Πολιτική

Η αυτοδυναμία «πέθανε», ζήτω οι κυβερνήσεις συνεργασίας! Συγκυβέρνηση Αριστεράς – Δεξιάς θέλουν οι πολίτες

- Το 58% των πολιτών θέλει κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά
- Υπέρ της συνεργασίας το 65% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας και το 45% του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δημοσκόπηση
- Μόνο το 39% εξακολουθεί να πιστεύει στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις
- Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ από 0,8% μέχρι... 5% έναντι της Νέας Δημοκρατίας
- Το 63% των πολιτών δεν έχει εμπιστοσύνη στη Βουλή
- Το 56% τάσσεται υπέρ της δημιουργίας νέων κομμάτων

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

30 χρόνια με τους ίδιους πολιτικούς και τις ίδιες (πάνω κάτω) πολιτικές, φαίνεται πως οι πολίτες κουράστηκαν. Όπως κουράστηκαν και με τις αντιπαραθέσεις και θέλουν νέα κόμματα. Κυρίως όμως θέλουν να δουν την Αριστερά με τη Δεξιά να συνεργάζονται επιτέλους.

Ανατροπή του υπάρχοντος πολιτικού σκηνικού και συνεργασία Αριστεράς και Δεξιάς για να βγει η χώρα από την κρίση θέλει σχεδόν το 60% των πολιτών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Έθνος της Κυριακής.

Η άποψη για μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό είναι ισχυρή σε όλο το κομματικό φάσμα

Υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά δηλώνει το 58% των πολιτών, ενώ το 39% διαφωνεί.

Υπέρ της συγκυβέρνησης Αριστεράς – Δεξιάς δηλώνει το 65% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 45% του ΣΥΡΙΖΑ, το 79% της ΔΗΜΑΡ, το 64% του ΠΑΣΟΚ, το 59% των Ανεξάρτητων Ελλήνων το 45% της Χρυσής Αυγής και το 34% του ΚΚΕ.

Το 61% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας και μόνο το 36% θέλει αυτοδύναμες κυβερνήσεις.

Κυβέρνηση συνεργασίας θέλει το 57% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, το 62% του ΣΥΡΙΖΑ και το 74% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 0,8% συγκεντρώνοντας το 20,5% έναντι 19,7% της ΝΔ. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 6,9%, το ΠΑΣΟΚ με 4,3%, το ΚΚΕ με 3,4%, οι ΑΝΕΛ με 3,2% και η ΔΗΜΑΡ με 2,5%.

Το 59% εκτιμά πως η χώρα δεν πρέπει στην παρούσα φάση να οδηγηθεί σε εκλογές, ενώ το 56% τάσσεται υπέρ της δημιουργίας νέων κομμάτων

Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει στο 32,7%. Ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται από το 31% ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός, έναντι 16% που επιλέγει τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 52% εκτιμά πως όταν γίνουν εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι νικητής είτε με μικρή, είτε με μεγάλη διαφορά.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, το 59% πιστεύει πως η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τη θητεία της, ενώ το 37% θέλει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Πρόωρες εκλογές δεν θέλει το 86% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας και το 78% του ΠΑΣΟΚ, ενώ το 68% αυτών που δηλώνουν πως ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ θέλει εκλογές.

Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ με 4,9%

Διαφορά σχεδόν 5 μονάδων έναντι της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση Palmos Analysis για το tvxs.gr. Στην πρόθεση ψήφου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει 25,9% έναντι 21% της ΝΔ. Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή με 7,6% και ακολουθούν: Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,9%, ΚΚΕ με 3,8%, ΠΑΣΟΚ με 3.3% και ΔΗΜΑΡ με 1,6%.

Ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και τον Αλέξη Τσίπρα, καταλληλότερος πρωθυπουργός θεωρείται ο πρώτος με ποσοστό 36%. Τον Τσίπρα προτιμά το 29%, ενώ κανέναν από τους δύο απαντά το 30% των ερωτηθέντων.

Κι εδώ οι πολίτες τάσσονται υπέρ κυβέρνησης συνεργασίας. Το 25% προτιμά κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και το 20% με βάση τη ΝΔ. Το 13% θέλει κυβέρνηση αυτοδυναμίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, το 11% της ΝΔ και άλλη κυβέρνηση το 17%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ σε δυο νέες δημοσκοπήσεις – «Όχι» σε πρόωρες εκλογές

Αυτοί είναι οι κατά… ΝΔ «τρομοκράτες» του ΣΥΡΙΖΑ – Ποιους στοχοποιεί η Συγγρού

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 3 μονάδες έναντι της ΝΔ, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Χειρότερο κόμμα η Χρυσή Αυγή, αλλά την ψηφίζουν!

Μπροστά με 3,5 μονάδες ο ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Kυριάκος Μητσοτάκης: 13 νέες απάτητες παραλίες από τη Λήμνο έως την Κρήτη και τη Λευκάδα – Το μήνυμα για την Ημέρα της Μητέρας και η αναφορά στη Μαρίκα Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός αναφέρεται στο νέο πλαίσιο για ΑΠΕ και την πρόωρη αποπληρωμή χρέους 6,9 δισ. ευρώ, τις γεωπολιτικές επαφές στον Περσικό Κόλπο, τις συμφωνίες για Τεχνητή Νοημοσύνη και τις «Απάτητες Παραλίες»
Κυριάκος Μητσοτάκης 18
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όταν ορισμένοι οραματίζονται επιστροφή στο καταστροφικό 2015, η ΝΔ σχεδιάζει το ελπιδοφόρο 2030
«Η Ιστορία μπορεί να μην επαναλαμβάνεται, αλλά τιμωρεί όποιους την ξεχνούν. Ειδικά όταν οι αρχιτέκτονες της χρεοκοπίας ζητούν να τους εμπιστευτούν ξανά» τόνισε ο πρωθυπουργός στο προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη
119
Αλέξης Τσίπρας: Eπιβολή πατριωτικής εισφοράς στα υπέρμετρα κέρδη των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων
«Είναι δύσκολο να γίνουν όλα αυτά; Όσο δύσκολο είναι να έχεις το θάρρος να συγκρουστείς με τα συμφέροντα και την ευθύνη να στηρίξεις την κοινωνία» λέει ο πρώην πρωθυπουργός σε βίντεό του στα social media
Αλέξης Τσίπρας, 11ο Φόρουμ των Δελφών
27
Η Μαρία Καρυστιανού και επίσημα στην ηγεσία του Ανεξάρτητου Κινήματος Πολιτών – Μέσα στον Μάιο η παρουσίαση του νέου κόμματος
«Δεν είμαστε απλώς μια ομάδα, είμαστε μία μεγάλη οικογένεια που μεγαλώνει συνεχώς, επειδή την ενώνει η αλήθεια και η αγάπη για το δίκαιο», υπογραμμίζει η Μαρία Καρυστιανού
Μαρία Καρυστιανού 51