Πολιτική

Που «τα βρήκαν» κυβέρνηση – τρόικα – Στουρνάρας: Ασφαλείς οι καταθέσεις

«Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως ασφαλείς» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μετά την τελευταία του συνάντηση με τη τρόικα που έφερε το «διαζύγιο» ΕθνικήςEurobank.

Ο υπουργός Οικονομικών θέλησε να καθησυχάσει τους πολίτες, που ανησυχούν για τις καταθέσεις τους εξαιτίας των όσων έχουν προηγηθεί στην Κύπρο.

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας αρνείται πως έρχονται νέες μειώσεις μισθών, συντάξεων και αυξήσεις φόρων. «Δε θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα τη διετία 2013- 2014» είπε ο κ. Στουρνάρας, που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης διαρθρωτικών μέτρων.

Μετά τη συνάντηση της Κυριακής, κορυφαίοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών μίλησαν για πρόοδο στις συζητήσεις και εξέφρασαν αισιοδοξία πως «θα κλείσουμε τις επόμενες ημέρες».

Όπως αναφέρουν τα στελέχη του υπουργείου, στο ζήτημα του δημόσιου τομέα, ο κανόνας 1:1 θα ισχύσει για όλες ανεξαιρέτως τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις (για κάθε μια απόλυση επίορκου, ανεπαρκούς, κ.λπ., θα υπάρχει μια πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ).
Αντίθετα, για τις φυσιολογικές αποχωρήσεις θα ισχύσει ο κανόνας 1:10.

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς τις εφορίες και τα ταμεία, φαίνεται ότι υπάρχει «μεγάλη σύγκλιση» για τον αριθμό των δόσεων και πλέον το «κενό» που χωρίζει κυβέρνηση και τρόικα είναι μικρό.

Προσέγγιση φαίνεται ότι υπάρχει και στο ζήτημα του «νέου φόρου» που θα αντικαταστήσει το χαράτσι της ΔΕΗ. Η κυβέρνηση αναμένει την απάντηση της τρόικας για τους τρεις τρόπους κάλυψης του κενού των 200 εκατ. ευρώ, το οποίο δημιουργείται από τη μείωση κατά 10%- 15% στους συντελεστές. Ενώ, η τρόικα δεν έχει απαντήσει ακόμη και για το εάν θα υπάρξει αφορολόγητο όριο.

Η ελληνική πλευρά θέλει να εκταμιευθεί πρώτα η δόση των 2,8 δισ. ευρώ (που είναι «υπόλοιπο» από τον περασμένο Δεκέμβριο) και μετά η δόση των 6 δισ. ευρώ για το α΄ τρίμηνο, αλλά φαίνεται ότι η τρόικα εμμένει στην αρχική θέση της για «λύση πακέτο» και εκταμίευση συνολικά των 8,8 δισ. ευρώ.

Έτσι, στο άτυπο Eurogroup στις 12 Απριλίου στην Ιρλανδία, δεν αναμένεται να υπάρξουν αποφάσεις για την Ελλάδα, αν και, σύμφωνα με το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συζητηθεί το ελληνικό θέμα».

Το υπουργείο Οικονομικών αισιοδοξεί ότι η ύφεση εφέτος θα είναι 4,5% (με βάση την αρχική πρόβλεψη), καθώς οι επιπτώσεις από την κρίση στην Κύπρο θα αντισταθμιστούν από τις καλύτερες προβλέψεις για την τουριστική κίνηση στην Ελλάδα. Πάντως, το οικονομικό επιτελείο χαρακτηρίζει ως «πρωταρχικό στόχο» τη δημιουργία εφέτος πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, «θα ζητήσουμε, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, μείωση χρέους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Έσπασε” το deal Εθνικής – Eurobank – Αυτόνομα θα λειτουργεί ξανά η Eurobank

Δημόσιο: 7.000 απολύσεις ως το τέλος του χρόνου

Απέκλεισε νέα μέτρα ο Στουρνάρας – 20.000 απολύσεις μέχρι το 2014

Ανησυχία από την εκτίναξη των “κόκκινων δανείων” – Τι προτείνει η τρόικα 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Αιχμές για φωτογραφική διάταξη στην διαμάχη της Όλγας Κεφαλογιάννη με τον Μίνω Μάτσα για την επιμέλεια των παιδιών τους
Η υπουργός Τουρισμού ήταν η πρώτη που έκανε χρήση της διάταξης η οποία είχε ενταχθεί στο νομοσχέδιο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Τι απαντούν Μαρινάκης και Φλωρίδης
Όλγα Κεφαλογιάννη στη Βουλή
7
Κοινή γραμμή των «27» της ΕΕ απέναντι στον Τραμπ: Οι θέσεις της Αθήνας για το «Συμβούλιο Ειρήνης» και τη Γροιλανδία και ο παράγοντας Τουρκία
Στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε την ανάγκη οι σχέσεις ΕΕ - ΗΠΑ να διατηρηθούν σε «λειτουργικό» επίπεδο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης στο Euronews: Η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της – Οι διατλαντικές σχέσεις γίνονται περίπλοκες
«Η συναίνεση είναι ότι αυτό που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ υπερβαίνει κατά πολύ την εντολή του του ΣΑ του ΟΗΕ. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό οι ΗΠΑ να συμμετέχουν στην ανοικοδόμηση της Γάζας»
O Κυριάκος Μητσοτάκης 7
Κυριάκος Μητσοτάκης για Τραμπ: «Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους» – «Μόνο η Δανία και η Γροιλανδία αποφασίζουν για την τύχη τους»
«Η ανάγκη η Ευρώπη να επενδύσει στη στρατηγική της αυτονομία έχει γίνει πια κοινός τόπος», ενώ τόνισε ότι αυτή περνά τόσο από την άμυνα όσο και από την ανταγωνιστικότητα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης 34