Πολιτική

Μήνυμα Σαμαρά στους Ευρωπαίους: Εξαντληθήκαμε – Απαράδεκτη η ανεργία των ελληνόπουλων

Τις βασικές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, ανέπτυξε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με παρέμβασή του σήμερα το απόγευμα στη διάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι.

Ο κ. Σαμαράς αναγνώρισε κατ’ αρχάς την «εξάντληση» της ελληνικής κοινωνίας από την παρατεταμένη οικονομική ύφεση που έχει φθάσει την ανεργία των νέων «στα απαράδεκτα επίπεδα του 59%, ενώ η γενική ανεργία βρίσκεται στο 27%».

«Διαφορετικά κράτη-μέλη έχουν διαφορετικά επίπεδα ανεργίας των νέων, για διαφορετικούς λόγους» είπε ο πρωθυπουργός για να τονίσει ότι «χρειαζόμαστε όμως κοινή δράση».

Στη συνέχεια ανέπτυξε τους γενικούς άξονες των νέων πολιτικών που υλοποιεί η κυβέρνηση με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και την εργασία. Δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι «πανέτοιμη» για την ολοκληρωμένη εφαρμογή των δύο βασικών προγραμμάτων για τους νέους που απαιτεί η Ευρώπη και που τιτλοφορούνται «Πρωτοβουλία για τους Νέους» και«Εγγυήσεις για τη Νεολαία». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα επιτευχθεί η πλήρης εφαρμογής και των δύο προγραμμάτων, από τον Ιανουάριο του 2014.

Όσον αφορά το νομοθετικό τομέα, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στο θεσμό της «μαθητείας», μέσω του οποίου συνδέεται η υποχρεωτική εκπαίδευση με την αγορά εργασίας. Πρόκειται για ένα δυαδικό σύστημα με το οποίο ενισχύονται οι δεσμοί ανάμεσα στην εκπαίδευση και την επαγγελματική εμπειρία, τόνισε.

Σχετικά με την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ, αναφέρθηκε στη συνεργασία με αντίστοιχους οργανισμούς άλλων χωρών που έχουν αναγνωρισθεί για την επιτυχία τους, όπως της Σουηδίας, της Γερμανίας και της Μεγάλης Βρετανίας.

«Θέτουμε σε εφαρμογή θεσμικά εργαλεία για την έγκαιρη διάγνωση των τάσεων στην αγορά εργασίας. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούμε να εκτιμήσουμε μελλοντικά προβλήματα σε πολύ πρώιμο στάδιο», εξήγησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε πρόσφατα την εθνική στρατηγική για «το Επιχειρησιακό Πλάνο Απασχόλησης» που επίσης απαιτεί η Ευρώπη για την αύξηση των θέσεων εργασίας. Με τη συνεργασία δε της Task Force, ξεκίνησε ήδη η υλοποίηση του πλάνου αυτού, ενώ παράλληλα προστέθηκαν και νέα εργαλεία όπως η «Κοινωφελής Εργασία» και τα προγράμματα «Voucher».

«Πέρα όμως και πάνω από τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις και τις αναγκαίες κυκλικές πρωτοβουλίες», είπε ο πρωθυπουργός, «χρειαζόμαστε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για να μαλακώσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης στους νέους ανθρώπους». «Αυτό προϋποθέτει ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης που θα οδηγήσει την ευρωπαϊκή ήπειρο στις προσεχείς δεκαετίες», τόνισε ο κ. Σαμαράς ενώ κατέληξε με την αισιοδοξία ότι «το 2014 πρέπει να είναι η χρονιά της ανάκαμψης για την ευρωπαϊκή οικονομία που θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε την ανεργία των νέων οριστικά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΣΥΡΙΖΑ: “Ο εξαφανισμένος Σαμαράς θα αναγκαστεί να έρθει πολλές φορές στη Βουλή”

Οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού: Χρειαζόμαστε ένα επενδυτικό σοκ

Σαμαράς: Η κυβέρνηση βγήκε ενισχυμένη – Εκλογές το 2016

Σαμαράς: Για να γλιτώσει ο Τσίπρας τη μομφή του Λαφαζάνη έκανε μομφή στο Σαμαρά

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Παραδόθηκαν 164 νέα οχήματα στην Πυροσβεστική – Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ακολουθούμε έναν σχεδιασμό ο οποίος με προσήλωση και επιμονή αποδίδει»
Τα 164 οχήματα αξίας 15.550.000 ευρώ περιλαμβάνουν υδροφόρα εξοπλισμένα με δεξαμενές χωρητικότητας 12.000 λίτρων, και οχήματα μεταφοράς προσωπικού και εξοπλισμού
Κυριάκος Μητσοτάκης
4
Σε οριακό σημείο οι σχέσεις Ανδρουλάκη – Δούκα: Ποιες οι εισηγήσεις προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ
Στελέχη που βρίσκονται κοντά στο προεδρικό περιβάλλον  ανέφεραν, πάντως, ότι με όσα λέει ο Χάρης Δούκας υπονομεύει  τις προσπάθειες συσπείρωσης που γίνονται από τον Νίκο Ανδρουλάκη
Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας 2
Γιώργος Γεραπετρίτης: «Το Κυπριακό είναι στην κορυφή της ατζέντας του ΓΓ του ΟΗΕ – Στόχος μας η επανένωση της Μεγαλονήσου»
Ο υπουργός Εξωτερικών σχολίασε και την τοποθέτηση Προσωπικής Απεσταλμένης που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο ζήτημα - «Το μήνυμα μιας ενιαίας Κύπρου είναι σήμερα αναγκαίο στον κόσμο»
Γιώργος Γεραπετρίτης 1
Η Ελλάδα ετοιμάζει τη δική της απάντηση στον ΟΗΕ μετά τη Ρηματική Διακοίνωση και τον χάρτη – πρόκληση της Λιβύης
Ο νέος προκλητικός χάρτης που κατέθεσε στον ΟΗΕ η κυβέρνηση της Τρίπολης με τον οποίο οριοθετεί με συντεταγμένες την υφαλοκρηπίδα της Λιβύης έως τις ακτές της Κρήτης ουσιαστικά «φωτογραφίζει» ως… «εντολέα» την Τουρκία
Ο χάρτης που κατέθεσε η Λιβύη στον ΟΗΕ 3
Άγριος καυγάς Κυρανάκη – Κουτσούμπα για το ατύχημα με τον Προαστιακό στην Πάτρα: «Σου δώσαμε και αξία, θα παίξεις στα κανάλια»
Όπως είπε ο κ. Κυρανάκης, πέντε μέρες πριν, ο δήμαρχος της Πάτρας είχε λάβει μία επιστολή από το σωματείο μηχανοδηγών, που έλεγε ότι σε αρκετά σημεία χρειάζονται παρεμβάσεις του Δήμου
Κωνσταντίνος Κυρανάκης και Δημήτρης Κουτσούμπας 9