Πολιτική

Κυβέρνηση: Αυτά είναι τα 11 σημεία της συμφωνίας με τους δανειστές! – Θριαμβολογούν για τα σκληρά μέτρα που έρχονται

- Τα 11 σημεία της συμφωνίας με τους δανειστές έδωσε στην δημοσιότητα η κυβέρνηση
- Στον αέρα το θέμα των κόκκινων δανείων - Ανοίγει και το θέμα των εργασιακών το επόμενο διάστημα
- Μεταξύ άλλων η συμφωνία προβλέπει:
- 0,25% πρωτογενές έλλειμμα το 2015 και πλεονάσματα + 0,50% το 2016, + 1,75% το 2017 και + 3,5% το 2018
- Οι τράπεζες θα ανακεφαλοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2015
- Ο ΑΔΜΗΕ παραμένει δημόσιο αγαθό, ενώ δεν υπήρξε καμία αναφορά σε «μικρή ΔΕΗ»

Πανηγυρίζει – άγνωστο γιατί – η κυβέρνηση με ενημερωτικό σημείωμα που έδωσε στην δημοσιότητα με 11 σημεία για την συμφωνία στην οποία κατέληξε με τους δανειστές. Σε πολλά σημεία του ενημερωτικού σημειώματος το Μαξίμου επιχειρεί να “χρυσώσει” το χάπι των μέτρων αφού επειδή λένε ότι δεν θα ληφθεί κανένα δημοσιονομικό μέτρο για το 2015 θεωρούν ότι η συμφωνία δεν είναι καθόλου ασφυκτική.

Επίσης, με την ανακεφαλαιοποίηση την τραπεζών υποστηρίζεται ότι απομακρύνεται εντελώς το κούρεμα καταθέσεων και με εύσχημο τρόπο περιγράφει το αδιέξοδο στο θέμα των κόκκινων δανείων, αφού αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν δέχθηκε την πώλησή τους και το θέμα παραμένει ανοικτό. Επίσης, ανοίγουν τα εργασιακά αλλά χωρίς να μπουν σε λεπτομέρειες και τέλος υποστηρίζουν ότι με το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων η δημόσια περιουσία δεν πωλείται αλλά αξιοποιείται….

Όπως αναφέρεται στο σημείωμα:

1.Η συμφωνία στα δημοσιονομικά προβλέπει ήπια προσαρμογή, δεν είναι καθόλου ασφυκτική αφήνοντας χώρο στην ανάπτυξη. Προβλέπει:

– 0,25% πρωτογενές έλλειμμα το 2015 και πλεονάσματα
+ 0,50% το 2016
+ 1,75% το 2017 και
+ 3,5% το 2018.

Στο σημείωμα γίνεται και αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν υπενθυμίζοντάς μας ότι:

Η συμφωνία που είχε υπογράψει η κυβέρνηση Σαμαρά / Βενιζέλου προέβλεπε πρωτογενή πλεονάσματα 3% για το 2015, 4,5% για το 2016 και 2017 καθώς και 4,2% για το 2018! Πλεονάσματα που δεν άφηναν κανένα περιθώριο για ανάπτυξη.

Με την παρούσα συμφωνία, οι υποχρεώσεις της Ελλάδας για πλεονάσματα στην 3ετία είναι μειωμένες κατά ποσοστό 11% του ΑΕΠ, δηλαδή αποφεύγονται μέτρα ύψους περίπου 20 δις. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με την παρούσα συμφωνία δεν θα υπάρξει καμία νέα δημοσιονομική επιβάρυνση –δηλαδή νέα μέτρα- κατά το προσεχές διάστημα.

2. Η συμφωνία διέπεται από το Διεθνές Ευρωπαϊκό Δίκαιο και όχι από το Αγγλικό, όπως είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση ΝΔ και ΠαΣοΚ, και δεν προβλέπει κατάργηση της κρατικής ασυλίας, όπως προέβλεπαν οι προηγούμενες συμφωνίες.

3. Η συμφωνία προβλέπει όχι μόνο την αναχρηματοδότηση του χρέους μέχρι το α’ εξάμηνο του 2018 αλλά και αρκετά χρήματα προκειμένου να εξοφληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προκειμένου να υπάρξει «φρέσκο» χρήμα στην αγορά. Κίνηση που θα αναζωογονήσει τον εμπορικό κόσμο.

4. Οι τράπεζες θα ανακεφαλοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2015 και άμεσα θα ενισχυθούν τουλάχιστον με 10 δισ. ευρώ. Έτσι δεν υπάρχει, πλέον, κανένας απολύτως κίνδυνος για «κούρεμα» καταθέσεων, όπως προβλέπει η κοινοτική οδηγία για ανακεφαλοποιήσεις τραπεζών μετά την 01.01.2016.

5. Η κυβέρνηση δεν δέχθηκε να πωλούνται τα «κόκκινα δάνεια» σε εταιρίες, ενώ με νομοθεσία έχει προστατεύσει την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς, έως το τέλος του 2015. Μέσα στο φθινόπωρο θα υπάρξουν κυβερνητικές πρωτοβουλίες ώστε να τακτοποιηθούν οριστικά, όσο αυτό μπορεί να γίνει σε μια «αγορά» περίπου 95 δισ. ευρώ, όσα και τα «κόκκινα δάνεια». Γι’ αυτό το λόγο θα υπάρξει ομάδα διαβούλευσης με τους θεσμούς.

