Πολιτική

Παίζει με τις καθυστερήσεις η τρόικα – Ο σχεδιασμός του Μαξίμου και οι εισηγήσεις για πάγωμα των διαπραγματεύσεων και άμεση εκλογή Προέδρου

- Επαφές του Αντώνη Σαμαρά με ξένους ηγέτες, μεταξύ των οποίων η Άνγκελα Μέρκελ και ο Ζαν Κ. Γιούνκερ
- Κρίσιμες ημερομηνίες για τη χώρα μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου οπότε και κλείνουν τα κοινοβούλια της ευρωζώνης
- Στο Μαξίμου θεωρούν πως η τρόικα καθυστερεί επίτηδες - Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε κλίμα πρόωρων εκλογών
- Εντός των επόμενων ωρών το οικονομικό επιτελειο θα στείλει το νέο e-mail με τις διευκρινίσεις

Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες για να επιτευχθεί συμφωνία με την Τρόικα, επιμένοντας όμως στα μέτρα που έχει προτείνει εξ’ αρχής.

Η Αθήνα σκοπεύει να απαντήσει στις επιφυλάξεις των δανειστών με νέο e-mail, με όλα τα μέτρα, αλλά πιο τεκμηριωμένα και ποσοτικοποιημένα, από όσα είχαν σταλεί στο αρχικό e-mail.

Αυτό που αποφασίστηκε στην σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι η χώρα επιμένει στα στοιχεία που έχουμε στείλει στο 47σελιδο κείμενο.

Σύμφωνα με πηγές από την τρόικα, οι δανειστές ζητούν τα προληπτικά μέτρα (κατάργηση της έκπτωσης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%, αύξηση έμμεσων φόρων σε καπνικά και ποτά και επαναφορά του φόρου πολυτελείας) από την 1/1/2015 και εάν πιαστούν οι στόχοι και δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό να βγουν το δεύτερο εξάμηνο του 2015.

Κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν ότι το επόμενο βήμα της κυβέρνησης θα μπορούσε να είναι το εξής:  Να εξαντλήσει κάθε περιθώριο να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα και εάν αυτό δεν κατορθωθεί, να συμφωνήσει με τους δανειστές το πάγωμα της διαπραγμάτευσης, μέχρι να ξεκαθαρισθεί το πολιτικό τοπίο στη χώρα. Να απαντηθεί δηλαδή το ερώτημα, αν πάμε σε πρόωρες εκλογές.  

Αυτό όμως σημαίνει πως οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα θα είναι ραγδαίες με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους να φέρνουν άμεσα το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πάντως, στα επιτελεία των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων αρχίζει να επικρατεί η άποψη ότι η Τρόικα θέλει να κερδίσει χρόνο, μέχρι να αποφασιστεί η εξάμηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος.

Κάτι τέτοιο, σε συνδυασμό με τη λήψη νέων μέτρων, θα καθιστούσε αναπόφευκτες τις πρόωρες εκλογές, καθώς κανένας από τους κυβερνητικούς βουλευτές δεν δείχνει διατεθειμένος να στηρίξει αυτήν την εξέλιξη.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες για τη χώρα

– Η 7η Δεκεμβρίου όταν η Βουλή θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2015, μία διαδικασία που παραδοσιακά αποτελεί μία μορφή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

– Η 8η Δεκεμβρίου όταν θα συνεδριάσει το Eurogroup. Εάν δεν έχει υπάρξει συμφωνία με την τρόικα το κλίμα για την Ελλάδα δεν αναμένεται να είναι καλό.

– 18-19 Δεκεμβρίου όταν θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής. Εκεί η Αθήνα θέλει να έχει στις αποσκευές της μία πολιτική συμφωνία.

– 19η Δεκεμβρίου όταν κλείνουν σχεδόν όλα τα κοινοβούλια των χωρών της Ευρωπαϊκης Ένωσης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κωνσταντίνος Τασούλας: «Ας είναι η νέα χρονιά ευκαιρία να αλλάξουμε όσα μας πληγώνουν»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κλείνει με ευχές για μια νέα χρονιά «ανθρωπιάς, ενότητας και δημιουργίας», εμπνευσμένες από την ιστορία και τον πολιτισμό, με προσδοκία για «ειρήνη, πρόοδο και συνοχή το 2026»
Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα
Ζωή Κωνσταντοπούλου και Διαμαντής Καραναστάσης στην Στοκχόλμη για αλλαγή χρόνου: Οι αναρτήσεις τους
Μια σειρά από μοναδικές φωτογραφίες μοιράστηκαν και οι δύο στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο Instagram καθώς και μια selfie, στην οποία ποζάρουν αγκαλιά στο χιονισμένο τοπίο της σουηδικής πρωτεύουσας
Ζωή Κωνσταντοπούλου και Διαμαντής Καραναστάσης 6
Νίκος Ανδρουλάκης: «Για τη χώρα μας, το 2026, είναι η χρονιά που τελειώνουν οι αυταπάτες»
«Ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη ένα ριζικά διαφορετικό υπόδειγμα διακυβέρνησης, που στηρίζεται στο ήθος, την αξιοκρατία και τον έμπρακτο σεβασμό, για να ξαναχτίσουμε γέφυρες εμπιστοσύνης» λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης
Νίκος Ανδρουλάκης
Ανδρουλάκης, Φάμελλος και Κουτσούμπας άκουσαν τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα – Τα μηνύματά τους για το 2026
Στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ άκουσε τα κάλαντα ο Ανδρουλάκης, στον Περισσό απόλαυσε τα κάλαντα από την χορωδία της ΚΝΕ ο Κουτσούμπας και στην Θεσσαλονίκη στα γραφεία τους ΣΥΡΙΖΑ στη Θέρμη βρέθηκε ο Φάμελλος
Kάλαντα της Πρωτοχρονιάς στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, από την αδελφότητα Κεφαλληνίων και Ιθακησίων Πειραιά