Κόσμος

Χαϊδεύει τους υπερεθνικιστές ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρνείται να αποσύρει τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο προκειμένου να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη από τους υπερεθνικιστές στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, δήλωσε ο αναπληρωτής συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος Δημοκρατίας των Λαών Χισάρ Οζόι μιλώντας στο Sputnik.

«Τα θέματα της κυριαρχίας, της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι όλα ζητήματα στα οποία είναι έντονο το εθνικιστικό συναίσθημα. Η Τουρκία βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα πολύπλοκη διαδικασία μεταρρύθμισης του συντάγματός της και εγκαθίδρυσης του προεδρικού συστήματος. Για τον λόγο αυτό ο πρόεδρος Ερντογάν χρειάζεται την υποστήριξη των Τούρκων υπερεθνικιστών, που επικρίνουν τους πιθανούς συμβιβασμούς της τουρκικής κυβέρνησης στο Κυπριακό», εξήγησε ο Οζόι.
Την Παρασκευή ο Ερντογάν δήλωσε ότι Τούρκοι στρατιώτες θα παραμείνουν επ’ αόριστον στην Κύπρο και ότι δεν υπάρχει συζήτηση για την απομάκρυνσή τους.
Την ίδια ημέρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε επισημάνει ότι η Άγκυρα είναι αντίθετη στον εγγυητικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο, καθώς το μπλοκ έχει αποδειχθεί ανίκανο να διασφαλίσει την ασφάλεια στο νησί και τη συμμόρφωση σε μια συμφωνία επανένωσης.
«Είναι πιθανό η τουρκική πλευρά να προσπαθήσει να κερδίσει περισσότερο χρόνο και να μην πάρει ξεκάθαρη θέση μέχρι γίνει το δημοψήφισμα. Σε διαφορετική περίπτωση, η κυβέρνηση ενδέχεται να χάσει την υποστήριξη των υπερεθνικιστών», εξήγησε ο Οζόι.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πάπας Λέων ΙΔ’: «Αξιοποιούμε την πολύτιμη κληρονομιά του Φραγκίσκου και πορευόμαστε με την ίδια ελπίδα που πηγάζει από την πίστη»
Με αναφορά στο όνομα που επέλεξε και στην παρακαταθήκη του Φραγκίσκου, ο νέος πάπας υπογράμμισε: «Αισθανόμενος ότι πρέπει να ακολουθήσω αυτά τα χνάρια, σκέφτηκα να λάβω το όνομα Λέων ο ΙΔ'»
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μιλάει κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους καρδιναλίους στο Βατικανό
Ινδία και Πακιστάν συμφώνησαν σε άμεση κατάπαυση του πυρός - «Συγχαρητήρια και στις δύο χώρες που χρησιμοποίησαν την κοινή λογική» λέει ο Ντόναλντ Τραμπ
«Συγχαρητήρια και στις δύο χώρες που χρησιμοποίησαν την κοινή λογική» έγραψε σε ανάρτησή του ο Αμερικανός πρόεδρος για την αποκλιμάκωση της κρίσης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν
Άνδρας σε χαλάσματα κτιρίου που καταστράφηκε από πακιστανική επίθεση στο ινδικό Κασμίρ 6
Μάργκοτ Φρίντλεντερ: Πέθανε η γηραιότερη επιζήσασα του ολοκαυτώματος σε ηλικία 103 ετών
Μετά την επιστροφή της στη Γερμανία, η Friedländer έδωσε πολυάριθμες ομιλίες και επισκέφθηκε πολλά γερμανικά σχολεία για να συνομιλήσει με παιδιά και νέους - υπήρξε εξέχουσα φωνή στη σύγχρονη Γερμανία
Η Margot Friedländer