Τρίτη, 30 Απρ.
21oC Αθήνα

Αμβέρσα, η πόλη του Ρούμπενς

Αμβέρσα, η πόλη του Ρούμπενς

Η παράξενη Αμβέρσα, ένα λιμάνι που μοιάζει βγαλμένο από παραμύθι και διεκδικεί τον τίτλο της διαμαντένιας πόλης, δεν είναι γνωστή στο ευρύ κοινό.  

Ακόμα και όσοι την γνωρίζουν, για κάποιο περίεργο λόγο θεωρούν ότι ανήκει στην Ολλανδία, και όχι στο Βέλγιο, όπως είναι η αλήθεια. Παράξενη πόλη, ένα τεράστιο ευρωπαϊκό λιμάνι από το οποίο γίνεται το παγκόσμιο εμπόριο διαμαντιών, μια πόλη με κρυμμένους θησαυρούς, γενέτειρα του μεγάλου ζωγράφου Ρούμπενς και πρωτεύουσα της Φλάνδρας, που φιλοξένησε ένα από τα πιο σπουδαία ρεύματα τέχνης και μυστικισμού στον κόσμο. Επιβλητική και μυστηριώδης η Αμβέρσα των Κάτω Χωρών αποτελεί ένα αίνιγμα.


Το ποτάμι και το Grote Markt

Από άποψη οικονομικής σημασίας η Αμβέρσα είναι γνωστή ως το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης και λεωφόρος των διαμαντιών, κυριαρχεί στην παγκόσμια οικονομία. Αυτό της δίνει έναν παράξενο χαρακτήρα, μιας και όπου υπάρχουν διαμάντια υπάρχει και μια μποέμικη αντίληψη, όμορφα στέκια, μπαρ για ταξιδιώτες των κόσμων. Ταυτόχρονα το βαθύ πολιτιστικό παρελθόν της Αμβέρσας είναι εμφανές στο αρχιτεκτονικό της στιλ, που μοιάζει βγαλμένο από κάποιο παραμύθι. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό να αγναντεύει κάποιος την πόλη από την θάλασσα, μιας και οι φουτουριστικές φόρμες των τεράστιων γερανών και των πλοίων πολιορκούν το αδρό παρελθόν με τα επιβλητικά κάστρα και τους καθεδρικούς ναούς. Η πόλη είναι χτισμένη στις ανατολικές όχθες του ποταμού Scheldt και το ιστορικό της κέντρο, πανέμορφο και μεγαλειώδες, συνομιλεί με την Βόρεια Θάλασσα. Το Grote Markt είναι η εντυπωσιακή αγορά της πόλης, κάτι περισσότερο από παράδοξη. Εδώ θα συναντήσετε πλανόδιους πωλητές διαμαντιών, θα θαυμάσετε μικρά μαγαζιά με αντίκες, όπου μπορείτε να ανακαλύψετε πραγματικά σημαντικούς θησαυρούς, από παλαιά βιβλία ως σπάνια οικογενειακά κειμήλια αριστοκρατικών οικογενειών από όλη την Ευρώπη. Όπως όλα τα λιμάνια η Αμβέρσα είναι ένας μαγνητικός πόλος που έλκει ανθρώπους, πολιτισμούς και θησαυρούς. Καθώς περπατάτε στο ιστορικό κέντρο με τον απίστευτο καθεδρικό ναό και αγναντεύετε το ποτάμι μπορεί να συναντήσετε πολλούς καλλιτέχνες που έρχονται να απαθανατίσουν με τον χρωστήρα τους την απίστευτη μπαρόκ αισθητική του λιμανιού αυτού που μοιάζει να βγαίνει από κάποια γκραβούρα.


Ο εξέχων Pieter Paul Rubens

Ο μεγαλύτερος ζωγράφος του ευρωπαϊκού μπαρόκ και ιδρυτής ουσιαστικά της φλαμανδικής σχολής, ο Ρούμπενς, έχει μεγαλώσει στην Αμβέρσα και το σπίτι του, στον πεζόδρομο της οδού Wapper, αριθ. 9-11, μια πάροδο της κεντρικής εμπορικής λεωφόρου Μeir, είναι μουσείο. Μπορείτε να περιηγηθείτε στο προσωπικό του άδυτο, να δείτε το ατελιέ του, να θαυμάσετε σπάνια προσχέδια από διάσημους πίνακες. Η πόλη φιλοξενεί στους ναούς της και στα μουσεία της πάμπολλα από τα έργα του και φυσικά αξίζει να τα δείτε με τα μάτια σας. Το σημαντικότερο ίσως έργο του, η Αποκαθήλωση, φιλοξενείται στον καθεδρικό ναό της Αμβέρσας. Το πανέμορφο μεσαιωνικό κάστρο που στολίζει την όχθη του ποταμού αποτελεί επίσης ένα από τα ορόσημα της πόλης, είναι από τα πιο καλά διατηρημένα κάστρα του κόσμου.


Μόδα, διαδρομές και περιηγήσεις

Η Αμβέρσα έχει ένα πολύ νεανικό και ανήσυχο πρόσωπο. Πολλοί σχεδιαστές μόδας από όλη την Ευρώπη έχουν εδώ τα ατελιέ τους, η ατμόσφαιρα της πόλης που συνδυάζει υψηλή αισθητική και πολύβουα πλήθη είναι άκρως καλλιτεχνική. Μπορείτε να δείτε τις δημιουργίες τους κατευθείαν στα όμορφα εργαστήριά τους, αφού θαυμάσετε το μουσείο διαμαντιών και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Οι περιηγήσεις στην πόλη της Αμβέρσας κρύβουν πολλές εκπλήξεις, τα μπαρ και τα εστιατόρια που θα συναντήσετε στο ιστορικό κέντρο είναι πολύ ατμοσφαιρικά, αλλά έχετε την δυνατότητα με ορμητήριο την Αμβέρσα να γνωρίσετε και πολύ περισσότερες πόλεις του Βελγίου, μιας και υπάρχει σιδηροδρομική σύνδεση με την Γάνδη, την Μπριζ, την Λεβέν και την Μεσλέν. Και πραγματικά, αξίζει τον κόπο να περιηγηθείτε σε ένα από τα πιο παράξενα δίκτυα πόλεων που υπάρχει στην Ευρώπη, γεμάτο μνήμες και μυστικούς ψιθύρους…

Χρήσιμες Πληροφορίες
Αεροδρόμιο στην Αμβέρσα

Address:
Luchthavenlei z/n,
B-2100 Antwerp,
BELGIUM
Tel: +32 (0)3 2856500
Fax: +32 (0)3 2856501
Website:
www.antwerp-airport.be/
Αεροδρόμια κοντά στην Αμβέρσα
Brussels International airport (32km)
Eindhoven airport (70km)
Brussels S. Charleroi airport (81km)
Rotterdam airport (85km)
Liege airport (92km) 

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε