Πολιτική

Ν. Δένδιας: η ελληνική κοινωνία δεν είναι ξενοφοβική

Πρωτόκολλο επανεισδοχής υπογράφει σήμερα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εσωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς.

«Η ελληνική κοινωνία δεν είναι ξενοφοβική», δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Danas» του Βελιγραδίου, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Η συνέντευξη, που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλο, με τίτλο «Η Αθήνα αποφασιστική κατά του ρατσισμού», ασχολείται κυρίως με τα θέματα ρατσιστικής βίας που παρατηρούνται στα σώματα ασφαλείας.

Ο κ. Δένδιας κληθηκε να σχολιάσει τις αιτιάσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων και του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, για 15 περιστατικά, όπου υπάρχουν ενδείξεις για χρήση βίας με ρατσιστικά κριτήρια από την πλευρά αστυνομικών εναντίον μεταναστών.

«Κανένας δεν θα απαλλαγεί των ευθυνών. Οι κυρώσεις για όσους παραβιάζουν το νόμο είναι πολύ αυστηρές και οι αστυνομικοί που είχαν εμπλακεί σε περιστατικά ρατσιστικής βίας αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο απόλυσης, μέσα από την πειθαρχική επιτροπή που εξετάζει τις υποθέσεις», τόνισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Δένδιας: «Η ελληνική κοινωνία δεν είναι ξενοφοβική, όπως διαπίστωσαν και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της Σερβίας που επισκέπτονται τη χώρα μας κάθε χρόνο».

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι το έργο των αστυνομικών δεν μπορεί να εκτιμηθεί με βάση 15 περιστατικά, αλλά στο σύνολό του. Και χαρακτήρισε «άδικο» να χαρακτηρίζεται μία ολόκληρη κοινωνία από τη συμπεριφορά ενός κόμματος (Χρυσή Αυγή), «το οποίο, παρά την αύξηση των ποσοστών του, παραμένει μειονοτική τάση στην Ελλάδα», όπως είπε.

Όσοι αστυνομικοί παρανομούν, εφαρμόζοντας αρχές της Χ.Α. θα τιμωρούνται
 

Αναφορικά με τις εικασίες ότι το κόμμα της Χρυσής Αυγής έχει μεγάλη αποδοχή στους κόλπους της αστυνομίας, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν κάποιος αστυνομικός έχει σχέσεις με το συγκεκριμένο κόμμα. Ωστόσο, επεσήμανε ότι «αν ο αστυνομικός παρανομεί, προσπαθώντας να εφαρμόσει τις αρχές της νεοναζιστικής ιδεολογίας, τότε θα υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία».

Για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι εντονότερο απ’ ό,τι σε άλλες χώρες, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι συλληφθέντες παράνομοι μετανάστες στα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας αποτελούν ποσοστό μεγαλύτερο του 90% του συνόλου των συλληφθέντων παράνομων μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δήλωσε, πάντως, ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν σοβαρά βήματα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης και σημείωσε ενδεικτικά ότι το 2012 υπήρξε μείωση 22,63% στην είσοδο παράνομων μεταναστών σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ως προς το πρωτόκολλο επανεισδοχής που θα υπογράψει σήμερα με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εσωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «με το πρωτόκολλο αυτό, η Ελλάδα και η Σερβία στέλνουν το μήνυμα της αποφασιστικότητας να συνεργαστούν για την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης και των συνεπειών της στην αύξηση της εγκληματικότητας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίσκεψη του Ν. Δένδια στο Βελιγράδι

Δένδιας: περισσότεροι αστυνομικοί στο δρόμο

Θερμοπύλες: Η τελετή της Χρυσής Αυγής τα στρατιωτικά παραγγέλματα και ο χαιρετισμός του Μιχαλολιάκου – Δείτε τα βίντεο!

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κωνσταντίνος Τασούλας: Η Παναγιά οδηγεί το έθνος μας στους αγώνες για ελευθερία και προκοπή
«Να εκφράσω την ελπίδα μου, μια ελπίδα που πηγάζει εδώ από την Εκατονταπυλιανή της Πάρου, ώστε η αντιμετώπιση μιας ακόμη πύρινης δοκιμασίας, αυτού του Αυγούστου, να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας στην θεία λειτουργία για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Παναγίας Εκατονταπυλιανής, στην Πάρο, Παρασκευή 15 Αυγούστου 2025. 
(ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ 1
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η μέρα του Δεκαπενταύγουστου είναι αφιερωμένη σε όσους μας κρατούν ασφαλείς
«Σήμερα δεν είναι μέρα για πολιτικές δηλώσεις - Εγώ αυτό το οποίο εύχομαι είναι να μπορούμε να βρίσκουμε πάντα την δύναμη εκείνη, να πορευόμαστε πρώτα και πάνω από όλα με ενότητα»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι 39
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα μετά τις καταστροφικές φωτιές – «Αντιπολιτευτικό μένος» βλέπει το Μαξίμου
Η κυβέρνηση αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργούν Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και σε συνεργασία με άλλες κρατικές υπηρεσίες, αναζητούν τα αίτια εκδήλωσης πυρκαγιών
Καμένο σπίτι στην Αχαΐα
Παύλος Μαρινάκης για φωτιές: 10 ψέματα της αντιπολίτευσης – Απαντήσεις στους πολίτες
«Δυστυχώς, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης βλέπουν τις τραγικές στιγμές αγωνίας των πολιτών, ως ευκαιρία για να ξεδιπλώσουν το αντιπολιτευτικό τους μένος»
Ο Παύλος Μαρινάκης 7
Κεφαλογιάννης κατά Πελετίδη για τις φωτιές στην Πάτρα: Ζητούσε 112 και μετά προέτρεπε τους πολίτες να μην εφαρμόζουν τις εντολές
«Ο Δήμος Πατρέων στάθηκε κατώτερος των περιστάσεων σε όλα τα επίπεδα - Άκουσα τον Δήμαρχο κ. Πελετίδη να ενθαρρύνει τους πολίτες να μην εφαρμόσουν τις οδηγίες του 112»
Καμένα αυτοκίνητα στην Πάτρα 221