Πολιτική

Απόψε η μεγάλη μάχη των πολιτικών αρχηγών στην Βουλή

Στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, την ονομαστική ψηφοφορία και κυρίως στη στάση των ανεξάρτητων βουλευτών επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της σημερινής τελευταίας φάσης της συζήτησης για την πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή.

Η συζήτηση αναμένεται να κλείσει γύρω στις έντεκα το βράδυ με την ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ενώ νωρίτερα θα έχουν τοποθετηθεί και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.

Η αριθμητική εξίσωση της αποψινής βραδιάς αποτυπώνεται στη δύναμη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, η οποία μετά την επιστροφή του Νικήτα Κακλαμάνη αριθμεί 127 βουλευτές και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ με 28 βουλευτές η οποία θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης έστω και αν βουλευτές βάζουν αστερίσκους στο «ναι» που αναμένεται να δώσουν.

Συνολικά δηλαδή 155 βουλευτές αναμένεται απόψε να στηρίξουν την κυβέρνηση, εκτός και αν εκδηλωθούν φαινόμενα εσωστρέφειας, ενδεχόμενο που δεν συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες, με βάση τις θέσεις που έχουν εκφράσει οι μέχρι τώρα ομιλητές. Εκπεφρασμένη είναι η άποψη των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι δεν δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης.

Έτσι, η κυβέρνηση πιθανότατα σήμερα τα μεσάνυχτα θα έχει αναβαπτισθεί με την ανανέωση της εμπιστοσύνης από 155 βουλευτές και το μεγάλο ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε εκείνους από τους 22 ανεξάρτητους βουλευτές, (συνολικά είναι 23 αλλά ο Στάθης Μπούκουρας κρατείται προφυλακισμένος), που δεν θα πουν ένα ξεκάθαρο «όχι» στην πρόταση εμπιστοσύνης και που με τις ομιλίες τους θα έχουν κινηθεί μεταξύ του «όχι» και του «παρών».

Από τις μέχρι τώρα δημόσιες τοποθετήσεις τους, ο Γιώργος Νταβρής έχει δηλώσει ότι η στάση του θα είναι «ωσεί παρών» κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως πρόθεση να απουσιάζει από την ψηφοφορία. Μεταξύ του «παρών» και του «όχι» φαίνεται να κινούνται ο Κώστας Γιοβανόπουλος και ο Γιώργος Κασαπίδης που έχει δηλώσει ότι «δεν θα πω ναι».

Ερώτημα είναι τι θα πράξουν η Μίκα Ιατρίδη και ο Γιάννης Κουράκος. Στα «όχι» αναμένεται να καταμετρηθούν οι ψήφοι των ανεξάρτητων βουλευτών που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ Σπύρου Λυκούδη και Βασίλη Οικονόμου.

Οι ανεξάρτητοι βουλευτές είναι οι κ.κ. Χρήστος Αηδόνης, Μίμης Ανδρουλάκης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Οδυσσέας Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος, Μίκα Ιατρίδη, Βασίλης Καπερνάρος, Γιώργος Κασαπίδης, Γιάννης Κουράκος, Σπύρος Λυκούδης, Κατερίνα Μάρκου, Πάρις Μουτσινάς, Μάρκος Μπόλαρης, Γιώργος Νταβρής, Βασίλης Οικονόμου, Θεόδωρος Παραστατίδης, Βύρων Πολύδωρας, Πέτρος Τατσόπουλος, Θεοδώρα Τζάκρη, Ραχήλ Μακρή και Γρηγόρης Ψαριανός. Ανεξάρτητος είναι ο Στάθης Μπούκουρας αλλά είναι προφυλακισμένος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Φειδίας Παναγιώτου για Μαρία Καρυστιανού: Ίσως στο μέλλον της προτείνουμε να γίνουμε αδελφό κόμμα
«Θα ήθελα να συνεργαστώ μαζί της, είμαι ανοιχτός, είμαι σίγουρος ότι δεν θα συμφωνούμε στα πάντα» είπε ο Κύπριος ευρωβουλευτής για την τέως πρόεδρο του συλλόγου «Τέμπη 2023»
Ο ευρωβουλευτής Φειδίας Παναγιώτου
Σωκράτης Φάμελλος για Μαρία Καρυστιανού: Απαράδεκτη και σκοταδιστική η θέση για τις αμβλώσεις – Μόνο στην τραμπική ιδεολογία παρόμοιες τοποθετήσεις
«Είναι βαθιά, συντηρητική άποψη η αναθεώρηση του θέματος των αμβλώσεων και μόνο στον χώρο της τραμπικής ιδεολογίας συναντώνται παρόμοιες τοποθετήσεις»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος
Κυριάκος Μητσοτάκης στον Κωνσταντίνο Τασούλα: Να πρυτανεύσει η λογική και ο διάλογος για να αποφύγουμε τα χειρότερα στις σχέσεις ΕΕ – ΗΠΑ
«Σε αυτό το περιβάλλον πρώτο έρχεται το συμφέρον της πατρίδας» τόνισε ο πρωθυπουργός στη σύντομη συνομιλία που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Προεδρικό Μέγαρο
9
Καραχάλιος για Καρυστιανού: Υπερδεξιά μεσαιωνικού τύπου, η δήλωση για τις αμβλώσεις δείχνει ότι επέστρεψε στις εργοστασιακές της ρυθμίσεις
«Αυτό που ετοιμάζει είναι ένα υπερδεξιό μόρφωμα με πάρα πολύ επικίνδυνες ρίζες» πρόσθεσε ο Νίκος Καραχάλιος για τη Μαρία Καρυστιανού
Ο Νίκος Καραχάλιος και η Μαρία Καρυστιανού
15
Σε τεντωμένο σχοινί το Μαξίμου με τους αγρότες: Η έκκληση Μητσοτάκη και το σχέδιο της κυβέρνησης σε περίπτωση καθόδου των τρακτέρ στην Αθήνα
Σε σχέση με τις εξαγγελίες της προηγούμενης εβδομάδας δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή, εκτός από επιμέρους ζητήματα του πρωτογενούς τομέα διεμήνυσε η κυβέρνηση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης 15