Κόσμος

Παρασκήνιο από Κογκρέσο: Ποιοι δεν χειροκρότησαν τον Πάπα Φραγκίσκο

Μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα, ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε σήμερα στην ομιλία που εκφώνησε στο Κογκρέσο τους Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους σε διεθνές επίπεδο, υπερνικώντας τους αρνητές της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όσους απορρίπτουν τους μετανάστες, αλλά και κάμπτοντας το διεθνές εμπόριο όπλων.

Την 55λεπτη ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου, της πρώτης που έχει εκφωνήσει προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σε κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου των ΗΠΑ, παρακολούθησαν πάνω από 500 βουλευτές και γερουσιαστές μαζί με τα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου και μέλη της κυβέρνησης του Ομπάμα, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν.
Η ομιλία του Φραγκίσκου διακόπηκε πολλές φορές από εκδηλώσεις επιδοκιμασίας. Άρχισε την ομιλία του αποτίοντας φόρο τιμής στη «γη των ελεύθερων και την πατρίδα των γενναίων» και επικαλούμενος το «αμερικανικό όνειρο» και σπουδαίες μορφές του αμερικανικού έθνους, από τον Αβραάμ Λίνκολν ως τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Το όνειρο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ «συνεχίζει να μας εμπνέει όλους», είπε χαρακτηριστικά, ενώ έκλεισε την ομιλία του με τη χαρακτηριστική φράση «ο θεός να σας ευλογεί» — το 90% των μελών του Κογκρέσου είναι χριστιανοί.
Η υποδοχή των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, ήταν ευγενική και δεν εκδήλωσαν παρά σε πολύ λίγες περιπτώσεις τη διαφωνία τους, για παράδειγμα αρνούμενοι να χειροκροτήσουν όπως έκαναν Δημοκρατικοί συνάδελφοί όταν ο Φραγκίσκος εκφράστηκε για το ζήτημα του περιβάλλοντος.
Αντίθετα επευφήμησαν ζωηρά το απόσπασμα της ομιλίας του για την οικογένεια, η οποία «απειλείται» όσο ποτέ άλλοτε, όπως έκρινε αλλά και την «προστασία» της ζωής — μια έμμεση αναφορά στο ζήτημα των αμβλώσεων.
Αν και ο τόνος της ομιλίας του πάπα πάντως ήταν γενικά συμφιλιωτικός, ο Φραγκίσκος προειδοποίησε τους Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς εναντίον του κινδύνου του «φονταμενταλισμού», θρησκευτικού ή άλλης φύσης, ενώ από την ομιλία του δεν έλειψαν και ορισμένες αιχμές προς τους νεοσυντηρητικούς.
Ο Φραγκίσκος κάλεσε να «εξαλειφθούν οι νέες μορφές σκλαβιάς» αλλά και να υπάρξει αντίδραση στην «κρίση των προσφύγων η έκταση της οποίας δεν έχει προηγούμενο από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». Κάλεσε επίσης να υπάρξει «πλήρης κατάργηση της ποινής του θανάτου».
Στο πεδίο της οικονομίας, ο Φραγκίσκος κάλεσε να προασπιστεί «το κοινό αγαθό που είναι η γη», καλώντας τους Αμερικανούς πολιτικούς να κάνουν μια «θαρραλέα προσπάθεια για να αναστραφούν οι πιο σοβαρές συνέπειες της επιδείνωσης του κλίματος που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα». «Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ, και αυτό το Κογκρέσο, έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν. Είναι η στιγμή των πράξεων και των θαρραλέων στρατηγικών», υπογράμμισε.
Ακόμη εξέφρασε την υποστήριξή του στις προσπάθειες διευθέτησης διεθνών εντάσεων, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν με την Κούβα ή με το Ιράν φέτος. Κάλεσε να εξευρεθούν τρόποι για να τερματιστεί το εμπόριο «φονικών όπλων» που πωλούνται σε ανθρώπους που σκοπεύουν να προκαλέσουν «ανείπωτα δεινά» στους λαούς.
Ο πάπας Φραγκίσκος, κατά κόσμο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, μετά το τέλος της ομιλίας του έφυγε από την ημικυκλική αίθουσα του και βγήκε σε ένα μπαλκόνι για να χαιρετίσει το ενθουσιώδες πλήθος των 50.000 που είχαν συγκεντρωθεί στους πρόποδες του λόφου του Καπιτωλίου, καθώς αυτή ήταν η τελευταία ευκαιρία που είχαν για να τον δουν οι πιστοί πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Στους 27 οι νεκροί από τη συντριβή αεροσκάφους στο Μπαγκλαντές, τα 25 παιδιά - Η Τρίτη κηρύχθηκε μέρα εθνικού πένθους
Φοιτητές υπέστησαν πολύ σοβαρά εγκαύματα, 25 παιδιά και ο πιλότος είναι οι 26 από τους 27 επιβεβαιωμένους νεκρούς, ενώ ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης κήρυξε ημέρα εθνικού πένθους
Μέλη της Πολεμικής Αεροπορίας του Μπαγκλαντές ερευνούν το σημείο μετά τη συντριβή εκπαιδευτικού αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας σε κτίριο που ανήκει στην πανεπιστημιούπολη του Milestone School and College, στη Ντάκα του Μπαγκλαντές.
Πατέρας κατηγορείται ότι δολοφόνησε την 9χρονη Ελληνοκαναδή κόρη του και πέταξε το πτώμα της σε λίμνη στη Νέα Υόρκη
Ο πατέρας της μικρής Μελίνας δήλωσε στις αρχές την εξαφάνισή της, ενώ λίγες ώρες μετά το παιδί εντοπίστηκε νεκρό στις όχθες της λίμνης George στη Νέα Υόρκη
Η 9χρονη Μελίνα Γαλάνη Φρατόλιν και ο πατέρας της, Λουτσιάνο Φρατόλιν που κατηγορείται για τον φόνο της
Η κυβέρνηση Τραμπ δημοσιοποιεί χιλιάδες απόρρητα έγγραφα για τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στις ΗΠΑ το 1968
Οι 230.000 σελίδες των αρχείων που δόθηκαν στη δημοσιότητα προέρχονται κυρίως από την έρευνα του FBI για τα ταξίδια στο εξωτερικό του φερόμενου ως δολοφόνου του Κινγκ, και την κατάθεση συγκρατουμένου του
Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ αγκαλιάζεται από τη σύζυγό του Κορέτα Σκοτ Κινγκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο νοσοκομείο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης, όπου αναρρώνει από τραύμα από μαχαίρι μετά από επίθεση γυναίκας. Αριστερά είναι η μητέρα του, Alberta Williams King