Κόσμος

Απαγορεύονται τα Χριστούγεννα, οι γιορτές, τα δείπνα και ο Άγιος Βασίλης

Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, τα εορταστικά δείπνα και τα δώρα απαγορεύονται από φέτος στα σχολεία του Τατζικιστάν, μιας μουσουλμανικής χώρας όπου οι αρχές έχουν επιβάλει απαγορεύσεις άνευ προηγουμένου για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς.

Με διάταγμα που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, το υπουργείο Παιδείας της χώρας απαγορεύει “τη χρήση πυροτεχνημάτων, τα εορταστικά γεύματα, τα δώρα και τους εράνους” σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Σχολεία και πανεπιστήμια απαγορεύεται επίσης να στολίζουν χριστουγεννιάτικα δέντρα, “φυσικά ή τεχνητά”.

Πρόκειται για τις αυστηρότερες απαγορεύσεις που έχει επιβάλει ποτέ αυτή η πρώην σοβιετική δημοκρατία. Από το 2013 απαγορεύεται η διοργάνωση πρωτοχρονιάτικων ρεβεγιόν, ενώ εκτός νόμου έχει τεθεί και ο… Άγιος Βασίλης αφού δεν επιτρέπεται να εμφανίζεται σε καμία εορταστική εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης.

Στη Ρωσία και σε πολλές άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες τοποθετούνται κάθε χρόνο στις πλατείες των μεγάλων πόλεων τεράστια χριστουγεννιάτικα δέντρα. Στην Ντουσαμπέ, την πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, θα τοποθετηθεί ένα έλατο λίγο πριν την Πρωτοχρονιά αλλά θα το απομακρύνουν αμέσως μετά, στις αρχές Ιανουαρίου.

Τη νύχτα της 31ης Δεκεμβρίου 2011 ένας άνδρας που ήταν μεταμφιεσμένος σε Άγιο Βασίλη δέχτηκε την επίθεση τριών αγνώστων, που τον μαχαίρωσαν και τον σκότωσαν, κοντά στο σπίτι του στη Ντουσαμπέ. Οι συγγενείς του υποστηρίζουν ότι τα κίνητρα των δραστών ήταν θρησκευτικά, όμως η αστυνομία εκτιμά ότι οι δράστες βρίσκονταν υπό την επήρεια ναρκωτικών. Την παραμονή του φόνου ο θρησκευτικός ηγέτης της χώρας κάλεσε τους μουσουλμάνους να μην τηρήσουν την χριστιανική παράδοση για τον εορτασμό του νέου έτους.

Το 2007 το Τατζικιστάν υιοθέτησε επίσης έναν νόμο που απαγορεύει τον δημόσιο εορτασμό των γενεθλίων ενώ περιορίζει και τον αριθμό των προσκεκλημένων σε γάμους και κηδείες.
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «εμπόδιο» της τελευταίας στιγμής στη συμφωνία Ουκρανίας - ΗΠΑ για τα ορυκτά - Τι απαιτεί η Ουάσιγκτον
Οι ΗΠΑ απαιτούν την υπογραφή 2 εγγράφων, τα οποία κατά την άποψη της Ουκρανίας χρειάζονται περισσότερη επεξεργασία, αλλά η Ουάσινγκτον επιμένει ότι η ουκρανική πλευρά πρέπει να τα υπογράψει σήμερα
Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Βατικανό
Αποκαλύφθηκε το «σπίτι του τρόμου» στην Ισπανία: Γονείς κρατούσαν τα ανήλικα παιδιά τους στην απομόνωση επί 3 χρόνια
Ζευγάρι Γερμανών είχε νοικιάσει το σπίτι το 2021 στην Ισπανία όπου ζούσε με τα 3 παιδιά του. Γείτονες ανέφεραν ότι κανείς δεν έβγαινε από την οικία ενώ έγιναν καταγγελίες λόγω της έντονης δυσοσμίας που προερχόταν από το εσωτερικό
Αστυνομία της Ισπανίας
Ποιος είναι ο 29χρονος ομογενής Πέτρος Κρομμύδας που εξαφανίστηκε από το Λονγκ Άιλαντ - «Πήγε να κολυμπήσει και δεν βγήκε ξανά από τη θάλασσα»
Ο Πέτρος Κρομμύδας εξαφανίστηκε με μυστηριώδη τρόπο το βράδυ της περασμένης Τετάρτης - Η αστυνομία έχει βρει μόνο τα ρούχα του και το αυτοκίνητό του
Ο Πέτρος Κρομμύδας
Η Ουκρανία είναι έτοιμη για συνομιλίες αν η Ρωσία συμφωνήσει για «πραγματική εκεχειρία»
«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να μιλάει για την ετοιμότητά της για ειρήνη και να αρχίσει να ενεργεί συμφωνώντας άνευ όρων σε μια πραγματική και διαρκή κατάπαυση του πυρός» λέει ο Ουκρανός ΥΠΕΞ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Andrii Sybiha