Κόσμος

Ο Ιταλός ΥΠΕΞ στηρίζει τον “Έλληνα θυρωρό” και εκθέτει τους… ενοίκους της Ευρώπης

Ηχηρή παρέμβαση με αναφορά στο θέμα του προσφυγικού και της πρωτοφανούς πίεσης που δέχεται η Ελλάδα, έκανε ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι, με ανάρτησή του στην σελίδα του στο Facebook. 

Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις, και ιδίως στη σύνοδο της Βιέννης, στη στάση της Τουρκίας και στην έλλειψη της πρέπουσας αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, υπογραμμίζει:

«Την περασμένη εβδομάδα η Ευρώπη έδωσε την εικόνα πως είναι ένα είδος πολυκατοικίας στην οποία όλοι οι γείτονες διαπληκτίζονται, αλλά στο τέλος φορτώνουν το συνολικό φταίξιμο στον (Έλληνα) θυρωρό. Παρακολουθήσαμε ακόμη και μια συνεδρίαση με τη συμμετοχή μελών και μη μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συζητηθεί το τι συμβαίνει στα ελληνικά σύνορα, χωρίς η Ελλάδα να κληθεί να πάρει μέρος σε αυτή.
Θέλω, παρά ταύτα, να πιστεύω ότι υπάρχει ακόμη μια δυνατότητα να αποφευχθεί η κατάρρευση ενός από τους στυλοβάτες της ενωμένης Ευρώπης, της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών. Αυτή η δυνατότητα βασίζεται σε τρεις ελάχιστες, απαραίτητες προϋποθέσεις.

Πρώτον, κανείς δεν πρέπει να λαμβάνει μονομερείς μη ανατρέψιμες αποφάσεις: διότι η προσωρινή επαναυιοθέτηση των ελέγχων στα σύνορα είναι κάτι το διαφορετικό από το πραγματικό κλείσιμό τους. Αν κάποιος αποφασίσει να κλείσει τα σύνορα, θα αναλάβει μια φοβερή ευθύνη απέναντι σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το είπαμε με σαφήνεια στους γείτονές μας.

Δεύτερον, η Τουρκία πρέπει να χρησιμοποιήσει με αποτελεσματικό τρόπο τα κονδύλια που έλαβε από την Ένωση για να μειώσει τα προσφυγικά κύματα που εισέρχονται στη χώρα αυτή. Πριν λίγες ημέρες το επανέλαβα στους ανώτατους ιθύνοντες της Άγκυρας, τα αποτελέσματα είναι απαραίτητα.

Τρίτον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να επιταχύνει την αναθεώρηση των κανόνων του Δουβλίνου, εκείνων που επιρρίπτουν κάθε ευθύνη στις χώρες πρώτης εισόδου στην Ένωση και να διακηρυχθεί και πάλι η αρχή μιας κοινής προσπάθειας των 28, όπως η Ιταλία ζήτησε ανέκαθεν.
Φτάνει να δει, κανείς, τις σκηνές στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας για να καταλάβει ότι δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
42 συλλήψεις στη διαδήλωση υπέρ του Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη - Κατηγορούνται για εξύβριση του Ταγίπ Ερντογάν
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν μπροστά στο δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης το βράδυ της Τρίτης, φωνάζοντας συνθήματα όπως «ενωμένοι ενάντια στο φασισμό» και «πρόεδρος Ιμάμογλου».
Τούρκοι αστυνομικοί σε επεισόδιο με διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη
Αντιφατικές ερμηνείες για την πτώση της 5χρονης από το κρουαζιερόπλοιο της Disney: Έρευνα για το πώς βρέθηκε το παιδί στα νερά του Ατλαντικού
Ο πατέρας βούτηξε στο νερό για να τη σώσει και την κράτησε στην επιφάνεια για 20 λεπτά - Συγκλονισμένοι οι επιβάτες, σε υστερία η μητέρα
Κρουαζιερόπλοιο της Disney
Ρώσοι έδεσαν σε μοτοσικλέτα Ουκρανό αιχμάλωτο πολέμου και τον έσυραν – Βίντεο από την σοκαριστική εκτέλεση
Ο Ουκρανός Συνήγορος του Πολίτη έστειλε επίσημη επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη και στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού καταγγέλλοντας τη Ρωσία για έγκλημα πολέμου
Δρόμος
1