Κόσμος

Έσπασε την απεργία πείνας μετά από 16 χρόνια! [pics]

Μια ινδή αγωνίστρια των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η Ιρόμ Σαρμίλα, έβαλε τέλος στην απεργία πείνας που διεξάγει εδώ και 16 χρόνια και η οποία θεωρείται η πιο μακροχρόνια στον κόσμο, δηλώνοντας πως αποφάσισε να συνεχίσει τη μάχη της κατεβαίνοντας στις τοπικές εκλογές.

Η Ιρόμ Σαρμίλα, την οποία επονομάζουν “σιδηρά κυρία του Μανιπούρ”, του κρατιδίου της στο βορειοανατολική Ινδία, εξαιτίας της στράτευσής της εναντίον των καταχρήσεων που διαπράττονται από τις δυνάμεις ασφαλείας, απελευθερώθηκε έναντι εγγύησης 10.000 ρουπιών (135 ευρώ) αφού δεσμεύθηκε γραπτώς ενώπιον δικαστηρίου ότι θα τερματίσει την απεργία πείνας της.

Η 44χρονη αγωνίστρια βρισκόταν υπό δικαστικό έλεγχο από την αρχή της απεργίας πείνας, την οποία ξεκίνησε το 2000 ζητώντας να τερματιστούν οι ειδικές εξουσίες που έχουν χορηγηθεί στις δυνάμεις ασφαλείας σ’ αυτή την περιοχή όπου διεξάγεται μια αυτονομιστική εξέγερση.

Ήταν περιορισμένη σ’ ένα δωμάτιο νοσοκομείου της κύριας πόλης του Μανιπούρ, της Ιμπχάλ, με την κατηγορία της απόπειρας αυτοκτονίας –που εξακολουθεί να τιμωρείται από τον νόμο στην Ινδία– και τρεφόταν δια της βίας πολλές φορές την ημέρα μέσω ρινικού σωλήνα.

Μπροστά στους δημοσιογράφους κατά την έξοδό της από το δικαστήριο της Ιμπχάλ, παραδέχθηκε δακρυσμένη πως η μακροχρόνια απεργία πείνας της δεν είχε αποτέλεσμα και έσπασε τη νηστεία της αφήνοντας να στάξει λίγο μέλι στο στόμα της.

“Νήστεψα επί σχεδόν 16 χρόνια, πιστεύοντας ότι θα μπορούσα να αλλάξω το σύστημα, αλλά τώρα συνειδητοποιώ πως αυτό δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα”, είπε.

“Έτσι αποφάσισα να βάλω ένα τέλος στη νηστεία μου, να μπω στην πολιτική και να δώσω μάχη (…) για τη δικαιοσύνη”, δήλωσε η Ιρόμ Σαρμίλα, η οποία φαινόταν αδύναμη, αλλά αποφασισμένη, ενώ ένας πλαστικός σωλήνας ήταν ακόμη προσαρμοσμένος στη μύτη της.

Η Σαρμίλα είχε πάψει να τρώει και να πίνει αφού παρακολούθησε τον θάνατο 10 αμάχων σε στάση λεωφορείου κοντά στο σπίτι της. Οι άμαχοι αυτοί σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, έπειτα από επίθεση ανταρτών σε στρατιωτική αυτοκινητοπομπή.

Η Διεθνής Αμνηστία την είχε χαρακτηρίσει το 2013 “κρατούμενη συνείδησης” ενώ είχε επίσης τιμηθεί με πολλά διεθνή βραβεία.

Στη βορειοανατολική Ινδία και το Κασμίρ μια ειδική νομοθεσία δίνει στις ένοπλες δυνάμεις το δικαίωμα να εισβάλλουν σε ιδιωτικές ιδιοκτησίες και να πυροβολούν χωρίς προειδοποίηση, κάτι που επικρίνεται από τους υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων που θεωρούν ότι πρόκειται για συγκάλυψη παραβιάσεων.

Η κυβέρνηση δικαιολογεί αυτή τη νομοθεσία επικαλούμενη την ανάγκη να καταπολεμηθούν οι ποικίλες ανταρτικές οργανώσεις που ζητούν μεγαλύτερη αυτονομία και αυξημένα δικαιώματα για τις κοινότητες των φυλών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ, ΦΩΤΟ: REUTERS

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η «ανύπαρκτη» σχέση της Ζιζελ Πελικό με την κόρη της μετά την υπόθεση βιασμού - «Η μητέρα μου δεν είναι σύμβολο»
Όπως γράφει η Νταριάν στο βιβλίο της, η μητέρα της δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ο σύζυγός της είχε κακοποιήσει την ίδια του την κόρη, λέγοντάς της: «Ο πατέρας σου είναι ανίκανος για κάτι τέτοιο»
Η κόρη της Gisele Pelicot, Caroline Darian 1
Ουκρανικά χτυπήματα σε ρωσικά διυλιστήρια πλήττουν την καρδιά της οικονομίας του Πούτιν
Η Ουκρανία πολλαπλασιάζει τις επιθέσεις με drones σε ρωσικές πετρελαϊκές υποδομές, πλήττοντας άμεσα την κύρια πηγή εσόδων του Κρεμλίνου, την ώρα που η Ουάσιγκτον επιχειρεί να αναζωογονήσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες
Ένα διυλιστήριο καίγεται στη Ρωσία
Μασαγιόσι Σον: Ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος και ιδρυτής της SoftBank είναι ο αγαπημένος ξένος επενδυτής του Ντόναλντ Τραμπ
Τα μεγάλα στρατηγικά ανοίγματα της SoftBank στις ΗΠΑ έχουν αναδείξει τον όμιλο σε έναν από τους σημαντικότερους επενδυτές στη χώρα - Ανάλυση των Financial Times
Μασαγιόσι Σον και Ντόναλντ Τραμπ