Κόσμος

Όλα στο σφυρί, ακόμη και η υπηκοότητα – «Δώρο» Αναστασιάδη το κυπριακό διαβατήριο σε όσους επενδύσουν στην Κύπρο

- Θα χορηγείται κυπριακό διαβατήριο σε όσους επενδύουν πάνω από τρία εκατ. ευρώ στην Κύπρο
- Ο Νίκος Αναστασιάδης προσπαθεί να «χρυσώσει» το χάπι στους Ρώσους που έχασαν λεφτά μετά το κούρεμα
- Κι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακολουθούν την ίδια τακτική
- Τι ίσχυε μέχρι σήμερα για όσους ήθελαν να πάρουν κυπριακό διαβατήριο

Όλα πωλούνται για να βγει η Κύπρος από τη δύσκολη οικονομική θέση, ακόμη και η κυπριακή υπηκοότητα! Στο έξης, όποιος αποφασίσει να επενδύσει στη χώρα πάνω από τρία εκατομμύρια ευρώ, θα παίρνει… δώρο ένα κυπριακό διαβατήριο! Δηλαδή, διαβατήριο της Ε.Ε. και όποιος το έχει, θα μπορεί να μετακινείται και να έχει πιο εύκολη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Δεν είναι φήμες, είναι εξαγγελία του ίδιου του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη και πρόκειται για τακτική που ακολουθούν κι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο μέλλον, λοιπόν, στην Κύπρο θα χορηγείται διαβατήριο σε όποιον μπορεί να επενδύσει στη χώρα από τρία εκατομμύρια ευρώ.

Αυτός είναι ο τρόπος που επέλεξε η κυβέρνηση Αναστασιάδη να «χρυσώσει» το χάπι στους Ρώσους και να μετριάσει τις ζημίες που υπέστησαν από το κούρεμα των καταθέσεων που είχαν στις κυπριακές τράπεζες.

Μιλώντας στο ετήσιο οικονομικό τους συνέδριο στη Λεμεσό, ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε πως του είναι σαφής η δύσκολη κατάσταση στην οποία περιήλθαν εξαιτίας του ευρωπαϊκού πακέτου βοήθειας.

Μέχρι σήμερα μπορούσε κάποιος να πάρει το κυπριακό διαβατήριο εάν επένδυε 15 εκατομμύρια ευρώ για πάνω από πέντε χρόνια.

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Γιαν Φίλιπ Άλμπρεχτ βρίσκει ανάρμοστη αυτή την πρακτική και ελπίζει σε μια ενιαία μεταναστευτική πολιτική. «Το βρίσκω προβληματικό όταν κράτη – μέλη της Ε.Ε. δίνουν έτσι αυθαίρετα την υπηκοότητα. Τα κριτήρια θα έπρεπε να είναι ίδια για όλους», λέει ο Γιαν Φίλιπ Άλμπρεχτ μιλώντας στην Deutsche Welle.

H Κύπρος δεν είναι όμως η μόνη που υιοθετεί μια τέτοια πρακτική. Στην Ιρλανδία μέχρι το 2001 μπορούσε κανείς να πάρει την υπηκοότητα προχωρώντας σε επενδύσεις. Στο μεταξύ έχει γίνει πιο συγκεκριμένο το πλαίσιο για μια επένδυση ύψους 500.000 ευρώ στον τομέα της παιδείας, της υγείας, της τέχνης ή του αθλητισμού.

Στην Πορτογαλία η χορήγηση της υπηκοότητας εξαρτάται από την αγορά ενός ακινήτου. Το ίδιο και στην Ισπανία όπου εντωμεταξύ το κατώτατο όριο θα ανέρχεται στα 160.000 ευρώ. Στην Ουγγαρία, ο δρόμος προς το διαβατήριο περνάει μέσα από την αγορά ομολόγων. Ενδιαφερόμενοι υπάρχουν κυρίως από τη Ρωσία, την Κίνα και την Ινδία. Στην Αυστρία πάλι μπορεί να δοθεί σε κάποιον για τις εξαιρετικές υπηρεσίες προς την νέα πατρίδα.

Το θέμα της χορήγησης διαβατηρίου ανήκει στην αρμοδιότητα του κάθε κράτους – μέλους αλλά σύμφωνα με τον Γιαν Φίλιπ Άλμπρεχτ αποτελεί θέμα που θα έπρεπε να απασχολήσει ολόκληρη την Ε.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή ρίχνει ευθύνες η Pimco

Η κόρη Αναστασιάδη απαντά για τα γλέντια στα μπουζούκια την ώρα που «καιγόταν» η Κύπρος

Σόιμπλε: Το μοντέλο της Κύπρου θα χρησιμοποιηθεί και στο μέλλον

Αποκαλυπτική έρευνα newsit: Τι αποφασίζουν οι Ρώσοι της Κύπρου μετά το «κούρεμα» – VIDEO

Γιατί ο Λαβρόφ στήριξε την Τουρκία στο αέριο της Κύπρου;

Κύπρος: Ψηφίστηκαν τα νομοσχέδια που επέβαλε η τρόικα

Σόιμπλε: Κίνδυνος χρεοκοπίας της Κύπρου και της Ελλάδας

Καταγγέλλουν την τρόικα πως ”φούσκωσε” τη διάσωση της Κύπρου

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το παρασκήνιο του Κονκλάβιου που εξέλεξε τον Πάπα Λέοντα - Το φαβορί που εγκατέλειψε και ο «εμφύλιος» που ευνόησε τον νέο Ποντίφικα
«Ως άνθρωπος συνηθισμένος στην ομαδική εργασία, ο Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ φάνηκε σε πολλούς καρδινάλιους ως ο κατάλληλος για να κάνει τον παπισμό να εξελιχθεί σε μία πιο συλλογική μορφή»
Πάπας Λέων 1