε, ότι όσο πιο κοντά φτάσουμε προς τη συμφωνία, τόσο το καλύτερο για τη συζήτηση που θα διεξαχθεί στο Eurogroup, το οποίο θα αποτιμήσει την κατάσταση.

Ερωτηθείς εάν είναι δυνατό να υπάρξει μία συνολική συμφωνία εντός του Απριλίου, ο ίδιος παράγοντας της ευρωζώνης απάντησε ότι ο Απρίλιος είναι ένας δύσκολος μήνας, όχι μόνο επειδή μεσολαβούν οι διακοπές του Πάσχα, αλλά και επειδή θα πραγματοποιηθεί η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, όπου θα τεθούν τα ζητήματα της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος και της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, τα ανοιχτά ζητήματα αφορούν εν μέρει το πακέτο μέτρων που συζητήθηκε στο προηγούμενο Eurogroup και έχει να κάνει με τα επιπλέον μέτρα για να επιτευχθεί πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά, αλλά και με τα θετικά μέτρα που θα εφαρμοστούν εφόσον ξεπεραστεί ο στόχος του 3,5%.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Νίκος Δένδιας: «Δείτε μια φωτογραφία του Πίρι Ρέις και θα καταλάβετε γιατί δεν συζητήθηκε στο ΚΥΣΕΑ»
«Η άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων εντάσσεται στον κύκλο των αιφνιδιαστικών ασκήσεων που διεξάγονται κάθε χρόνο, δεν έχουν σχέση με το Πίρι Ρέις, που δεν απασχόλησε το ΚΥΣΕΑ» σημείωσε
Ο Νίκος Δένδιας
4
Ανδρέας Λοβέρδος για την ένταξή του στη ΝΔ: Επιλογή μου να στηρίξω τη σταθερότητα – Οι πολίτες δεν βλέπουν τον Νίκο Ανδρουλάκη ως εναλλακτική
«Δεν φοβάμαι τίποτα. Ο πολιτικός είναι για να σκέφτεται και να δρα, όχι να φοβάται. Με τον κ. Μητσοτάκη, είχαμε συμφωνήσει πως οι ανακοινώσεις θα γίνουν είτε λίγο πριν, είτε λίγο μετά τη ΔΕΘ», επεσήμανε.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος
101
Τέσσερις μήνες αναμονής στον ΣΥΡΙΖΑ για το νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα: Οι σύμμαχοι και οι αντίπαλοι
Ο πρώτος που το έκανε ήταν ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος είπε ότι δεν θα πρέπει να γίνει άλλη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ, χρεώνοντας με τον τρόπο του στον Αλέξη Τσίπρα μία νέα εσωκομματική κρίση
Ο Αλέξης Τσίπρας 2
Όλο το παρασκήνιο της προσχώρησης του Ανδρέα Λοβέρδου στη Νέα Δημοκρατία - Η «μάχη» του κέντρου από τη ΝΔ
Ο Α. Λοβέρδος είχε εδώ και πολύ καιρό επαφές με την Πειραιώς, ενώ ήδη από τα μέσα Ιουλίου, σε συνέντευξή του είχε δηλώσει σιβυλλικά ότι «στις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές ως υποψήφιος θα είμαι παρών»
Ανδρέας Λοβέρδος και Κυριάκος Μητσοτάκης 22