Ελλάδα

Η κρίση έκανε καλό στο ελληνικό κρασί

Την πεποίθηση ότι το ελληνικό κρασί όχι απλά αποδείχτηκε πολύ ανθεκτικό εν μέσω κρίσης, αλλά και κατόρθωσε να αναπτυχθεί παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία και την επιβολή "άδικων και αντιαναπτυξιακών" φόρων, εξέφρασε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της ‘Ενωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Βορείου Ελλάδος (ΕΝΟΑΒΕ), Στέλιος Μπουτάρης, στη διάρκεια γεύματος εργασίας με δημοσιογράφους.

“Τολμώ να πω ότι η κρίση έχει κάνει καλό στο ελληνικό κρασί, παρά τα προβλήματα και τον άδικο και αντιαναπτυξιακό φόρο (σ.σ. αναφέρεται στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης) που επιβλήθηκε σε αυτό, της τάξης των 0,20 ευρώ/λίτρο[…] Στη διάρκεια της κρίσης, ούσα η Ελλάδα στην πρώτη σελίδα κάθε περιοδικού και εφημερίδας ανά τον κόσμο έχει πάρει μεγάλη δημοσιότητα. Και βλέπουμε ότι τα τελευταία χρόνια ψάχνει ο κόσμος στο εξωτερικό και για καλές ελληνικές ιστορίες. Το ελληνικό κρασί είναι μια από τις καλές ιστορίες της Ελλάδας. Η ποιότητα του ελληνικού κρασιού έχει ανέβει κατακόρυφα, αυτή τη στιγμή δεν βλέπεις κακά κρασιά, μπορεί να βρεις μη ενδιαφέροντα, αλλά όχι κακά” είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μπουτάρης.

Όπως επισήμανε, στην κατηγορία των 10-20 ευρώ, ειδικά στα λευκά, οι ‘Ελληνες οινοποιοί έχουν κάνει τεράστια άλματα και η Ελλάδα μπορεί πλέον ν΄ανταγωνιστεί οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο. Και η Βόρεια Ελλάδα βαδίζει στον ίδιο δρόμο, αφού σε αυτήν καλλιεργούνται όχι μόνο βορειοελλαδικές ποικιλίες αλλά και γενικότερα ελληνικές, με κύριες το ξινόμαυρο, το λημνιό, αλλά και τη μαλαγουζιά και ασύρτικο, ένα κρασί από τη Σαντορίνη, που σιγά- σιγά βρίσκει τον χώρο του και στη Βόρεια Ελλάδα, όπου οι “εκφράσεις” της συγκεκριμένης ποικιλίας είναι πραγματικά μοναδικές.

“Είμαστε σε μα εποχή που γίνονται ωραία πράγματα και οι οινοποιοί έχουν αποκτήσει εξωστρέφεια, ταξιδεύουν παντού, βγαίνουν έξω, μιλάνε με τον ίδιο τρόπο για το ελληνικό κρασί, από το Τόκιο μέχρι την Αυστραλία και από Καναδά μέχρι …παντού. Είναι πολύ σημαντικό να μιλάμε όλοι την ίδια γλώσσα προς τα έξω και μετά το στρατηγικό σχέδιο για το ελληνικό κρασί, λέμε πράγματι τα ίδια πράγματα. Πιστεύω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη ευκαιρία για τα ελληνικά οινοποιεία και ότι θα δούμε πολλά πράγματα στο μέλλον” πρόσθεσε.

Παρουσιάζοντας δε τους στόχους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΝΟΑΒΕ, ο κ.Μπουτάρης περιέγραψε πέντε επιδιώξεις: πρώτος στόχος είναι όπως είπε η οικονομική ευρωστία και ανεξαρτησία, στόχος που επιτυγχάνεται αφού την τελευταία πενταετία η Ενωση κάλυψε δάνεια 200.000 ευρώ “κι αυτή τη στιγμή πάμε δυνατά”. Δεύτερος στόχος είναι η προαγωγή του οινοτουρισμού. “Ο οινοτουρισμός και γενικότερα ο προϊοντικός τουρισμός, μπορούν ν΄ αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης τόσο για τις κατά τόπους περιοχές, όσο και για την οικονομία συνολικά” σημείωσε ο κ.Μπουτάρης.

Τρίτος στόχος είναι η συνέχιση της προσπάθειας για την προώθηση και προστασία των κρασιών και τέταρτος η εκπαίδευση, σε όλον τον κύκλο της παραγωγής και διάθεσης του κρασιού, εκπαίδευση “για το πώς υποδεχόμαστε τους οινοτουρίστες, πώς πάμε στις ξένες αγορές, εκπαίδευση σε όλη την αλυσίδα της κατανάλωσης από τον χονδρέμπορο μέχρι το γκαρσόνι”. Ως πέμπτο βασικό στόχο, για τον οποίο όμως δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες, ο κ.Μπουτάρης περιέγραψε τον σχεδιασμό της ΕΝΟΑΒΕ για τη δημιουργία ενός “Σπιτιού του Κρασιού” της Θεσσαλονίκης, επισκέψιμου για κατοίκους και τουρίστες, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να κάνουν γευστικές δοκιμές, αλλά και να μαθαίνουν για τις οινοπαραγωγικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, παίρνοντας μια πρώτη γεύση πριν εκδράμουν προς τα οινοποιεία της Νάουσας, π.χ., ή της Δράμας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Μεγάλη αναζωπύρωση στην Ιεράπετρα στα Φέρμα - 9 μποφόρ οι ριπές των ανέμων, απομακρύνθηκαν 5.000 τουρίστες
Δύσκολες οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή μέχρι το πρωί της Παρασκευής - Μεγάλες ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις - Τεράστιες δυνάμεις της πυροσβεστικής στην Ιεράπετρα
Πυροσβέστες κατά τη διάρκεια κατάσβεσης της φωτιάς στην Ιεράπετρα
Ανανεώθηκε πριν 5 λεπτά
Τραγελαφικές ιστορίες στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ: Πτέρυγα μάχης έγινε ελαιώνας, η λίμνη Κάρλα χωράφι και περιοχές Natura βοσκοτόπια
Οι καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία 24ωρα σε σχέση το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ ξεπερνούν κάθε φαντασία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα»
Βοσκοτόπια 20
Σε ρυθμούς καύσωνα από την Κυριακή - Στους 42°C θα σκαρφαλώσει ο υδράργυρος την επόμενη εβδομάδα
Η πιο δύσκολη μέρα θα είναι η Τετάρτη με τη θερμοκρασία να σκαρφαλώνει πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε κάποιες περιοχές όπως στη Χαλκίδα θα αγγίξει τους 42 βαθμούς Κελσίου
Άνθρωποι στην παραλία
Εκτός ελέγχου η φωτιά στην Ιεράπετρα που καίει σε τρία μέτωπα: Στη μάχη από το πρωί τα εναέρια μέσα - Στα 8 χιλιόμετρα επεκτείνεται ο πύρινος εφιάλτης
Οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης - Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν στην περιοχή - Στο κλειστό γυμναστήριο της Ιεράπετρας φιλοξενήθηκε κόσμος
Φωτιά Ιεράπετρα
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
11