Πολιτική

Δημοψήφισμα: Το παρασκήνιο της συνάντησης Σαμαρά – Παυλόπουλου

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο συναντάται στη μία το μεσημέρι της Κυριακής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς.  Ένα ραντεβού με πολύ παρασκήνιο.

Ένα ραντεβού που κλείστηκε μετά τις δραματικές εξελίξεις που προέκυψαν από τη συνεδρίαση του Eurogroup και ενώ συνεχιζόταν η συζήτηση στη Βουλή επί της προτάσεως για δημοψήφισμα, αλλά και ενώ ορισμένοι έθεταν από το βράδυ της Παρασκευής θέμα μη υπογραφής του προεδρικού διατάγματος για δημοψήφισμα από τον κ. Παυλόπουλο ή και παραίτησής του. 

Πληροφορίες από πηγές της Συγγρού αναφέρουν ότι ο κ.Σαμαράς θα τονίσει την κρισιμότητα των στιγμών, μετά την απόφαση να μην παραταθεί το πρόγραμμα πέραν της Τρίτης, και θα επαναλάβει την ανάγκη εθνικής συνεννόησης έστω και στο παρά πέντε. 

Συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, πάντως, νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, στους διαδρόμους της Βουλης, επέμενε ότι ο κ.Παυλόπουλος μπορεί και οφείλει να μην υπογράψει το προεδρικό διάταγμα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, λόγω αντισυνταγματικότητας για τρεις λόγους: Πρώτον, ότι αφορά δημοσιονομικό θέμα, δεύτερον ότι το κείμενο βάσει του οποιου τίθεται το ερώτημα δεν είναι επίσημο και τρίτον ότι το χρονικό διάστημα είναι πολύ μικρό. 

Στο περιβάλλον του προέδρου της Ν.Δ υπάρχουν ωστόσο και αυτοί που αναγνωρίζουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει ουσιαστικά δικαίωμα παρέμβασης από την ώρα που η Βουλή εγκρίνει την πρόταση για δημοψήφισμα.

Πράγματι, σύμφωνα με γαλάζιους βουλευτές με γνώση του Συντάγματος, πρώτον στο άρθρο 44 του Συντάγματος, που καθορίζει τα του δημοψηφίσματος σε σχέση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν αναφέρεται πουθενά δικαίωμα του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα να μην υπογράψει ή να προβάλλει ενστάσεις επί του δημοψηφίσματος.

Τελος, υπήρξαν εισηγήσεις προς την ηγεσια της ΝΔ προκειμένου να ζητηθεί η παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, κάτι που διέψευδαν κατηγορηματικά πηγές του ΠτΔ. 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Καρανίκας για Επιστημονικό συμβούλιο Τσίπρα: Ακραία θλίψη – Θεωρεί ότι είμαστε χαζοί
Ο Τσίπρας δεν έχει πολιτικά στελέχη από τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ εκτός από το ραδιούργο του γραφείο που τον οδηγεί από ήττα σε ήττα τα τελευταία χρόνια και όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις
Νίκος Καρανίκας 12
Γερουλάνος και Διαμαντοπούλου για τις «γκάφες» Ανδρουλάκη: «Ισχυρός αρχηγός αλλά υπάρχουν ζητήματα στην εικόνα του»
Στις επόμενες δημοσκοπήσεις εκτιμάται ότι θα έχει καταγραφεί τόσο η υπόθεση Παπαβασιλείου, όσο και η απουσία του Νίκου Ανδρουλάκη από την κηδεία του Διονύση Σαββόπουλου
Ο Νίκος Ανδρουλάκης και η Άννα Διαμαντοπούλου
Κίμπερλι Γκιλφόιλ: Σπίτι της η Αθήνα – Έρχεται η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ – Δεξίωση και πάρτι με το που θα «πατήσει» Ελλάδα
Το βράδυ του Σαββάτου η Γκιλφόιλ θα αναλάβει ρόλο οικοδέσποινας σε μια γιορτή για τα 250 χρόνια από την ίδρυση του Σώματος των Αμερικανών Πεζοναυτών σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ 28