Πολιτική

Σε κοινοβουλευτικές εργασίας για πρώτη φορά ο Αρχιεπίσκοπος

Για πρώτη φορά από την μεταπολίτευση, καλεσμένος σε κοινοβουλευτικές εργασίες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων.

Ο Αρχιεπίσκοπος αποδέχθηκε με χαρά την ομόφωνη πρόσκληση που του απηύθυναν όλοι οι βουλευτές – μέλη της Επιτροπής προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της συνεδρίασης της Επιτροπής με θέμα: «Ο ρόλος της Εκκλησίας στην διατήρηση της εθνικής ταυτότητας του Ελληνισμού της Διασποράς».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος από το βήμα της Γερουσίας αναφέρθηκε «στον ενοποιητικό ρόλο που επιτελεί διαχρονικά η Εκκλησία μας, εντός και εκτός των εδαφικών συνόρων του ελληνικού Κράτους» σημειώνοντας πως «η Εκκλησία μας ως γνήσιος θεματοφύλακας τόσο της πνευματικής όσο και της γλωσσικής – και ευρύτερης πολιτιστικής – μας κληρονομιάς, μέσα στον πανανθρώπινο προσανατολισμό της, λειτουργεί συγχρόνως ως εγγυητής και της ενότητας, αλλά και της ιδιοπροσωπίας της εθνικής μας ταυτότητας στην οικουμενική προοπτική μιας ευμετάβλητης παγκοσμιότητας. Μιας ενότητας και μιας ιδιοπροσωπίας, που μέσα στην πορεία της ιστορίας του Γένους μας, αγωνίζεται διαχρονικά να κρατιούνται και συχνά να θαυματουργεί και μάλιστα ενίοτε μέσα σε αντίξοες χωροχρονικά συνθήκες.

Το πλέον αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αυτής της αισιόδοξης δυναμικής της εθνικής μας ταυτότητας αποτελεί ασφαλώς ο Ελληνισμός της Διασποράς, ο οποίος έχοντας ως κεντρικό σημείο αναφοράς του την Εκκλησία και με εφόδια την πίστη, την γλώσσα και τις παραδόσεις των πατέρων του, έχει κατορθώσει όχι απλώς να επιβιώσει αλλά και να μεγαλουργήσει και υλικά και πνευματικά».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διασποράς Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης κατά την προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου υπογράμμισε τον «ρόλο της Εκκλησίας στη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας στον ελληνισμό της Διασποράς» και σημείωσε πως στον οδικό χάρτη των 16 βημάτων που έχει αποφασίσει η Επιτροπή να ακολουθήσει για την ενδυνάμωση των σχέσεων του Εθνικού Κέντρου με τον Ελληνισμό της Διασποράς είναι «ο διακριτός ρόλος της Εκκλησίας στην επιβίωση και την προοπτική του απανταχού Ελληνισμού».

O υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης επισήμανε τον σημαντικό διαχρονικό αλλά και τον επίκαιρο και πολυδιάστατο ρόλο της Εκκλησίας για τον ελληνισμό και την διατήρηση της εθνικής ταυτότητας στην Ομογένεια. Θετικές αναφορές και από τους βουλευτές όλων των κομμάτων για τον εθνικό και οικουμενικό ρόλο που έχει διαδραματίσει και μπορεί στο μέλλον να διαδραματίσει ακόμα εντονότερα, ειδικά κάτω από τις τρέχουσες διεθνείς συνθήκες, η Εκκλησία. Παράλληλα υπογράμμισαν όχι μόνο τις σχέσεις που ενδυναμώνει η Εκκλησία μεταξύ του απόδημου ελληνισμού των πέντε ηπείρων με την μητέρα πατρίδα αλλά και μέσα στην Ελλάδα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Βόμβα» από Φάμελλο και κόντρα με Παππά: «Ο Κασσελάκης με καθαίρεσε από την προεδρία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με πραξικόπημα»
Η κόντρα Φάμελλου - Παππά, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε από τη συζήτηση στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση των τάσεων
Σωκράτης Φάμελλος και Νίκος Παππάς
Σωκράτης Φάμελλος: «Δεν υπάρχει περιθώριο για καμία αναβολή του Συνεδρίου της αναγέννησης και επανεκκίνησης»
«Από αύριο ξεκινά ο προσυνεδριακός διάλογος και πρέπει να είναι ουσιαστικός και εξωστρεφής, θα γίνουν εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με τη ενεργή συμμετοχή και της κοινωνίας» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Σωκράτης Φάμελλος 1
Ζωή Κωνσταντοπούλου για Στέφανο Κασσελάκη: Δεν ισχύει αυτό που ειπώθηκε, όπως ειπώθηκε, για συνεργασία για τα Τέμπη
«Ο κ. Κασσελάκης μου έχει πει ότι οι βουλευτές που πρόσκεινται στο κόμμα του θα στηρίξουν την πρόταση της Πλεύσης Ελευθερίας για προανακριτική για τα Τέμπη»
Στέφανος Κασσελάκης και Ζωή Κωνσταντοπούλο 4
Κυριάκος Μητσοτάκης – Τζόρτζια Μελόνι: Συνάντηση στη Ρώμη τη Δευτέρα – Στο επίκεντρο μεταναστευτικό και διμερείς σχέσεις
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας η ατζέντα είναι ευρεία και πολλές οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Τζόρτζια Μελόνι
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το «επαναστατικό αυτονόητο» για αξιολόγηση και διαφάνεια στο Δημόσιο και η Εθνική Στρατηγική για τη βία των ανηλίκων
«Είμαστε δίπλα στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς και κυρίως, είμαστε δίπλα στα παιδιά, για να μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον που τα προστατεύει» αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης