Ελλάδα

Το αργότερο μέχρι αύριο η εκταμίευση των 30 εκατ. ευρώ για τους πρόσφυγες

Αρχίζει σήμερα και επίσημα τη λειτουργία της η Υπεύθυνη Αρχή, που θα συντονίζει τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τους πρόσφυγες και μετανάστες, μετά την πιστοποίηση για τη διαχειριστική της επάρκεια.

Η πιστοποίηση ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση των πρώτων 30 εκατομμυρίων ευρώ για δράσεις σχετικές με το προσφυγικό και μεταναστευτικό, η οποία αναμένεται μέχρι αύριο.

Η Υπεύθυνη Αρχή ή Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, όπως είναι ο πλήρης τίτλος της, είναι η αρχή- ομπρέλα που συντονίζει τις τρεις επιμέρους διαχειριστικές αρχές και απευθύνει τα αιτήματα πληρωμών προς την Κομισιόν.

Σήμερα η Υπεύθυνη Αρχή ολοκληρώνει το πρώτο στάδιο πιστοποίησής της από την Αρχή Ελέγχου (ΕΔΕΛ) για τη διαχειριστική της επάρκεια (στο δεύτερο και τελευταίο ζητούνται επιμέρους βελτιώσεις) και αμέσως κατατίθεται αίτημα για την εκταμίευση της προκαταβολής.

Όπως διευκρινίζει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο συντονιστής της Υπεύθυνης Αρχής, Γιώργος Καρατζόγλου, η Υπεύθυνη Αρχή υπήρχε ήδη ως δομή του προηγούμενου ΕΣΠΑ, αλλά σύμφωνα με το νέο κανονιστικό πλαίσιο όλες οι Αρχές θα πρέπει να πιστοποιηθούν εκ νέου και να κάνουν τις αναγκαίες αλλαγές, όπου χρειάζεται.

Μετά την εκταμίευση των πρώτων χρημάτων η πρώτη μέριμνα της Αρχής, σύμφωνα με τον κ. Καρατζόγλου, θα είναι «να προκηρύξουμε τη χρηματοδότηση των δομών φιλοξενίας που υπάρχουν για να μην επιβαρύνουν πλέον τον κρατικό προϋπολογισμό και τη δημιουργία νέων, ώστε να φτάσουμε τις 2.500 θέσεις φιλοξενίας που έχουμε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Άλλες δράσεις που θα προκηρυχθούν είναι μεταξύ άλλων η δημιουργία ενός νέου, πιο ευέλικτου, πλαισίου επιτροπείας για τους ασυνόδευτους ανήλικους, η συγκρότηση ενός μητρώου μεταφραστών που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες όλων των αρχών, η χρηματοδότηση της μετεγκατάστασης και των εθελούσιων επιστροφών και η προκήρυξη δράσεων ένταξης, όπως πρόσβαση σε δομές υγείας, σίτιση, κ.α. Όλες οι δράσεις, που έχουν ήδη περιγραφεί, θα χρηματοδοτηθούν με το ποσό των 470 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ασύλου και το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Αποκλείεται, όπως τονίζει ο κ. Καρατζόγλου, η χρηματοδότηση έκτακτων δράσεων, για τις οποίες η Κομισιόν έχει εγκρίνει τη διάθεση πόρων ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ για το 2015.

Μετά την ολοκλήρωση της πιστοποίησης της Υπεύθυνης Αρχής θα πρέπει να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία και για τις τρεις επιμέρους διαχειριστικές αρχές, που στόχος είναι να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2016. Πρόκειται για την Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, αρμοδιότητας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (υπήρχε ήδη ως δομή και είναι στελεχωμένη με 53 άτομα), τη διαχειριστική αρχή της Υπηρεσίας Ασύλου, που υπήρχε αλλά χρειάζεται αναδιάρθρωση και την Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ασύλου, Υποδοχής και Ένταξης (ΥΔΕΠΑΥΕ) του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, που βρίσκεται στο πιο ανώριμο στάδιο, γιατί ιδρύθηκε ως νέα δομή.

Η τελευταία αρχή, υπεύθυνος της οποίας θα είναι ο Γιώργος Καρατζόγλου, δεν έχει προλάβει να στελεχωθεί λόγω της απαγόρευσης μετακινήσεων δημοσίων υπαλλήλων που επιβλήθηκε με την προκήρυξη των εκλογών. Σύμφωνα πάντως με το οργανόγραμμα που είναι έτοιμο, θα απασχολήσει 40 άτομα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Βορίζια: «Προκαλούν και τον γιο μου και εμάς» αποκαλύπτει ο πατέρας της 56χρονης νεκρής – Η εξομολόγηση γυναίκας που δέχτηκε σφαίρα το 2015
Ο πατέρας των τεσσάρων αδερφών που κατηγορούνται για συμμετοχή στην αιματηρή βεντέτα, «σπάει» τη σιωπή του για τα όσα έχουν συμβεί - Επίσης, μιλά μία γυναίκα που είχε πυροβοληθεί πριν 10 χρόνια στα Βορίζια
Περιστατικό με πυροβολισμούς και αποτέλεσμα νεκρούς και τραυματίες σημειώθηκε στα Βορίζια Ηρακλείου
Ένας εκ των κατηγορουμένων παραδέχτηκε ότι πυροβόλησε στο μακελειό στα Βορίζια - Η κατάθεση που εξετάζουν οι αρχές για τον 43χρονο
«Ο ιδιοκτήτης σπιτιού ήταν στο σημείο και παίζανε τις μπαλοθιές, 100%, γιατί ήταν και από πάνω στην αρχή όταν ανταλλάξαμε μερικές κουβέντες μαζί μας, εμείς όπλα δεν είχαμε στα χέρια μας» λέει συγγενείς των Καργάκηδων
Αστυνομικό μπλόκο στα Βορίζια
Δίωξη για κακουργήματα στον 45χρονο και τον 21χρονο για το αιματηρή ληστεία στη Βέροια - Ο πρώτος χειρουργήθηκε και νοσηλεύεται φρουρούμενος
Σύμφωνα με τον νεαρό, ακολούθησε συμπλοκή κατά την οποία το όπλο εκπυρσοκρότησε, ενώ, ο ίδιος, κατά τα λεγόμενά του, έσπευσε να προσφέρει βοήθεια στον 45χρονο
αυτοκίνητο
Τα κινητά τηλέφωνα «δείχνουν» την κρυψώνα του φονικού οπλισμού στα Βορίζια – Στο μικροσκόπιο οι συνομιλίες των δραστών και οι διαδρομές αυτοκινήτων
Τα κινητά τηλέφωνα και τα δρομολόγια αυτοκίνητων αναμένεται να λύσουν τον γρίφο των κρυμμένων όπλων του μακελειού
Μακελειό στα Βορίζια
«Ήρθε ο 39χρονος και πυροβόλησε, τραυματίστηκα στο πόδι, αρνούμαι ότι "μπαλόταρα" εγώ» λέει ο 25χρονος κατηγορούμενος για το μακελειό στα Βορίζια
«Με κατηγορούν ότι πήγα να μπαλοτάρω τα σπίτια τους οδηγώντας τη μαύρη BMW, πριν από το περιστατικό, αλλά το αρνούμαι αυτό» λέει ο 25χρονος
Το χωριό Βορίζια