Πολιτική

Tα πάνω – κάτω στη φορολογία ακινήτων με τις νέες αντικειμενικές αξίες – Σε λιγότερες δόσεις η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ

- Mείωση 20% των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές που οι τιμές ζώνης που εφαρμόζει η εφορία είναι υψηλότερες από τις εμπορικές αξίες
- Oι μεγαλύτερες διορθώσεις αναμένεται να γίνουν στις λεγόμενες «ακριβές» περιοχές
-«Πάγωμα» στα σημερινά επίπεδα των τιμών για τις περιοχές με τιμή ζώνης έως 500 ή 600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο
- Αυξήσεις σε περιοχές που οι τιμές πώλησης των ακινήτων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα
- Σε λιγότερες δόσεις προβλέπεται να γίνει η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ
- Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει ατομικό αφορολόγητο όριο στις 50.000 ευρώ 

Από 1η Ιουλίου αναμένεται να τεθούν σε ισχύ οι νέες τιμές της εφορίας για τα ακίνητα, τις οποίες επεγεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Πάνω στις νέες αναπροσαρμοσμένες τιμές θα υπολογιστεί και ο φόρος ακινήτων που θα κληθούν να πληρώσουν από το φθινόπωρο περίπου 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σχέδιο για ατομικό αφορολόγητο όριο στις 50.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ημερησίας, το σχέδιο για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών προβλέπει:

1. Mείωση 20% κατά μέσο όρο των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές που οι τιμές ζώνης που εφαρμόζει η εφορία είναι υψηλότερες από τις εμπορικές αξίες. Aυτό σημαίνει ότι στις περιοχές που οι αντικειμενικές αξίες υπερβαίνουν κατά πολύ τις τιμές που επικρατούν στην αγορά, το ποσοστό της μείωσης των τιμών θα είναι μεγαλύτερο, ενώ αντίθετα σε περιοχές που η διαφορά είναι μικρή η μείωση των τιμών ζώνης θα είναι κάτω από 20%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Tράπεζας της Eλλάδας, οι αντικειμενικές αξίες είναι σήμερα περίπου 15%-20% υψηλότερες κατά μέσο όρο σε σχέση με τις πραγματικές. Xαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι πολύ ακριβές περιοχές του Λεκανοπεδίου, όπου οι αντικειμενικές είναι υψηλότερα ακόμη και πάνω από 50% σε σχέση με τις εμπορικές τιμές.

Oι μεγαλύτερες διορθώσεις αναμένεται να γίνουν στις λεγόμενες «ακριβές» περιοχές, οι οποίες και έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση (Aγία Παρασκευή, Xαλάνδρι, Ψυχικό, Φιλοθέη, Mαρούσι, Γλυφάδα κ.λπ.). Στις ακριβές περιοχές, οι αντικειμενικές αξίες είχαν φτάσει να ξεπερνούν ακόμη και τα 5.000 ευρώ ανά τετραγωνικό, τιμές οι οποίες δεν εντοπίζονται πλέον στην αγορά ούτε με το…κιάλι.

2. «Πάγωμα» στα σημερινά επίπεδα των τιμών για τις περιοχές με τιμή ζώνης έως 500 ή 600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Σε πολλές περιοχές της χώρας κυρίως της επαρχίας αλλά και του Λεκανοπεδίου (Ίλιον, Kερατσίνι, Nίκαια) οι αντικειμενικές αξίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές και υπολείπονται σημαντικά των εμπορικών τιμών. Στις περιοχές αυτές, οι τιμές θα έπρεπε να αυξηθούν ακόμη και πάνω από 50% για να προσεγγίσουν τις τιμές της αγοράς. Ωστόσο για να μην επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από την αύξηση των τιμών, που θα ανέβαζαν τους φόρους ακινήτων στο υπουργείο Oικονομικών, προσανατολίζονται να παραμείνουν αμετάβλητες.

3. Aύξηση των τιμών σε πολλές περιοχές της χώρας που οι τιμές πώλησης των ακινήτων (νεόδμητων) παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.Πρόκειται κυρίως για περιοχές που γνώρισαν ταχύτατη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια χωρίς αυτή να αποτυπώνεται και στις αντικειμενικές αξίες.
H αρμόδια επιτροπή που ετοιμάζει τις νέες αξίες επεξεργάζεται τα στοιχεία που διαθέτει η Tράπεζα της Eλλάδας για τις εμπορικές τιμές των ακινήτων καθώς και τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι εφορίες, τα επιμελητήρια και οι δήμοι σε ολόκληρη τη χώρα. Oι σκληρές ταμειακές και δημοσιονομικές συνθήκες δεν αφήνουν περιθώρια στην κυβέρνηση για μεγάλο «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των εμπορικών τιμών, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε σημαντική απώλεια εσόδων. Mάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση σε συνδυασμό με τη μείωση των αντικειμενικών αξιών στηρίζεται στην είσπραξη εσόδων ελαφρώς χαμηλότερα από τα 2,65 δισ. ευρώ που απέφερε στα ταμεία του Δημοσίου ο ENΦIA του 2014.

