Πολιτική

Monde: Απίστευτο! Πριν τρεις μήνες ο Τσίπρας δεν θα δεχόταν τέτοιο πρόγραμμα

Ακόμη και οι δανειστές έμειναν... άφωνοι με το πως κατέληξαν σε συμφωνία με την Ελλάδα για το νέο Μνημόνιο. Γιατί, όπως γράφει και η Monde, δε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, το ψυχρόδραμα έδωσε τη θέση του στην ηρεμία!

Τη στιγμή που προηγούμενες διαπραγματεύσεις είχαν μετατραπεί σε ψυχόδραμα, η Ελλάδα και οι εταίροι της υπέγραψαν χθες μία τεχνική συμφωνία σε ατμόσφαιρα ηρεμίας, γράφει η γαλλική εφημερίδα.

“Μέσα σε έξι χρόνια κρίσης, αυτό δεν το είδαμε ποτέ”, δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή, αναφερόμενη στην ατμόσφαιρα ηρεμίας στην οποία διεξήχθησαν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

“Οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε κλίμα καλής συνεννόησης. Εργασθήκαμε σε μία ατμόσφαιρα ηρεμίας για να φθάσουμε σε έναν συμβιβασμό το συντομότερο δυνατόν”, δήλωσε πηγή των θεσμών.

“Τόσο τεχνικής φύσης συνομιλίες θα μπορούσαν να επεκταθούν για μήνες”, δήλωσε ο Νικ Κούνις, οικονομολόγος της ABN Amro.
“Είναι σχεδόν απίστευτο: εδώ και μόλις τρεις μήνες, ο Τσίπρας δεν θα είχε ποτέ αποδεχθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα”, σχολιάζουν διαπραγματευτές.

Τι συνέβη στο μεταξύ; “Ο Τσίπρας πραγματοποίησε στροφή 180 μοιρών. Όλα άλλαξαν μετά την ευρωπαϊκή συμφωνία της 13ης Ιουλίου, όταν οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν να συζητήσουν ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας”, εξηγεί ο ανεξάρτητος αναλυτής Γιάννης Κουτσομύτης.

“Ξαφνικά, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να αποδεχθεί τον πυρήνα των απαιτήσεων των εταίρων του, με την εξαίρεση ορισμένων κόκκινων γραμμών. Ο Βαρουφάκης αντικαταστάθηκε από τον διακριτικό Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων μαζί με τον Γιώργο Χουλιαράκη, καλό γνώστη των ευρωπαϊκών θεσμών. Οι δύο τους βρίσκονταν στην ίδια γραμμή με τον πρωθυπουργό: επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν, παρά το ότι θα έπρεπε να γίνουν περισσότερες από τις προβλεπόμενες υποχωρήσεις και αυτό για δύο λόγους”, γράφει η Monde.

“Ο πρώτος λόγος είναι ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώθηκε πολύ ταχύτερα από όσο φανταζόταν η κυβέρνηση με τις τράπεζες στα πρόθυρα της κατάρρευσης και την επιστροφή στην ύφεση και ο Έλληνας ηγέτης κατάλαβε ότι δεν μπορεί να χάσει ούτε λεπτό για να αποφύγει ένα νέο ναυάγιο.

Ο δεύτερος λόγος είναι πολιτικός. Με την κατά το δυνατόν ταχύτερη κατάληξη των διαπραγματεύσεων, ο Τσίπρας ελπίζει να εξουδετερώσει την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του που αντιτίθεται σε ένα τρίτο πρόγραμμα. Και η οποία είναι πιθανόν να αποχωρήσει”, συνεχίζει το δημοσίευμα.
Άλλωστε, σύμφωνα με τους αναλυτές, ο λόγος για τον οποίο ανακοίνωσε, στις 29 Ιουλίου, ότι αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, είναι να εμποδίσει τους εσωκομματικούς του αντιπάλους να συστήσουν παράλληλο κόμμα, εκτιμά η γαλλική εφημερίδα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυβερνητικές πηγές για Νίκο Ανδρουλάκη: Για ακόμη μία φορά επέλεξε την οδό της στείρας αντιπολίτευσης, χωρίς επιχειρήματα
Οι επικείμενες εκλογές το 2027 παραμένουν η επίσημη απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου στις συχνές αναφορές για άμεση αλλαγή κυβέρνησης, τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές
Μέγαρο Μαξίμου 2
Κώστας Τσουκαλάς: Η Ελλάδα δεν πρέπει να βρίσκεται στην ουρά των εξελίξεων που επιβάλλει η εξωτερική πολιτική της ΝΔ
Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι οι δράσεις της Ελλάδας σε κρίσιμα ζητήματα διεθνούς διπλωματίας μοιάζουν να περιορίζονται, ενώ η Τουρκία προβάλλει ενισχυμένη
Κώστας Τσουκαλάς
Αλεξάνδρα Σδούκου: «Δεν παίζουμε με τα εθνικά θέματα» – Η ΝΔ καλεί το ΠΑΣΟΚ να πάρει θέση για τις δηλώσεις Απατζίδη περί τουρκολιβυκού μνημονίου
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ καλεί την αξιωματική αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει αν η θέση της κας Απατζίδη αποτελεί επίσημη γραμμή του κόμματος
Αλεξάνδρα Σδούκου 4