Πολιτική

Αίτημα ΗΠΑ στην Αθήνα να “μπλοκάρει” ρωσικά αεροσκάφη προς Συρία

Διπλωματική εμπλοκή στο τρίγωνο Ουάσινγκτον - Μόσχα - Αθήνα φαίνεται να προκαλεί η κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία, με τους Ρώσους να ζητούν να περάσουν αεροπλάνα από την Ελλάδα προς τη Δαμασκό και άλλες πόλεις της συριακής επικράτειας και τους Αμερικανούς να αντιδρούν.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών υπέβαλε αίτημα προς την Αθήνα να άρει την άδεια υπέρπτησης ρωσικών πολιτικών αεροσκαφών μέσω του FIR Αθηνών προς τη Συρία.

Όπως αναφέρεται από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το αίτημα του State Department υπέβαλε το σχετικό αίτημα διά αξιωματούχου της αμερικανικής πρεσβείας χθες το απόγευμα και το εν λόγω αίτημα είναι “υπό μελέτη”.

Διπλωματικές πηγές έλεγαν στο MEGA και την Αλεξία Τασούλη ότι το αίτημα των Ρώσων είχε υποβληθεί πρν από έναν μήνα, με τη Μόσχα να δηλώνει ότι θέλει να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και διπλωματικό προσωπικό, γι’ αυτό και το αίτημα είχε γίνει αποδεκτό από την Αθήνα.

Την ίδια ώρα, από τη Μόσχα, ο Θανάσης Αυγερινός μεταδίδει ότι σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, το αμερικανικό αίτημα απορρίφθηκε γιατί η Αθήνα δεν επιθυμεί επιδείνωση -όπως ειπώθηκε- των ελληνορωσικών σχέσεων.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία 24ωρα πολλά διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν πληροφορίες ότι Ρώσοι καταδρομείς ενδεχομένως να επιχειρούν ήδη στο πλευρό του συριακού στρατού, ακόμη και ότι ρωσικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν θέσεις των ισλαμιστών για να βοηθήσουν το καθεστώς Άσαντ.

Η Μόσχα διαψεύδει τις σχετικές πληροφορίες, με τον ίδιο τον Πούτιν να χαρακτηρίζει πρόωρη μια συμμετοχή της ρωσικής αεροπορίας, επιβεβαιώνει ωστόσο ότι παρέχει στρατιωτικό εξοπλισμό και υποστήριξη στον Άσαντ.

Με φόντο τις πληροφορίες αυτές, που έχουν προκαλέσει ανησυχία και ενόχληση στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Πηγή: Mega

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Άδωνις Γεωργιάδης για νέα καταγγελία πρώην συνεργάτη της Ζωής Κωνσταντοπούλου: «Στοχοποίηση και απλήρωτη εργασία»
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας είχε δώσει νωρίτερα στη δημοσιότητα τα μηνύματα που έστειλε στον αρχηγό της ΕΛΑΣ για την υπόθεση της μήνυσης εναντίον του υπουργού Υγείας
Άδωνις Γεωργιάδης και Ζωή Κωνσταντοπούλου 5
Μαρία Καρυστιανού για Τέμπη: Επέδωσα εξώδικο για να οριστούν οι κατάλληλοι ιατροδικαστές για τη σορό του παιδιού μου
«Τοξικολογικές εξετάσεις στα παιδιά μας δεν έγιναν παρόλο που αυτό απαιτούν ρητά όλα τα διεθνή πρωτόκολλα», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η Μαρία Καρυστιανού
Μαρία Καρυστιανού 41
Μητσοτάκης για Γλύκατζη-Αρβελέρ: Αποχαιρετούμε με συγκίνηση την κοσμοπολίτισσα της σκέψης με την ελληνική καρδιά
«Μας αφήνει πανάκριβη κληρονομιά, το έργο και τις σκέψεις της», επισημαίνει ο πρωθυπουργός στο συλλυπητήριο μήνυμά του για την απώλεια της κορυφαίας ιστορικού
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κόντρα Καραγκούνη με Κωνσταντοπούλου στη Βουλή για την τραγωδία στη «Βιολάντα»: «Εμπλέκεται η κυβέρνηση»
Ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε 1.218 ελέγχους το 2025 στην περιοχή των Τρικάλων και τέσσερις στην μπισκοτοβιομηχανία - Η πρόεδρος της Πλεύσης μίλησε για «χαρακτηριστικά συγκάλυψης» και εμπλοκή πολιτικών προσώπων
Ζωή Κωνσταντοπούλου