Κόσμος

Ένα από τα φαβορί για Πάπας είχε καλύψει παιδόφιλους

Ο Ρότζερ Μάχονι, αρχιεπίσκοπος του Λος Άντζελες και ένα από τα φαβορί για Πάπας, εμπλέκεται σε υπόθεση συγκάλυψης σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων και θα πληρώσει για να διευθετηθούν οι αγωγές εις βάρος του.

Ο καρδινάλιος Ρότζερ Μαχόνι και ένας ακόμα πρώην ιερέας συμφώνησαν να πληρώσουν περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετηθούν τέσσερις αγωγές σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων που εκκρεμούν σε βάρος τους.

Ο Μαχόνι, που συμμετέχει στο κονκλάβιο για την εκλογή του διαδόχου του Βενέδικτου του 16ου στην ηγεσία της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, έχει κατηγορηθεί ότι βοήθησε έναν παιδόφιλο ιερέα να αποφύγει τις έρευνες της αστυνομίας, στέλνοντάς τον σε ένα εκκλησιαστικό κέντρο για «θεραπεία». Στη συνέχεια, επανατοποθέτησε τον ιερέα στην Αρχιεπισκοπή του Λος Άντζελες.

Σαν όρος προκειμένου να ολοκληρωθεί ο συμβιβασμός, τέθηκε ότι καμία από τις πλευρές δεν θα αναγκαζόταν να ομολογήσει για τα αδικήματα, δήλωσε ο δικηγόρος ενός εκ των θυμάτων, Βινς Φιλάντι. Ωστόσο δήλωσε ότι ο συμβιβασμός, σε συνδυασμό με την αποκάλυψη αρχείων της εκκλησίας που τεκμηριώνουν το ρόλο του Μαχόνι και άλλων στη συγκάλυψη σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από τον ιερέα, αποτελεί την «πιο ξεκάθαρη παραδοχή της ενοχής που θα μπορούσαμε να περιμένουμε από την Αρχιεπισκοπή».

Ένας από τους δικηγόρους της Αρχιεπισκοπής, ο Μάικλ Χένιγκαν, επιβεβαίωσε ότι το ποσό του διακανονισμού συμφωνήθηκε στα 9,9 εκατομμύρια δολάρια.

Τα σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει στην αμερικανική Καθολική Εκκλησία, ιδιαίτερα από το 1992, έχουν κοστίσει στην εκκλησία δισεκατομμύρια δολάρια για διακανονισμούς και έχει οδηγήσει μεγάλες επισκοπές στην πτώχευση.

Η Αρχιεπισκοπή του Λος Άντζελες, η οποία εξυπηρετεί τουλάχιστον 4 εκατομμύρια καθολικούς, κατέληξε να πληρώσει 660 εκατομμύρια δολάρια το 2007 για διακανονισμούς σε πάνω από 500 ανήλικα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, η μεγαλύτερη συμφωνία τέτοιου είδους που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στη χώρα. Ο Μαχόνι εκείνη την περίοδο είχε χαρακτηρίσει την κακοποίηση ως «μια απεχθής αμαρτία και εγκληματική πράξη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτοί είναι οι καρδινάλιοι φαβορί για την θέση του Πάπα

Μαύρος καπνός στο Βατικανό – Εν αναμονή της εκλογής του Πάπα

Βατικανό: Οι τελετουργίες, τα μυστικά του κονκλάβιου και η απόλυτη απομόνωση των καρδιναλίων

Εκλογή Πάπα: Μέχρι την Πέμπτη θα φωνάξουν Habemus Papam!

Όλα έτοιμα για την εκλογή νέου Πάπα – Τα φαβορί της ψηφοφορίας

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο «καρατόμησε» τον επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών μετά από έκθεση που αντέκρουε τον Ντόναλντ Τραμπ
Ο Τζέφρι Κρους, διευθυντής της Defense Intelligence Agency (DIA), απομακρύνθηκε από τη θέση του – Η απόφαση ελήφθη μετά από εσωτερική έκθεση για το Ιράν, που θεωρήθηκε ενοχλητική για τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με τους New York Times
Ο Αντιπτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και Διευθυντής της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών (DIA) Τζέφρι Κρουζ
Το Ισραήλ καταγγέλλει «ξεδιάντροπο ψέμα» για την κήρυξη λιμού στη Γάζα από τον ΟΗΕ – Αμφισβητούν την έκθεση οι ΗΠΑ
Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι η Γάζα πλήττεται από λιμό – Tο Ισραήλ απορρίπτει τα συμπεράσματα αυτά ως «ξεδιάντροπο ψέμα» και κατηγορεί τη Χαμάς, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες αμφισβητούν τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε
Παιδιά στη Γάζα κρατώντας κατσαρόλες 10