6. Ο ΑΔΜΗΕ παραμένει δημόσιο αγαθό, ενώ δεν υπήρξε καμία αναφορά σε «μικρή ΔΕΗ». Υπάρχει, βέβαια, δέσμευση για απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, που αποτελεί όμως, ούτως ή άλλως, υποχρέωση προσαρμογής στις ευρωπαϊκές οδηγίες.

7
. Θυμίζουμε ότι η συμφωνία προβλέπει ακόμα αναπτυξιακό πακέτο 35 δισ. ευρώ, γνωστό και ως «πακέτο Γιουνκέρ»

8. Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων μπήκαν τα εργασιακά μετά από πρόταση της κυβέρνησης, στην διαπραγμάτευση αποφασίστηκε οι σχετικές διαβουλεύσεις με τους θεσμούς για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα. Σημειώνεται ωστόσο ότι οι διαβουλεύσεις θα γίνουν σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας – ILO καθώς και με διεθνούς κύρους εμπειρογνώμονες, γεγονός που διασφαλίζει ότι στην Ελλάδα δεν θα υπάρχει εξαίρεση από τα ισχύοντα στην Δυτική Ευρώπη.

9. Οι πολίτες θα εξακολουθήσουν να μην πληρώνουν τα 5 ευρώ για εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.

10. Τα μέτρα τα οποία προβλέπονται στην παρούσα συμφωνία είναι τα ίδια -με αρκετές βελτιώσεις, ωστόσο- τα οποία προβλέπονταν στην συμφωνία της κυβέρνησης ΝΔ/ ΠΑΣΟΚ η ποία δεν υλοποιήθηκε. Στην συμφωνία εκείνη, η κυβέρνηση είχε υποχρέωση να υλοποιήσει τα μέτρα αυτά προκειμένου να ολοκληρωθεί η 5η αξιολόγηση και να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 4 δις.

Τα ίδια μέτρα, περίπου, επανήλθαν στην πρόταση που κατέθεσαν οι θεσμοί στην συνεδρίαση του Eurogroup της 25ης Ιουνίου, συνοδευόμενα από 5 μήνες παράταση του προγράμματος και χρηματοδότηση ύψους 7 δις.

Σήμερα, με τα ίδια μέτρα, με σημαντικές όμως βελτιώσεις, μετά την διαπραγμάτευση, η χώρα εξασφαλίζει την κάλυψη των δανειακών της υποχρεώσεων καθώς και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου για την επόμενη τριετία, με χρηματοδότηση περίπου 85 δις

11. Η συμφωνία προβλέπει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων μέσα από το οποίο η δημόσια περιουσία δεν πάει προς πώληση, όπως στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά αξιοποιείται.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Δημοσκόπηση Alco: Δένδιας και Πιερρακάκης οι δημοφιλέστεροι υπουργοί – Συγκάλυψη βλέπουν οι πολίτες στα Τέμπη
Παρότι οι μισοί πολίτες δεν είναι ικανοποιημένοι από το έργο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν βλέπουν κάποιον πολιτικό αρχηγό που θα τα κατάφερνε καλύτερα
Νίκος Δένδιας και Κυριάκος Πιερρακάκης 17
Συνάντηση Μητσοτάκη με Τασούλα και συμμετοχή στο Athens Alitheia Forum την Τετάρτη
Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο για την τακτική μηνιαία ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ το απόγευμα θα λάβει μέρος σε συζήτηση για την ψηφιακή διακυβέρνηση
Μητσοτάκης και Τασούλας
Νικήτας Κακλαμάνης: Στην Κύπρο στις 20 Μαρτίου ο πρόεδρος της Βουλής, σε επίσκεψη υψηλού συμβολισμού
Εγκαινιάζοντας την έκθεση «SECTOR 2: ΛΕΥΚΩΣΙΑ» στο Καπνεργοστάσιο, μίλησε για πράξη αλληλεγγύης προς τον κυπριακό λαό και προανήγγειλε επίσκεψη υψηλού συμβολισμού στη Λευκωσία
Νικήτας Κακλαμάνης
Αντιπαράθεση Βορίδη με Μεϊκόπουλo, Μάντζο και Ηλιόπουλο για έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ: ««Σήμερα το βλέπω, όπως κι εσείς» είπε ο πρώην υπουργός
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η κυβέρνηση «πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη», ενώ ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά υποστήριξαν ότι ο πρώην υπουργός γνώριζε
Βορίδης, Μεϊκόπουλος, Μάντζος και Ηλιόπουλος
Στο θέατρο «Παλλάς» ο Νίκος Ανδρουλάκης: Παρακολούθησε την παράσταση για τον Αντώνη Καλογιάννη
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρακολούθησε τη μουσική παράσταση προς τιμήν του μεγάλου ερμηνευτή και, σε ανάρτησή του, εξήρε τη συμβολή του στο πολιτικό και έντεχνο ελληνικό τραγούδι
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, μετά την παράσταση για τον Αντώνη Καλογιάννη (Πηγή φωτογραφίας: Facebook
Ο Θάνος Πλεύρης απαντά στη Διεθνή Αμνηστία για τα κέντρα επιστροφής μεταναστών: Eίμαι πλέον σίγουρος για την ορθότητά τους
Η τοποθέτηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των συζητήσεων που έχει ανοίξει για την ενίσχυση των επιστροφών και τη λειτουργία των λεγόμενων return hubs
Πρόσφυγες και μετανάστες