Τετάρτη, 8 Μαΐ
19oC Αθήνα

Άσαντ και αντάρτες συμφώνησαν για εκεχειρία και διαπραγματεύσεις

Φωτογραφία ΑΡΧΕΙΟΥ (Reuters)
Φωτογραφία ΑΡΧΕΙΟΥ (Reuters)

Συμφωνία ελπίδας ή μια ακόμη εκεχειρία που θα λήξει άδοξα; Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ και οι αντάρτες έφτασαν – με τις… ευλογίες του Βλαντιμίρ Πούτιν και εγγυητή τον Ερντογάν- σε συμφωνία για εκεχειρία και έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεως ώστε να τελειώσει ο αιματηρός εξαετής εμφύλιος πόλεμος στη Συρία.

Τη συμφωνία ανάμεσα στις δυο αντιμαχόμενες πλευρές ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Η εκεχειρία θα ξεκινήσει από τα μεσάνυχτα της 30ης Δεκεμβρίου και μένει να δούμε αν αυτή τη φορά θα τηρηθεί ή θα καταπατηθεί ξανά.

Όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος (που νωρίτερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη Συρία κι άλλα “καυτά” ζητήματα), εγγυητές της εκεχειρίας στη Συρία θα είναι η Ρωσία και η Τουρκία, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Υπεγράφησαν τρία έγγραφα: το πρώτο ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και την ένοπλη αντιπολίτευση για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στο σύνολο του συριακού εδάφους», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν διευκρινίζοντας ότι τα άλλα δύο έγγραφα αφορούν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε από την πλευρά του την υποστήριξή του προς την κατάπαυση του πυρός. Επιβεβαιώνοντας την επίτευξη συμφωνίας, ο στρατός του καθεστώτος της Δαμασκού διευκρινίζει ότι από την ανακοίνωση αποκλείονται το Ισλαμικό Κράτος, το πρώην Μέτωπο αλ-Νόσρα και όλες οι οργανώσεις που συνδέονται με αυτές, μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας ανακοίνωσε, επίσης, «μείωση» της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία. «Συμφωνώ με την πρόταση του υπουργείου Άμυνας για τη μείωση της στρατιωτικής μας παρουσίας στη Συρία», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών. «Όμως θα συνεχίσουμε οπωσδήποτε τον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας», διεμήνυσε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε