Πολιτική

Το τελευταίο σενάριο: Αναπτυξιακό πακέτο το αντίβαρο στα υφεσιακά μέτρα μιας συμφωνίας

Για να καταφέρεις να δεις το περίγραμμα της πρότασης για συμφωνία θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου δύο πράγματα.Πρώτον: Η Μέρκελ, αλλά και οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θέλουν σε καμία περίπτωση έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Οι λόγοι αφορούν στο νόμισμα το οποίο μετά από μία ενδεχόμενη έξοδο δεν θα είναι το ίδιο αφού θα έχει ανατραπεί ο πυλώνας της μη εξόδου καμίας χώρας και της εμπιστοσύνης προς αυτό που απορρέει από τον ¨ανεπίστροφο χαρακτήρα του».

Ο δεύτερος ο φόβος της αστάθειας παρά τις δηλώσεις για θωράκιση από το Grexit και άλλα γλαφυρά (στο σημείο αυτό σου υπενθυμίζω τις ανάλογες δηλώσεις περί θωράκισης της Ευρώπης με τους αυτόματους σταθεροποιητές του 2008 μετά την πτώση της Λίμαν Μπράδερς που είχαν σαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση της λήψης μέτρων).

Ο τρίτος είναι η γεωπολιτική διάσταση την οποία τα τεχνικά κλιμάκια, ακόμα και το Eurogroup δεν θέλουν να λάβουν υπόψη, πράγμα που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να κάνουν η Μέρκελ, ο Ολάντ και οι άλλοι ηγέτες της Ευρώπης. Ιδίως μετά τις πιέσεις που ασκούν οι Αμερικάνοι.

Δεύτερο: Υφεσιακά μέτρα. Είναι η φράση κλειδί η οποία ερμηνεύει τα μέτρα που δεν μπορεί να δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση ως σύνολο. Αν, όμως προσθέσεις ένα ισχυρό αντίδοτο στην ύφεση με αναπτυξιακά μέτρα, επενδύσεις, κονδύλια από τα ταμεία, το πακέτο Γιούνκερ, την ανθρωπιστική βοήθεια, τότε η συμφωνία στο σύνολό της μπορεί να πάρει αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Με την παράθεση όλων αυτών αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες εξήγησε στο Newsit.gr ποιο θα μπορούσε να είναι το τελευταίο σενάριο ώστε και το ΔΝΤ να ικανοποιηθεί εν μέρει και η ελληνική κυβέρνηση να μπορέσει να περάσει από τη Βουλή τη συμφωνία.

Πρόσθεσε δε πως θα υπάρχει και φόρμουλα για επανεξέταση του θέματος του χρέους προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης του βάρους ώστε να καταστεί βιώσιμο, αναφορά που ικανοποιεί την κυβέρνηση όσο και το ΔΝΤ.

Στο σημείο αυτό ο ίδιος αξιωματούχος αναφέρει πως το ΔΝΤ θα είχε βρεθεί εκτός του σκληρού πυρήνα των διαπραγματεύσεων αν δεν επέμενε η Γερμανία και ειδικά ο Σόιμπλε.

Επομένως το κλειδί που ανοίγει την πόρτα προς τη συμφωνία είναι μία ισχυρή αναπτυξιακή βοήθεια η οποία θα ανατρέπει τα υφεσιακά μέτρα. Κι΄ εδώ αξίζει να παραθέσουμε την απάντηση Ελληνα αξιωματούχου στην ερώτηση αν υπάρξει αναπτυξιακό πακέτο η οποία ήταν «τεράστιο, ένα βουνό».

Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμίσουμε τη χτεσινή πληροφορία του Newsit.gr από την καγκελαρία σύμφωνα με την οποία η Μέρκελ δεν θέλει σε καμία περίπτωση την έξοδο από το ευρώ και θα κάνει ότι μπορεί να την αποτρέψει και ότι προβληματίζεται από το μέτωπο που δημιουργείται στο εσωτερικό της χώρας.

Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι δεν θα φέρει σε δύσκολη θέση τον Αλέξη Τσίπρα με ένα τελεσίγραφο και ότι η τελική συμφωνία θα τον βοηθάει να ξεπεράσει τις εσωκομματικές αντιδράσεις, πράγμα που κάλλιστα μπορεί να γίνει με ένα πολύ ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΠΑΣΟΚ κατά Μαριάς Καρυστιανού: Όσο μιλάει για θέματα που δε γνωρίζει, εκτίθεται
«Προς ενημέρωση της, ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν εκείνος που με την προσφυγή του στη δικαιοσύνη αποκάλυψε το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων και οδήγησε σε όλες τις δικαστικές νίκες» αναφέρουν από τη Χαριλάου Τρικούπη
ΠΑΣΟΚ
Συνεδριάζει την Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο: Ενέργεια, Τεχνητή Νοημοσύνη και παράνομος στοιχηματισμός στην ατζέντα
Τη συνεδρίαση θα απασχολήσουν οι έρευνες υδρογονανθράκων, οι επιπτώσεις της ΑΙ στον πολιτισμό, ρυθμίσεις για παράνομα τυχερά παίγνια και συντάξεις του Δημοσίου, καθώς και παρεμβάσεις για Δικαιοσύνη και στεγαστική αρωγή
Μητσοτάκης σε Υπουργικό Συμβούλιο
Μαρία Καρυστιανού: Μου έταξαν το υπουργείο Δικαιοσύνης, απέρριψα την πρόταση – Πριν το καλοκαίρι η ανακοίνωση του νέου κόμματος, μας ζορίζει η ονομασία
«Έχω περάσει από πολύ δύσκολες οικονομικές καταστάσεις. Όταν ο γιος μου ήταν 8-9 ετών, είχα 20 ευρώ για να ψωνίσω στο σούπερ μάρκετ και είδε ένα παιχνίδι... Ήθελα να κλαίω»
Μαρία Καρυστιανού
131
Αντιπαράθεση Φλωρίδη και Φάμελλου για τις εκταφές των Τεμπών: «Τα πράγματα εξελίσσονται όπως προβλέπει η νομοθεσία », «Πάρτε θέση»
Ο υπουργός Δικαιοσύνης περιέγραψε τη διαδικασία που προβλέπεται για εκταφές και εξετάσεις, επαναλαμβάνοντας ότι, αν υπάρξει αδυναμία από ελληνικά εργαστήρια, θα αναζητηθούν πιστοποιημένα του εξωτερικού, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε σαφή πολιτική τοποθέτηση της κυβέρνησης
Φλωρίδης και Φάμελλος