Κόσμος

Απίστευτο παρασκήνιο! Ποιοί έφεραν κοντά Πούτιν και Ερντογάν!

- Η Ρωσία και η Τουρκία διαπραγματεύθηκαν μυστικά τη συμφιλίωσή τους στην Τασκένδη, την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν
- Ενας επιχειρηματίας έπαιξε σημαντικό ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στις δυο χώρες
- Από μηδενική βάση θέλει να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις ο Ερντογάν
- ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Ένα απίστευτο παρασκήνιο αποκαλύπτεται για το πως ήρθαν και πάλι κοντά Ρωσία και Τουρκία με αποκορύφωμα την σημερινή συνάντηση Πούτιν και Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη.

Όπως αποκαλύπτουν σήμερα τουρκικά ΜΜΕ, η Ρωσία και η Τουρκία διαπραγματεύθηκαν μυστικά τη συμφιλίωσή τους στην Τασκένδη, την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, έπειτα από μια μεσολάβηση η οποία πραγματοποιήθηκε κυρίως από έναν τούρκο επιχειρηματία και τον πρόεδρο του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντά σήμερα στην Αγία Πετρούπολη τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για να επισφραγίσει αυτή τη συμφιλίωση, έπειτα από μήνες διπλωματικής ψυχρότητας. Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται μόλις έναν μήνα μετά τη συμφιλίωση, στα τέλη Ιουνίου, η οποία κατέστη δυνατή αφού ο Ερντογάν εξέφρασε τη “λύπη” του για την κατάρριψη το Νοέμβριο από τουρκικά καταδιωκτικά ενός ρωσικού μαχητικού αεροπλάνου πάνω από τα τουρκο-συριακά σύνορα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, η Τουρκία είχε αρχίσει να βολιδοσκοπεί τη Ρωσία για να τερματισθεί η κρίση μέσω του Τσαβίτ Τσαγκλάρ, ενός επιχειρηματία και πρώην υπουργού. Ο τελευταίος, έχει καλές σχέσεις με τον επικεφαλής της ρωσικής δημοκρατίας του Νταγκεστάν στον Καύκασο, τον Ραμαζάν Αμπντουλατίποφ, ο οποίος έχει με τη σειρά του πρόσβαση στον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του ρώσου προέδρου, τον Γιούρι Ουσάκοφ.

Η Άγκυρα άρχισε να συντάσσει μια επιστολή προς τη Μόσχα για να εκφράσει τη λύπη της για το αεροπορικό επεισόδιο ώστε να ξεπερασθεί η κρίση. Ο πρόεδρος Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις με τον Πούτιν και τον Ερντογάν, δήλωσε στις 22 Ιουνίου στην Άγκυρα, αφού συναντήθηκε με τον ρώσο ηγέτη, ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να του αποσταλεί αυτή η επιστολή.

Έτσι στις 24 Ιουνίου, έπειτα από αίτημα του ουζμπέκου προέδρου, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, ο Ιμπραήμ Καλίν, έσπευσε στην Τασκένδη, όπου ο Πούτιν συμμετείχε στη σύνοδο του οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης. Η επιστολή επιδόθηκε στον σύμβολο εξωτερικής πολιτικής του ρώσου προέδρου και ο Πούτιν έδωσε τότε το πράσινο φως για τη συμφιλίωση, υποστηρίζει η Hurriyet.

Στη συνέχεια τα δύο μέρη δημοσιοποίησαν την επιστολή στις 27 Ιουνίου, ανοίγοντας τον δρόμο για τον τερματισμό της κρίσης, η οποία υπήρξε εξαιρετικά επιβλαβής για την τουρκική οικονομία.

Από «μηδενική βάση» δήλωσε ότι επιθυμεί επανεκκίνηση των σχέσεων με τη Ρωσία ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ αντίθετα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένει σοβαρή ανταλλαγή απόψεων για ακανθώδη ζητήματα όπως η κατάσταση στη Συρία, όπου οι δύο χώρες υποστηρίζουν διαφορετικές πλευρές.

Η επίσκεψη Ερντογάν στη Ρωσία είναι η πρώτη από τον Νοέμβριο του 2015- όταν τουρκικά μαχητικά είχαν καταρρίψει ρωσικό αεροσκάφος στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας, επειδή «παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο»- αλλά και η πρώτη επίσκεψη του Ερντογάν στο εξωτερικό μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου.

Οι προσδοκίες Ερντογάν για «νέα σελίδα» στις διμερείς σχέσεις, περιλαμβάνουν στρατιωτική, οικονομική και πολιτιστική συνεργασία», όπως τόνισε ο ίδιος στο ρωσικό πρακτορείο TASS, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θέλει να «ξεπαγώσει» άμεσα η συνεργασία με τη Ρωσία όσον αφορά την κατασκευή του σταθμού πυρηνικής ενέργειας του Ακουγιού. Υπενθυμίζεται ότι τα ρωσικά «αντίποινα» περιελάμβαναν οικονομικές κυρώσεις με τον αριθμό των Ρώσων τουριστών να έχει συρρικνωθεί κατά 87% κατά το πρώτο εξάμηνο φέτος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον καταγγέλλει την έρευνα για την Covid-19 ως «απελπιστικά ασυνάρτητη»
Ο πρώην πρωθυπουργός απορρίπτει τα καυστικά πορίσματα της δημόσιας έρευνας, η οποία εκτιμά ότι χιλιάδες θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν το Ηνωμένο Βασίλειο είχε δράσει νωρίτερα
Ο Μπόρις Τζόνσον
Η Ρωσία αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέας συνάντησης μεταξύ Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ διαβεβαιώνει ότι τα κανάλια διαλόγου με την Ουάσινγκτον παραμένουν ανοικτά, παρά την έλλειψη προόδου στον πόλεμο της Ουκρανίας
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αλάσκα
Ο στρατός της Ολλανδίας άνοιξε πυρ κατά drones που εντοπίστηκαν πάνω από αεροπορική βάση
Οι ολλανδικές ένοπλες δυνάμεις άνοιξαν πυρ για να εξουδετερώσουν πολλά drones που πετούσαν παράνομα πάνω από τη βάση Φόλκελ (Volkel), κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters
Patriot system
Σύνοδος G20 στη σκιά του μποϊκοτάζ από τον Τραμπ και την ένταση για την Ουκρανία
Η σύνοδος του Γιοχάνεσμπουργκ ξεκινά με τις ηχηρές απουσίες των Ντόναλντ Τραμπ, Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ, σε μια στιγμή έντονων διπλωματικών τριβών και συζητήσεων για το αμερικανικό σχέδιο σχετικά με την Ουκρανία
Η G20 στη Νότια Αφρική
«Freebirth»: Πώς ένα κίνημα «φυσικού τοκετού» συνδέεται με θανάτους βρεφών
Μια εκτεταμένη έρευνα του Guardian αποκαλύπτει πώς γυναίκες έχασαν τα παιδιά τους αφού παρασύρθηκαν από εξιδανικευμένες ιστορίες τοκετών χωρίς μαίες και γιατρούς, που προωθούνται από τη Free Birth Society
Ποδαράκια μωρού