Κόσμος

Vodafone: Ναι, υπάρχουν χώρες που υποκλέπτουν συνομιλίες πολιτών

Η Vodafone, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, δήλωσε πως κυβερνητικές υπηρεσίες σ' ένα μικρό αριθμό χωρών στις οποίες επιχειρεί, έχουν άμεση πρόσβαση στο δίκτυό της, γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να υποκλέπτουν όλες τις τηλεφωνικές επικοινωνίες.

Ο έλεγχος των υπηρεσιών ασφαλείας σ’ όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, έχει ενισχυθεί αφού ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ένας πρώην σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας, αποκάλυψε στις εφημερίδες την έκταση των παρακολουθήσεών τους.

Η Vodafone δεν κατονόμασε τις χώρες όπου αυτό μπορεί να συμβεί, αλλά στο έγγραφο καλεί τις κυβερνήσεις να τροποποιήσουν τη νομοθεσία ώστε οι υποκλοπές να μπορούν να γίνονται μόνο με νόμιμη αιτιολογία

Οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν προκάλεσαν διεθνή αναταραχή, καθώς φάνηκε πως στα προγράμματα παρακολουθήσεων που εφάρμοζαν αμερικανικές και βρετανικές υπηρεσίες, περιλαμβάνονταν τηλέφωνα και ηλεκτρονικές επικοινωνίες απλών πολιτών.

Η Vodafone έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα μια “Έκθεση Γνωστοποίησης” (Disclosure Report) στην οποία αναφέρει πως, ενώ σε πολλές από τις 29 χώρες στις οποίες επιχειρεί, κυβερνητικές υπηρεσίες χρειάζονται δικαστική εντολή για να υποκλέψουν επικοινωνίες των πελατών της, υπάρχουν ορισμένες χώρες στις οποίες δεν απαιτείται τέτοια εντολή.

Η εν λόγω έκθεση των 40.000 σελίδων είναι η πιο συνολική μέχρι σήμερα επισκόπηση του πώς οι κυβερνήσεις παρακολουθούν τις συνομιλίες και τις κινήσεις των πολιτών τους, σημειώνει ο Guardian.

Η Vodafone αναφέρει στην έκθεση πως δεν μπορεί να δώσει μια πλήρη εικόνα όλων των αιτημάτων που δέχεται, επειδή σε ορισμένες χώρες είναι παράνομο να αποκαλύψει αυτή την πληροφορία.

“Σ’ ένα μικρό αριθμό χωρών, ο νόμος υπαγορεύει ότι συγκεκριμένες υπηρεσίες και αρχές μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στο δίκτυο ενός παρόχου υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, παρακάμπτοντας οποιαδήποτε μορφή επιχειρησιακού ελέγχου εκ μέρους του παρόχου επί της νομιμότητας των υποκλοπών”, αναφέρει η εταιρεία.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο Guardian το 2013 υποβλήθηκαν 8.602 αιτήματα για πρόσβαση μέσω της νόμιμης οδού σε δεδομένα όπως τηλεφωνικοί αριθμοί και γραπτά μηνύματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άρχισαν οι έρευνες για τις υποκλοπές στο κινητό της Μέρκελ

Σε νέο σκάνδαλο παρεμπόδισης της δικαιοσύνης εμπλέκεται ο Σαρκοζί

Προσφέρθηκε να ξελασπώσει τον Μέρντοκ ο Μπλερ για τις υποκλοπές

Ο Σνόουντεν ζητά άσυλο από τη Βραζιλία, δίνοντας σε αντάλλαγμα πληροφορίες

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο βασιλιάς Κάρολος νιώθει προδομένος με τον πρίγκιπα Χάρι: «Δεν σεβάστηκε τη θεσμική ουδετερότητα του πατέρα του»
Ο Χάρι κατηγόρησε ευθέως τον πατέρα του για το ότι δεν του μιλάει και δήλωσε πως «δεν βλέπει πιθανότητα να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο με την οικογένειά του»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Ζελένσκι: Θεατρινισμός Πούτιν η τριήμερη κατάπαυση πυρός – «Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των ξένων ηγετών στη Μόσχα»
«Κανείς δεν θα βοηθήσει τον Πούτιν να παίξει αυτό το παιχνίδι για να δημιουργήσει μία ήπια ατμόσφαιρα για την έξοδο του από την απομόνωση στις 9 Μαΐου»
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι 7
11 νεκροί, ανάμεσά τους και τρία παιδιά από επίθεση του Ισραήλ σε καταυλισμό στη Λωρίδα της Γάζας
Ανάμεσα στους 8 νεκρούς που έχουν ήδη αναγνωριστεί, όλοι μέλη της ίδιας ευρύτερης οικογένειας, βρίσκονται ένα κοριτσάκι κι ένα αγοράκι ηλικίας ενός έτους και ένα βρέφος ενός μήνα
Πολλοί νεκροί από Ισραηλινή επίθεση στη Γάζα