Πολιτική

Εκλογές 2015: ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ και μετά το… χάος – Διαφορά 3% σε νέα δημοσκόπηση

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 3% έναντι της Νέας Δημοκρατίας δείχνει νέα δημοσκόπηση. Κάτω από 6% τα ποσοστά των άλλων κομμάτων, μένουν εκτός Βουλής ΑΝΕΛ και Παπανδρέου.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της εταιρίας Rass για το iefimerida.gr, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 30,2%, έναντι 27,2% της Νέας Δημοκρατίας. Τρίτο κόμμα είναι το Ποτάμι με 5,8% και ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 4,8%. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 4,4%, το ΠΑΣΟΚ 3,6%.

Εκτός Βουλής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης μένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (2,7%) και το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. του Γιώργου Παπανδρέου με 2,3%. Οι αναποφάσιστοι είναι στο 13,2%.

Το 46,1% θέλει κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα από το 35,9% που προτιμά κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη Νέα Δημοκρατία. Υψηλό και το ποσοστό εκείνων που θεωρούν πως καμία κυβέρνηση (16%) δεν είναι κατάλληλη για να διαχειριστεί τα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κοινωνία και η οικονομία τα επόμενα χρόνια.

Ανεξάρτητα πολιτικών προτιμήσεων, το 42% θεωρεί πως καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 32,9% και κανένας από τους δυο 23,3%.

Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες, το 46,9%, απαντούν πως στις εκλογές θα ψηφίσουν για να δώσουν μια ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα να κυβερνήσει, ενώ υψηλό είναι και το ποσοστό εκείνων που θέλουν να δώσουν δεύτερη ευκαιρία στον Αντώνη Σαμαρά (29,3%).
Το 70,7% θα ήθελε να γίνει debate ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οργή και φόβος διχάζουν τους ψηφοφόρους. Το 37,5% δηλώνει ότι νιώθει οργή για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, ενώ το 34,4% πως αισθάνεται φόβο για το κατά πόσο μπορεί να ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί αν βγει κυβέρνηση.
Η πλειοψηφία, πάντως (64,7%) ψηφίζει για να αλλάξει η κυβερνητική πολιτική και το 23,2% για να συνεχιστεί.

Το 66,4% δεν πιστεύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαγράψει το χρέος αν εκλεγεί κυβέρνηση, αντίθετα με το 28,6% που απαντά “ναι, μάλλον ναι”.

Η έρευνα έγινε στις 11 και 12 Ιανουαρίου και συμμετείχαν 1.002 άνθρωποι.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μητσοτάκης σε υπουργούς Ενέργειας και Εσωτερικών των ΗΠΑ: «Η Ελλάδα αποτελεί τη φυσική πύλη εισόδου του αμερικανικού LNG στην Ευρώπη»
«Η Ελλάδα είναι διαχρονικά σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ, ένας στρατηγικός σύμμαχος, από γεωπολιτικής πλευράς, στην περιοχή», τόνισε η Κίμπερλι Γκιλφόιλ, επίσης παρούσα στη συνάντηση
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Εσωτερικών των ΗΠΑ, Doug Burgum, τον Αμερικανό υπουργό Ενέργειας, Chris Wright και την πρέσβη των ΗΠΑ, Κίμπερλι Γκιλφόιλ στο Μέγαρο Μαξίμου 148
Βιβλίο Αλέξη Τσίπρα: «Ώρα ν’ ακουστεί η δική μου φωνή» – Προδημοσίευση από τον πρόλογο της «Ιθάκης»
Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στα γεγονότα του 2015 όταν κλήθηκε να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας: «Δεν δείλιασα» - Το βιβλίο του πρωθυπουργού κυκλοφορεί στις 24 Νοεμβρίου
Βιβλίο Αλέξη Τσίπρα: «Ώρα ν’ ακουστεί η δική μου φωνή» – Προδημοσίευση από τον πρόλογο της «Ιθάκης» 130