Πολιτική

Τα σενάρια κυβέρνησης τύπου Παπαδήμου της Συγγρού… και το γεύμα στο σπίτι της Μπακογιάννη

Λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες όπου σήμερα θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς εξήγησε μέσω συνέντευξής του στο περιοδικό Crash τι εννοεί με τον όρο εθνική συνεννόηση.

Ο κ. Σαμαράς …αναζωπύρωσε με την πρότασή του σενάρια κυβέρνησης τύπου Παπαδήμου καθώς εμφανίστηκε να ζητά αλλαγή κυβέρνησης και πρωθυπουργού από την υπάρχουσα σύνθεση της Βουλής χωρίς τη μεσολάβηση εκλογών.

Η Συγγρού βλέπει ως διέξοδο στις πολιτικές συνθήκες που δημιουργούνται τη δημιουργία μιας τέτοιου τύπου κυβέρνησης, με τη στήριξη της ΝΔ, χωρίς τη συμμετοχή Σαμαρά, έτσι ώστε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μπει ξανά στο παιχνίδι αλλά χωρίς να λάβει την …καυτή πατάτα που είναι η εφαρμογή των επώδυνων μέτρων που όπως όλα δείχνουν θα συμπεριλαμβάνει μια συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Όπως και το 2011 με τη συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήμου στη Συγγρού γνωρίζουν ότι ένα τέτοιο σχήμα δεν θα ήταν μακράς πνοής αλλά γρήγορα θα οδηγούσε σε εύλογο διάστημα σε εκλογές. Η ηγεσία της ΝΔ έτσι θα είχε τον χρόνο κσι να προετοιμάσει το κόμμα αλλά και να περάσει τον… κάβο της εσωκομματικής αμφισβήτησης που καραδοκεί στη γωνία μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ πριν αναχωρήσει για Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες, στον πρωινό καφέ της Συγγρού που μετά από καιρό επανέκαμψε και στον οποίο συμμετείχαν ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο εκπρόσωπος τύπου Κώστας Καραγκούνης, ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο σύμβουλος του κ. Σαμαρά Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο Γραμματέας της ΚΟ Γιάννης Πλακιωτάκης, φρόντισε να τονίσει προς τους συνεργάτες του ότι η κυβέρνηση έχει ήδη σπαταλήσει επί έξι μήνες το χρόνο της φτάνοντας στο παρα πέντε και φέρνοντας μια συμφωνία η οποία προστατεύει
την κομματική πελατεία του στο δημόσιο, θυσιάζοντας τον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το ποια στάση θα κρατήσει η ΝΔ απέναντι στη συμφωνία σημειώνοντας “ας τη δούμε πρώτα ολοκληρωμένη και μετά θα αποφασίσουμε”.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ήδη απευθύνει κάλεσμα συνεργασίας στις υπόλοιπες “υπεύθυνες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις”, υπογραμμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν καταδέχθηκε καν να απαντήσει στη δική του “πρόταση εθνικής συνεννόησης, με συγκεκριμένους όρους για αλλαγή πολιτικής”.

Από την άλλη, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες στην οικία της Ντόρας Μπακογιάννη γευμάτισαν ο Νίκος Δένδιας, ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Θόδωρος Καράογλου, ο Κώστας Τσιάρας, ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Κώστας Τζαβάρας. Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη ομάδα βουλευτών συναντιέται παρόλα αυτά είναι εμφανές το γεγονός ότι και η εσωκομματική αντιπολίτευση που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό της ΝΔ ετοιμάζεται για τις εξελίξεις που δημιουργηθούν την επόμενη μέρα της συμφωνίας. Πάντως στο τραπέζι συζητήθηκε και η πορεία των διαπραγματεύσεων με όλους να συγκλίνουν στην άποψη ότι “ακόμη και μια κακή συμφωνία είναι προτιμότερη από μια μη συμφωνία”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Παύλος Μαρινάκης: «Η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής μου ήταν όταν πέθανε ο πεθερός μου»
«Ο ρόλος του Κυβερνητικού Εκπροσώπου είναι "ηλεκτρική καρέκλα", ως φοιτητής πήγαινα μπουζούκια, τώρα δίνω τα "ρέστα μου" στις ταβέρνες, λόγω ύψους δεν μπορώ να "κρυφτώ"», λέει ο Παύλος Μαρινάκης
Ο Παύλος Μαρινάκης
Μητσοτάκης και Κεραμέως στην 44η «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ: «Ο στόχος μας πάνω απ’ όλα είναι να βοηθούμε συμπολίτες μας να βρίσκουν δουλειά»
Η καρδιά της αγοράς εργασίας χτυπά σήμερα και αύριο στο Περιστέρι που χιλιάδες συμπολίτες μας θα έρθουν είτε για να βρουν δουλειά είτε γιατί θέλουν να αλλάξουν δουλειά
Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκη Κεραμέως
Μητσοτάκης σε Τασούλα για την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο: Απαιτείται ευρύτερη κοινοβουλευτική συναίνεση
«Μήνυμα ωρίμανσης ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της δημόσιας διοίκησης» τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην αναθεώρηση της μονιμότητας στο Δημόσιο
Κυριάκος Μητσοτάκης και Κωνσταντίνος Τασούλας 20