Κόσμος

Ξύλο, χημικά και έξι τραυματίες στο Παρίσι για τα εργασιακά! [pics]

Σπασμένες βιτρίνες, βόμβες μολότοφ, συγκρούσεις με την αστυνομία: οι ταραχές που ξέσπασαν σήμερα στο Παρίσι, στο περιθώριο των διαδηλώσεων κατά της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας, είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 12 άνθρωποι.

 

Ένας αστυνομικός, ο οποίος τυλίχθηκε στις φλόγες όταν εκτοξεύτηκε εναντίον του μια βόμβα μολότοφ, υπέστη εγκαύματα στο πόδι. Άλλοι έντεκα άνθρωποι, εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν διαδηλωτές, έχουν τραυματιστεί.

 

Η διαδήλωση ήταν μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων μηνών στη γαλλική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τους οργανωτές, οι συμμετέχοντες έφτασαν τις 170.000. Η αστυνομία από την πλευρά της έκανε λόγο για 78.000.

Στο περιθώριο της διαδήλωσης, ομάδες κουκουλοφόρων άρχισαν να εκτοξεύουν διάφορα αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων της τάξης που απάντησαν με δακρυγόνα και βομβίδες κρότου-λάμψης. Οι ταραξίες κατέστρεψαν στάσεις λεωφορείων ενώ πέταξαν μολότοφ και εναντίον διαφόρων καταστημάτων. Τουλάχιστον 16 άνθρωποι συνελήφθησαν, ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

 

Λαοθάλασσα

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν και πάλι στους δρόμους πολλών πόλεων της Γαλλίας σήμερα, για να διαδηλώσουν ξανά την αντίθεσή τους στην αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας που υιοθετήθηκε το καλοκαίρι, μετά από πολλούς μήνες έντονης πολιτικής και κοινωνικής αντιπαράθεσης.

Για 14η φορά, οι διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους του Παρισιού και άλλων 100 πόλεων, ζητώντας να αποσυρθεί στο σύνολό του ο νόμος, τον οποίο υπερασπίζεται η σοσιαλιστική κυβέρνηση. Ο νόμος αυτός, που θεωρείται ότι θα βελτιώσει την ευελιξία στην αγορά εργασίας σε μια χώρα όπου η ανεργία αγγίζει το 10%, θεωρείται ιδιαίτερα ευνοϊκός για τους εργοδότες.

Επεισόδια ξέσπασαν κατά τη διαδήλωση του Παρισιού, καθώς οι συγκεντρωμένοι εκτόξευαν διάφορα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που τους απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και βομβίδων κρότου-λάμψης. Έξι άνθρωποι συνελήφθησαν πριν και μετά την κινητοποίηση όπου ομάδες νέων φώναζαν συνθήματα όπως “όλοι σιχαίνονται την αστυνομία”.

Στη Νάντη και τη Ρεν, δύο πόλεις της δυτικής Γαλλίας, σημειώθηκαν επίσης συγκρούσεις των διαδηλωτών με αστυνομικούς. Στο Μπελφόρ, στα ανατολικά, η κινητοποίηση εξελίχθηκε σε διαδήλωση των εργαζομένων του ομίλου Alstom που ζητούν να μην κλείσει το τοπικό εργοστάσιο, το “λίκνο” της εμβληματικής υπερταχείας TGV. Η διεύθυνση επιθυμεί να μεταφέρει την παραγωγή σε άλλες μονάδες.

Η σημερινή κινητοποίηση είχε προαναγγελθεί ως η τελευταία ενάντια στον νόμο για τις εργασιακές σχέσεις. Ο επικεφαλής του πανίσχυρου συνδικάτου CGT Φιλίπ Μαρτινέζ ανέφερε ότι θα ακολουθηθούν πλέον άλλες οδοί διαμαρτυρίας, μεταξύ άλλων και η προσφυγή στη δικαιοσύνη. Τα συνδικάτα ελπίζουν ότι θα μπλοκάρουν τις επιχειρησιακές συμφωνίες, στις οποίες δίνει προτεραιότητα ο νόμος αυτός έναντι των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Οκτώ μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, η διαδήλωση είχε επίσης ως στόχο να συνεχιστούν οι πιέσεις απέναντι στην κυβένηση που κατηγορείται ότι εγκατέλειψε την εκλογική βάση της. “Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια εντελώς αδιάλλακτη κυβέρνηση. Ασφαλώς θα πληρώσει το τίμημα στις εκλογές και σε όλα τα επίπεδα”, προέβλεψε η Σεσίλ Γκοντάρ-Λαλάν, του συνδικάτου Solidaires.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Βρετανία στέλνει ομάδα της RAF στο Βέλγιο για την αναχαίτιση drones «φαντάσματα»
Το Λονδίνο αποστέλλει εξειδικευμένη μονάδα της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) στο Βέλγιο, προκειμένου να βοηθήσει τις βελγικές αρχές να αντιμετωπίσουν μια σειρά από ύποπτες πτήσεις drones
Πινακίδα απαγόρευσης για drones κοντά στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών
Εκθαμβωτική η Κέιτ Μίντλετον πλάι στον γιό της, πρίγκιπα Τζορτζ, και τον βασιλιά Κάρολο στην Τελετή Μνήμης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, εμφανίστηκε με μια εντυπωσιακή μαύρη τουαλέτα με φαρδύ λευκό γιακά του οίκου Alessandra Rich, ενώ φόρεσε σκουλαρίκια που ανήκαν κάποτε στη βασίλισσα Ελισάβετ
Ο πρίγκιπας Τζόρτζ, η Κέιτ Μίντλετον και ο βασιλιάς Κάρολος
Παγιδεύουν νέους Ινδούς με ψεύτικες δουλειές στη Ρωσία και τους στέλνουν στο μέτωπο στην Ουκρανία
Νέοι Ινδοί από φτωχές οικογένειες δελεάζονται με «καλές δουλειές» στη Ρωσία και στην πορεία καταλήγουν με το ζόρι στον ρωσικό στρατό, στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία, παρά τις επίσημες διαψεύσεις της Μόσχας
Ρώσοι στρατεύσιμοι αναχωρούν για τα στρατόπεδά τους
Οι Τούρκοι οδηγούν ώρες για να ψωνίσουν στην Ελλάδα: «Εδώ το λάδι είναι στη μισή τιμή»
Η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει το «σούπερ μάρκετ» για χιλιάδες Τούρκους, οι οποίοι περνούν τα σύνορα για να αγοράσουν κρασί, τυρί και είδη πρώτης ανάγκης σε τιμές που δεν υπάρχουν στην Τουρκία
Σούπερμαρκετ