Πολιτική

«Ο Ρέντσι “πέθανε”, μόνο ο Τσίπρας έμεινε»

Η μόνη δυνατή αριστερά στην Ευρώπη είναι αυτή του Αλέξη Τσίπρα στην Ελλάδα και των Podemos στην Ιταλία. Αυτή την άποψη εξέφρασε στην εφημερίδα La Repubblica ο κοινωνιολόγος και ιστορικός Μάρκο Ρεβέλι.

«Το Δημοκρατικό Κόμμα πέθανε. Ο Ιταλός δήμαρχος Πιζαπία είναι εκτός χρόνου, μένει μόνο ο Τσίπρας», είναι το τίτλος της συνέντευξης που έδωσε στη Repubblica ο Ιταλός ιστορικός και κοινωνιολόγος.

«Η πολιτική του Ρέντσι πέθανε, η προσπάθεια του αριστερού πρώην δημάρχου του Μιλάνου Πιζαπία είναι κωμικοτραγική, οι Πιερλουίτζι Μπερσάνι και Μάσιμο Ντ’ Αλέμα μιλούν τώρα που είναι πλέον αργά. Και η μόνη δυνατή αριστερά είναι εκείνη των Podemos και του Αλέξη Τσίπρα», εξηγεί ο γνωστός Ιταλός κοινωνιολόγος.

Σύμφωνα με τον Ρεβέλι, «η Αριστερά στην Ιταλία έχει αυτοκτονήσει» από την στιγμή που το πείραμα του Ρέντσι «ήταν δραματικό» και η λεγόμενη «Αριστερά της Αριστεράς» δεν διαθέτει εγκυρότητα, διότι είναι υπερβολικά διχασμένη.

«Το προπατορικό αμάρτημα της δυτικής Αριστεράς είναι ότι δέχθηκε, κατά την μετάβαση στον νέο αυτόν αιώνα, τον νεοφιλελεύθερο κανόνα σας να επρόκειτο για μη αμφισβητήσιμο σκηνικό. Υποτίμησε τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης εξαντλώντας την εκλογική της βάση και κόβοντας τις ρίζες της μέσα στην κοινωνία», λέει ο Μάρκο Ρεβέλι, σύμφωνα με τον οποίο στην Ιταλία ο μόνος αριστερός, «ο οποίος ξέρει να εκφράζει τα αισθήματα και την διάθεση των πολιτών, είναι ο συνδικαλιστής της Fiom Μαουρίτσιο Λαντίνι».

«Η Ελλάδα του Αλέξη Τσίπρα και η Ισπανία, με τους Podemos στη Μαδρίτη και στη Βαρκελώνη, είναι οι μόνες περιπτώσεις στις οποίες κυβερνά μια εναλλακτική Αριστερά, αν και σε συνθήκες τρομακτικής μοναξιάς. Είναι παραδείγματα που περιέχουν δυσκολίες, αλλά πρόκειται για τις μόνες αφετηρίες από τις οποίες μπορούμε και πάλι να ξεκινήσουμε», τονίζει ο Ιταλός κοινωνιολόγος και ιστορικός.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζει τη γραμμή του μετά την παραίτηση Τσίπρα: Στάση αναμονής ή αποστάσεις από τη δημιουργία νέου κόμματος
Εάν πάντως η Πολιτική Γραμματεία υιοθετήσει τελικά κάποιο κείμενο το οποίο θα έχει αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα τότε δεν αποκλείεται να υπάρξουν ακόμα και παραιτήσεις
Αλέξης Τσίπρας και Σωκράτης Φάμελλος
Γιώργος Γεραπετρίτης για τη νίκη Ερχιουρμάν στα Κατεχόμενα: Ανοίγει νέο κεφάλαιο ελπίδας για την επανένωση της Κύπρου
«Η επανένωση θα εγγυάται την ειρήνη και ευημερία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια» υπογραμμίζει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών
Γιώργος Γεραπετρίτης
Μάξιμος Χαρακόπουλος στη χειροτονία του νέου αρχιεπισκόπου Σινά: Νέα ελπιδοφόρα εποχή για την ιστορική μονή της Αγίας Αικατερίνης
«Προσδοκούμε, με τη χάρη του Θεού, οι πληγές που άνοιξαν στο πρόσφατο παρελθόν να ιαθούν σύντομα, και η Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Θεοβάδιστο Όρος να συνεχίσει να ακτινοβολεί»
Ο γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον νέο Αρχιεπίσκοπο Σινά, κ. Συμεών / πηγή φωτογραφίας Βουλή των Ελλήνων