Κόσμος

Βενεζουέλα: Λεηλασίες, επεισόδια και “μετανάστευση” για τρόφιμα και φάρμακα [pics]

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ανακοίνωσε χθες την παράταση ως τις 2 Ιανουαρίου για την απόσυρση του χαρτονομίσματος με την μεγαλύτερη ονομαστική αξία στην χώρα (100 μπολιβάρ). Η αιφνίδια απόφαση για την απόσυρσή του, προκάλεσε έλλειψη ρευστότητας, οργισμένες διαδηλώσεις και λεηλασίες εν μέσω μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης που μαστίζει την χώρα.

Πριν από μια εβδομάδα ο Μαδούρο ανακοίνωσε αιφνιδίως την απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει το χαρτονόμισμα των 100 μπολιβάρ (0,15 δολάρια) που χρησιμοποιείται στο 75% των συναλλαγών. Έδωσε συγκεκριμένα προθεσμία έως τις 20 Δεκεμβρίου στους πολίτες να αντικαταστήσουν τα αποσυρθέντα χαρτονομίσματα.

Παράταση και επεισόδια

«Αποφάσισα την παράταση κυκλοφορίας του χαρτονομίσματος των 100 μπολιβάρ έως τις 2 Ιανουαρίου», τόνισε χθες ο Μαδούρο σε μια κυβερνητική σύσκεψη, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Το μέτρο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας, στοχεύει στην καταπολέμηση της «διεθνούς μαφίας» την οποία καθοδηγούν, σύμφωνα με τον Μαδούρο, οι ΗΠΑ για να προκαλέσουν ασφυξία στην οικονομία της χώρας. Για τον λόγο αυτό, διατάχθηκε το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων της χώρας με την Κολομβία και την Βραζιλία.

Απέναντι στην έλλειψη ρευστότητας και στον πληθωρισμό που καλπάζει, εκατοντάδες πολίτες, αψηφώντας την απαγόρευση της κυβέρνησης, διέσχισαν τα σύνορα.

Κοντά στην πόλη Σαν Κριστόμπαλ, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν περίπου 400 ανθρώπους να υπερπηδούν φράκτες, περνώντας στην Κολομβία προς αναζήτηση τροφής και φαρμάκων, που βρίσκονται σε έλλειψη στην Βενεζουέλα.

Στην νότια πολιτεία Μπολιβάρ, κάτοικοι εισέβαλαν σε δεκάδες μαγαζιά και αποθήκες σε πολλές πόλεις, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και επιχειρηματίες. Οι αρχές κήρυξαν εικοσιτετράωρη απαγόρευση στην Σιουδάδ Μπολίβαρ και ο κυβερνήτης της πολιτείας ανέφερε πως 135 άνθρωποι συνελήφθησαν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τι είναι οι «Μπλε Δράκοι» που τρομάζουν τους κολυμβητές – Το εντυπωσιακό αλλά επικίνδυνο θαλάσσιο πλάσμα
Σπάνιοι, εντυπωσιακοί και επικίνδυνοι: οι «Μπλε Δράκοι» έχουν προκαλέσει συναγερμό σε παραλίες της Μεσογείου, καθώς το τσίμπημά τους μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρο
Μπλε δράκοι
Ο Τραμπ βλέπει τον εαυτό του ως Νίξον απέναντι στον Χρουστσόφ: «Αδύνατο να κερδίσεις πόλεμο χωρίς επίθεση στη χώρα – εισβολέα»
Ο Αμερικανός πρόεδρος δημοσίευσε φωτογραφία – σύγκριση με το ιστορικό «Kitchen Debate» του 1959 και επανέλαβε ότι αν ήταν στον Λευκό Οίκο ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν 1
Ισραήλ: Εντολή Νετανιάχου για διαπραγματεύσεις απελευθέρωσης των ομήρων και κατάπαυση πυρός
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε ότι έδωσε το «πράσινο φως» για συνομιλίες με στόχο μια συμφωνία για τους ομήρους και μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, χωρίς ωστόσο να στείλει αντιπροσωπεία στο Κατάρ ή στην Αίγυπτο
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Πυρκαγιές στην Ευρώπη: Ρεκόρ με περισσότερα από 10 εκατομμύρια στρέμματα καμένα το 2025
Οι δασικές πυρκαγιές έχουν ήδη καταστρέψει μια έκταση ίση με την Κορσική, ξεπερνώντας μέσα σε οκτώ μήνες το προηγούμενο ρεκόρ του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρωπαϊκού συστήματος EFFIS
Πυρκαγιά στην Πορτογαλία
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απαιτεί την παράδοση του Ντονμπάς και την παραίτηση της Ουκρανίας από την ένταξη στο ΝΑΤΟ για συμφωνία ειρήνης
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε από το Κίεβο να παραδώσει πλήρως το Ντονμπάς, να παραιτηθεί από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και να απαγορεύσει την ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων στο έδαφός του
Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν 1