Βάζοντας τέλος στις εικασίες, θα μείνουν πολλά ερωτήματα ερωτήματα αναπάντητα για εκείνους ιδίως που “γοητεύονται” από τη μυστηριώδη εξαφάνιση.
Αυτό είναι και το μεγαλύτερο ερώτημα δεδομένου ότι οι αρχές της Μαλαισίας έχουν παραδεχτεί ότι δεν μπορούν να το εντοπίσουν.
Αν και αναφέρουν πως θα παραμείνει “ύψιστη προτεραιότητα”, η ελπίδα έχει αρχίσει να ξεθωριάζει ένα περίπου χρόνο μετά την εξαφάνισή του.
Οι πιο πρόσφατες έρευνες έχουν επικεντρωθεί σε μια λωρίδα του ωκεανού στα ανοιχτά των δυτικών ακτών της Αυστραλίας.
Το σύστημα επικοινωνίας του MH370 σταμάτησε να λειτουργεί ενώ ο έλεγχος της εναέριας κυκλοφορίας περνούσε από τη Μαλαισία στο Βιετνάμ.
Τα σενάρια θέλουν να συνέβη από κακόβουλη πρόθεση είτε για λογαριασμό των πιλότων είτε κάποιου άγνωστου.
Δεν υπάρχει καμία λογική εξήγηση για αυτό, ενώ δεν θα μάθουμε ποτέ τις τελευταίες στιγμές στο πιλοτήριο από τη στιγμή που δεν έχει βρεθεί και το μαύρο κουτί.
Ενώ το σύστημα επικοινωνίας είχε κλείσει κατά τη διάρκεια της πτήσης, δεν έγινε αντιληπτό παρά πολύ αργότερα.
Πιθανό να πρόκειται για ανθρώπινο λάθος υπαλλήλου στο κέντρο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της Μαλαισίας.
Τα στοιχεία δείχνουν πως το αεροσκάφος γύρισε δυτικά, αποκλίνοντας από την προγραμματισμένη πορεία πτήσης του λίγο μετά αφού απενεργοποιήθηκε το σύστημα για την επικοινωνία με το έδαφος και τα τελευταία δεδομένα είχαν αποσταλεί.
Από την 11η Σεπτεμβρίου, οι καμπίνες πιλοτηρίων έχουν ενισχυθεί με ειδικές θύρες ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο αεροπειρατείας.
Είναι απίθανο, ρεαλιστικά, να μπει κάποιος στο πιλοτήριο από τη στιγμή που οι πόρτες έχουν κλείσει, ενώ οι πιλότοι θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν κλήση κινδύνου αν κάτι τέτοιο είχε συμβεί.
Υπάρχουν φορές που οι πόρτες είναι ανοιχτές (ακόμα και σε περίπτωση που έχουν προσκληθεί επιβάτες στο πιλοτήριο), κάτι που επιτρέπει πιθανή αεροπειρατεία.
Μετά από εκτεταμένες έρευνες στα σπίτια και το περιβάλλον των δύο πιλότων, δεν βρέθηκαν στοιχεία που να ενισχύουν το ενδεχόμενο εμπλοκής τους σε πιθανή συντριβή της μοιραίας πτήσης. Δεν υπάρχει όμως και τίποτα που να να το διαψεύδει.
Έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου πιστεύεται ότι οι πιλότοι έκαναν πράξη τις αυτοκτονικές σκέψεις τους όπως για παράδειγμα η πτήση 990 της EgyptAir το 1999 και η πτήση 185 της Silk Air flight το 1997.
Είναι πιθανό η εξαφάνιση της πτήσης να είναι αποτέλεσμα μιας σειράς ατυχημάτων που απενεργοποίησαν τα συστήματα του αεροσκάφους σταδιακά.
Θα μπορούσε για παράδειγμα η εκδήλωση μια φωτιάς να προκαλέσει πρόβλημα στα συστήματα επικοινωνίας αλλά να άφησε το αεροσκάφος σε μεγάλο βαθμό ανέπαφο.
Στη συνέχεια να προκλήθηκε σταδιακή αποσυμπίεση που να οδήγησε στον θάνατο πλήρωμα και επιβάτες μέχρι τη συντριβή.
Αν η συντριβή του αεροσκάφους ήταν αποτέλεσμα εχθρικής ενέργειας, τότε είναι λογικό να ήταν μεγάλος ο αριθμός των επιβατών που γνώριζε ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά.
Δεδομένου όμως ότι το αεροσκάφος φαίνεται να εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, είναι πιθανό πολλοί επιβάτες να είχαν κοιμηθεί, αγνοώντας τα γεγονότα που εκτυλίσσονταν γύρω τους ειδικά αν η σύγκρουση οφείλεται απλά σε μια σειρά ατυχημάτων.
Βάσει υπολογισμών, το αεροσκάφος είχε ακόμα αρκετά καύσιμα ώστε να πετάξει για άλλα 2.200 μίλια από την τελευταία γνωστή θέση του.
Αυτό το δεδομένο σημαίνει ότι υπήρχε η δυνατότητα το αεροσκάφος να προσγειωθεί σε περίπου 634 διαδρόμους.
Οι θεωρίες συνωμοσίας, βάσει αυτών των στοιχείων, θέλουν να εκδηλώθηκε αεροπειρατεία και αργότερα να προσγείωσαν το αεροσκάφος σε κάποιο έρημο νησί.
Πηγή: Independent