Πολιτική

Διαπραγματεύσεις – Μπλανσάρ: “Συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να μείνει στην Ευρωζώνη”

Ο Επικεφαλής Οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπαλνσάρ σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον τόνισε πώς όλοι εργάζονται για μία συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Ερωτηθείς για τις προϋποθέσεις από μέρους του ΔΝΤ για να υπάρξει συμφωνία, ο κ. Μπλανσάρ είπε πως “πρέπει να υπάρξουν κινήσεις στους τομείς των δημοσίων οικονομικών και των μεταρρυθμίσεων κι από την άλλη να υπάρξει ένα ξεκάθαρο σχέδιο χρηματοδότησης, που σημαίνει περισσότερη χρηματοδότηση και ανακούφιση χρέους. Αυτά που λέγαμε πριν δέκα μέρες ισχύουν και σήμερα”.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ περιέγραψε την Ελλάδα ως “τον ελέφαντα στο δωμάτιο”, αλλά υποστήριξε ότι όσο δραματικά κι είναι τα γεγονότα στην Ελλάδα , της οποίας η οικονομία είναι λιγότερο από 2% του ΑΕΠ και της Ευρωζώνης και 0,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ, δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης.

“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα υπέφερε και θα συνεχίσει να υποφέρει ακόμη περισσότερο στην περίπτωση της εξόδου από το ευρώ…. Αυτό που μας καθησυχάζει αρκετά είναι αυτό που είδαμε από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, μία δέσμη μικρών τεστ αντοχής που έδειξαν αυτό που οι περισσότεροι εκτιμούσαν: Μία μετάθεση του ρίσκου, περιορισμένη αύξηση των σπρεντς περιφερειακών χωρών, τίποτε όμως από τις “άγνωστες” συνέπειες που θα μας ανησυχούσαν”.

Τα “στρες τεστ” διήρκεσαν 10 μέρες και διαβεβαίωσαν τους οικονομολόγους του ΔΝΤ πως αν τα πράγματα πάνε άσχημα, που δεν το εύχονται, ο υπόλοιπος κόσμος θα τα ξεπεράσει αρκετά καλά”.
Ο κ. Μπλανσάρ εκτίμησε οτι ένα μάθημα που βγαίνει είναι πως μετά τις κρίσεις χρειάζεται μόνο κάτι να πάει άσχημα για να λειτουργήσουν λάθος όλες οι δυναμικές του χρέους. “Κάτι που το είδαμε στην Ελλάδα, αλλά και το βλέπουμε και σ’ άλλες χώρες και πρέπει να είμαστε έτοιμοι”, πρόσθεσε ο κ. Μπλανσάρ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μπλανσάρ είπε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα αποτελέσματα για την Ελλάδα μετά το κλείσιμο των τραπεζών θα είναι πολύ άσχημα, αλλά δεν θέλησε να δώσει μία εκτίμηση για την πτώση του ΑΕΠ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Άκης Σκέρτσος για συμφωνία με Chevron: Η Ελλάδα δυναμώνει γεωπολιτικά και ενεργειακά
Ο υπουργός Επικρατείας συνδέει τη συμφωνία για τις έρευνες νοτίως της Κρήτης με την ενίσχυση της εθνικής ισχύος και επιτίθεται στα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη στάση τους στη Βουλή
Άκης Σκέρτσος
ΚΚΕ κατά της καμπάνιας του ΥΠΕΘΑ για τη στράτευση γυναικών: «Είμαστε ριζικά αντίθετοι»
Το τμήμα της ΚΕ για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας κάνει λόγο για επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στους πολέμους και απορρίπτει το κυβερνητικό επιχείρημα περί ενίσχυσης της άμυνας
Γυναίκες στον στρατό 8
Χατζηδάκης για αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Εξετάζονται παρεμβάσεις, είμαστε ήδη σε συζητήσεις με τις εταιρείες
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μίλησε για συγκράτηση της ακρίβειας λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή και εξέφρασε αισιοδοξία του για τη φετινή τουριστική πορεία
Πλοίο, επιβάτες, ακτοπλοϊκά