Κόσμος

Ομπάμα: Δεν διαπραγματεύομαι υπό την απειλή της στάσης πληρωμών

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου εξέφρασε σήμερα την βεβαιότητα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δεν θα διαπραγματευτεί με τους Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου υπό την απειλή μιας στάσης πληρωμών και επανέλαβε ότι εναπόκειται στο Κογκρέσο να αυξήσει το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους.

“Δεν έχει υπάρξει ποτέ περίοδος κατά την οποία μια σοβαρή παράταξη ή μια σοβαρή στρατηγική από ένα πολιτικό κόμμα (…) χρησιμοποιεί την απειλή της στάσης πληρωμών ως την κύρια τακτική της για την απόσπαση μιας πολιτικής”, δήλωσε ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου Τζιν Σπέρλινγκ.

Ο Σπέρλινγκ έκανε τις δηλώσεις αυτές μια ημέρα μετά την σκληρή δήλωση που έκανε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικάνος Τζον Μπένερ, όσον αφορά το αδιέξοδο —το οποίο έχει οδηγήσει στο κλείσιμο μέρους της κυβέρνησης και απειλεί με μια άνευ προηγουμένου στάση πληρωμών στις 17 Οκτωβρίου— λέγοντας ότι δεν θα αυξήσει το όριο του χρέους χωρίς να υπάρξει μια παραχώρηση από την πλευρά του προέδρου των ΗΠΑ.

Η καθυστέρηση της αύξησης του ορίου του χρέους για να υπάρξουν σε αντάλλαγμα πολιτικές παραχωρήσεις θα θέσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο, σημείωσε ο Σπέρλινγκ.

“Ξέρετε πως πάει αυτό”, σημείωσε. “Θα χρησιμοποιείται από καιρού εις καιρόν και θα υπάρξει και ανταπόδοση αν ανέβει ένας Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος”, υπογράμμισε.

Ο Σπέρλινγκ, όπως και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου Τζέισον Φέρμαν, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει εύκολη διέξοδος αν το Κογκρέσο δεν εγκρίνει την αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ, καθώς, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, το Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν δίδει στον πρόεδρο την εξουσία να αυξήσει μονομερώς το όριο του χρέους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Σπαρακτικές” επιστολές πολιτών διάβασε ο Ομπάμα

“Αγρίεψε” ο Ομπάμα με τους Ρεπουμπλικάνους που δεν ψηφίζουν τον προϋπολογισμό

Ομπάμα: Κανείς δεν κερδίζει από την παράλυση του κράτους

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τζανίν Πιρό: Η «Δικαστής Τζανίν» από τα τηλεοπτικά στούντιο του Fox News στο γραφείο του εισαγγελέα της Ουάσινγκτον
Τη συνδέει βαθιά φιλιά με τον Τραμπ - Στην πρώτη του θητεία, ο Τραμπ απένειμε προεδρική χάρη στον πρώην σύζυγό της που είχε καταδικαστεί για φορολογικά αδικήματα
Τζανίν Πιρό
Ένοχοι οι δύο άντρες που έκοψαν το εμβληματικό δέντρο Sycamore Gap στη Βρετανία το 2023
Η πτώση του δέντρου προκάλεσε φθορά σε τμήμα του Τείχους του Αδριανού, το οποίο κατασκευάστηκε από τους Ρωμαίους πριν από περίπου 2.000 χρόνια και ανήκει στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO
Γενική εικόνα του δέντρου Sycamore Gap που κόπηκε, στο Northumberland