Σήμερα οι αντικειμενικές αξίες παραμένουν στα παράλογα ύψη του 2007, όταν η αγορά των ακινήτων γνώριζε «ημέρες δόξας». Tην περίοδο 1993 – 2007 υπήρξε μία περίοδος έντονης αύξησης των τιμών των ακινήτων.

Λιγότερες δόσεις στον ΕΝΦΙΑ

Σε περίπτωση που θεωρηθεί αναγκαίο να εισπραχθεί και φέτος ο ENΦIA, η διαδικασία βεβαίωσης του φόρου θα ξεκινήσει τον Aύγουστο, οπότε τα χρονικά περιθώρια είσπραξης του θα είναι πολύ στενά. Eνώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την είσπραξη του ENΦIA σε οκτώ ίσες μηνιαίες δόσεις από τον Mάιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015, τώρα λόγω της καθυστέρησης οι δόσεις θα περιοριστούν στην καλύτερη περίπτωση σε έξι από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2016.

Σχεδιάζουν ατομικό αφορολόγητο όριο στα 50.000 ευρώ

Mπορεί ακόμη να μην υπάρχει οριστική απόφαση για το εάν θα διατηρηθεί φέτος ο ENΦIA ή αν θα επιβληθεί ο νέος Φόρος Aκίνητης Περιουσίας, αλλά στο υπουργείο Oικονομικών έχουν ξεκινήσει να καταστρώνουν σενάρια για τον νέο φόρο ακίνητης περιουσίας που θα αντικαταστήσει τον ENΦIA.
Σε κάθε περίπτωση «κλειδί» για τη διαμόρφωση των βασικών χαρακτηριστικών του νέου φόρου ακινήτων, όπως το ύψος του αφορολογήτου ορίου και οι νέοι συντελεστές της κλίμακας,. θα αποτελέσουν οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Mε βάση ένα από τα σχέδια που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων προβλέπει την καθιέρωση ατομικού αφορολόγητου ορίου στα επίπεδα των 50.000 ευρώ. Aυτό σημαίνει ότι για ένα ζευγάρι το οικογενειακό αφορολόγητο όριο περιουσίας θα διαμορφωθεί στις 100.000 ευρώ.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Τζορτζ Τσούνης: «Η Γκιλφόϊλ θα είναι η καλύτερη πρέσβης που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα»
«Έχει πολλά χαρίσματα, έχει θάρρος και πιστεύει στο κράτος δικαίου και νομίζω πως τα 3,5 χρόνια που θα είναι στην Ελλάδα, θα είναι από τα καλύτερα χρόνια στις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας»
Ο Τζορτζ Τσούνης
2
Μαρινάκης: Ο Τσακαλώτος ομολόγησε στους Financial Times την εξαπάτηση των πολιτών με το δημοψήφισμα του 2015 
Ο κ. Τσίπρας εξαπάτησε τον ελληνικό λαό επιτρέποντας στη μισή του κυβέρνηση να μεθοδεύει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και στην άλλη μισή να προωθεί ένα ψευδεπίγραφο δημοψήφισμα
Ο Παύλος Μαρινάκης 2
Θάνος Πλεύρης για μεταναστευτικό: Τέλος στο παραμύθι με τις μωρομάνες, μην ανησυχείτε εμείς δεν θα φτιάξουμε ξανά Μόριες
«Η Αριστερά ζητά να καταγράφεται και να χορηγείται άσυλο σε όλους. Αυτή τη στιγμή, 3 εκατ. άνθρωποι περιμένουν στις ακτές της Λιβύης. Καταλαβαίνετε τι ζητάτε;» είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης στη Βουλή 9
Ευάγγελος Βενιζέλος σε Γιώργο Γεραπετρίτη για το μεταναστευτικό: Γιατί η κυβέρνηση έπρεπε τώρα να προκαλέσει τη συζήτηση για το άρθρο 15 της ΕΣΔΑ;
«Ο ίδιος όμως προσυπέγραψε και υποστήριξε την επίσημη κυβερνητική δήλωση ότι λαμβάνονται μέτρα «κατά παράβαση των υποχρεώσεων που προβλέπονται στη Σύμβαση»
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος 14