Πολιτική

Εξαγωγές και νέο σύστημα κρατικών εγγυήσεων στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΚΥΣΟΙΠ

Η εξωστρέφεια και η προώθηση των εξαγωγών, οι δυνατότητες συνεργασίας με την Ασιατική Επενδυτική Τράπεζα Υποδομών και τα κριτήρια χορήγησης κρατικών εγγυήσεων είναι τα θέματα που απασχόλησαν το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικών (ΚΥΣΟΙΠ) που συνεδρίασε σήμερα, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Συγκεκριμένα, το ΚΥΣΟΙΠ ενέκρινε την εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής (letter of intent) της Ελλάδας στην Ασιατική Επενδυτική Τράπεζα Υποδομών (Asian Infrastructure Investment Bank- AIIB), εκτιμώντας τις σημαντικές δυνατότητες που υπάρχουν για την ανάπτυξη επωφελών συνεργασιών για την ελληνική οικονομία.

Παράλληλα εγκρίθηκε η εισήγηση του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιάννη Σταθάκη σχετικά με το Σχέδιο Δράσης για την εξωστρέφεια και την προώθηση των εξαγωγών καθώς και τη σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής η οποία θα συνδράμει στο συντονισμό και την ταχύτερη υλοποίηση των διεθνών οικονομικών δράσεων της χώρας και θα διευθετεί ζητήματα που ενδεχομένως θα ανακύπτουν μεταξύ δημοσίων υπηρεσιών και επαγγελματικών φορέων.

Το Σχέδιο Δράσης θα έχει ως κύριο στόχο τη διευκόλυνση της εξωστρεφούς μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με παρεμβάσεις όπως:
– H δημιουργία ενός ενοποιημένου ηλεκτρονικού συστήματος για διευκόλυνση και ενημέρωση δυνητικών εξαγωγέων. Περιλαμβάνει την καταγραφή κάθε απαραίτητης για την εξαγωγική πολιτική πληροφορίας, την αναζήτηση και συλλογή της από εναλλακτικές πηγές και την καταχώρηση και συγκέντρωσή της σε ένα σύστημα που θα καταλήγει σε μία δυναμική, διαδικτυακή πύλη ενημέρωσης.
– H σύσταση υπηρεσίας help desk η οποία θα απευθύνεται στους ενδιαφερόμενους εξαγωγείς (αναφορά προβλημάτων, ενημέρωση κ.ά.) μέσω εναλλακτικών δικτύων (τηλέφωνο, web κ.ά.).
– Η εκπόνηση Οδηγών Επιχειρηματικότητας για τις αγορές-στόχους του εξωτερικού, μέσω των οποίων θα παρέχονται στοιχεία στους ενδιαφερόμενους με τρόπο συνεκτικό, ολοκληρωμένο και εύκολα προσβάσιμο.
– H αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών από τα γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ).
– O σχεδιασμός δράσεων για την επιμόρφωση στελεχών επιχειρήσεων για την προώθηση των εξαγωγών.

Το ΚΥΣΟΙΠ αποφάσισε, επίσης, τον επανασχεδιασμό του πλαισίου χορήγησης κρατικών εγγυήσεων. Στο πλαίσιο αυτό ανατέθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, η σύνταξη σχετικής εισήγησης που να προσδιορίζει τους όρους, τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια χορήγησης κρατικών εγγυήσεων σε εταιρίες με εγχώρια ή/και διεθνή παρουσία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Καυγάς Γιαννούλη – Βούλτεψη on air: «Αυτό δεν είναι διάλογος, είναι προπαγάνδα» – Πέταξε το μικρόφωνο και έφυγε
Η κόντρα μεταξύ της Σοφίας Βούλτεψη και του Χρήστου Γιαννούλη ξεκίνησε όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική για τις τετραήμερες χειμερινές διακοπές του πρωθυπουργού με την βουλευτή της ΝΔ να απαντά
Καυγάς Βούλτεψη - Γιαννούλη on air 28
ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση κατά την έξοδο των εκδρομέων προσπάθησε να δημιουργήσει συνθήκες αγανάκτησης ενάντια στους αγρότες
Σε κάθε περίπτωση, στην Χαριλάου Τρικούπη ζητούν λύση στο αγροτικό, που θα καλύψει τόσο τον βραχύ ορίζοντα, όσο και τον μακροπρόθεσμο, κάτι που απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό
Το σήμα του ΠΑΣΟΚ
Νίκος Ανδρουλάκης και ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται για εξόρμηση πόρτα – πόρτα: Σε εγρήγορση ακόμα και τις γιορτές
Την ίδια ώρα, αναμένεται να ανασκουμπωθούν και τα συνεδριακά όργανα, καθώς σύμφωνα με τον Νίκο Ανδρουλάκη, το Συνέδριο του κόμματος θα γίνει τον ερχόμενο Μάρτιο
Τα κάλαντα στον Νίκο Ανδρουλάκη 8