Τρίτη, 30 Απρ.
17oC Αθήνα

Λύση-ανακούφιση για ασθενείς – Διάθεση φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις

Λύση-ανακούφιση για ασθενείς – Διάθεση φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις

Και από τα ιδιωτικά φαρμακεία θα μπορούν, με απόφαση του ΕΟΠΥΥ, να χορηγούνται πανάκριβα σκευάσματα για παθήσεις, όπως ο καρκίνος και η σκλήρυνση κατά πλάκας, δίνοντας ένα τέλος στον Γολγοθά των ασθενών που αναγκάζονταν να τα αναζητούν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο

Προσωρινή λύση στο πρόβλημα με τα φάρμακα για σοβαρές παθήσεις δίνει η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Πανάκριβα φάρμακα για παθήσεις, όπως ο καρκίνος και η σκλήρυνση κατά πλάκας, μπορούν να χορηγούνται προσωρινά και από τα ιδιωτικά φαρμακεία, ενώ πρόσφατη απόφαση όριζε ότι διατίθενται αποκλειστικά από δημόσια νοσοκομεία.
Λόγω των χρεών τους, ωστόσο, πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα αδυνατούν να τα προμηθευτούν και οι ασθενείς υποβάλλονταν στο μαρτύριο αναζήτησής τους από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.

Τα συγκεκριμένα σκευάσματα δεν χορηγούνταν ούτε από τα ιδιωτικά φαρμακεία, καθώς οι εταιρείες δεν μπορούν να τα τιμολογήσουν, παρά μόνον στο ΕΣΥ.

«Ερχομαι, καθημερινά, αντιμέτωπος με απελπισμένους ανθρώπους, οι οποίοι μου ζητούν τα φάρμακά τους», αναφέρει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, για να εξηγήσει:
«Δυστυχώς, δεν μπορώ να τους βοηθήσω. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να τα αγοράσουν οι ίδιοι, καθώς πρόκειται για πανάκριβα σκευάσματα, τα οποία κοστίζουν από 400 έως 5.000 ευρώ. Ενας ασθενής που ήρθε στο φαρμακείο μου είχε συνταγή σκευάσματος αξίας 430 ευρώ με τέσσερις συσκευασίες, συνολικής αξίας 1.720 ευρώ».

Το προεδρείο του ΦΣΑ έχει ενημερώσει το υπουργείο Υγείας, κάνοντας λόγο για τεράστιο πρόβλημα και ζητώντας αλλαγή της επίμαχης υπουργικής απόφασης.

Σε πολλές περιπτώσεις -αναφέρει- οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί αναγράφουν στη συνταγή ότι «στερούνται» τα φάρμακα. Οι ασθενείς πηγαίνουν τη συνταγή στον φαρμακοποιό τους, ο οποίος -με τη σειρά του- δεν μπορούσε να τους εξυπηρετήσει.

Ταλαιπωρία υφίστανται οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ και με το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) καταγγέλλεται ότι το σύστημα αντιμετωπίζει διαρκώς τεχνικά προβλήματα, όπως σύνδεσης με το δίκτυο, προσαρμογής των νέων τιμών και υπολογισμού της συμμετοχής ασφαλισμένου και Ταμείου.

Για τη διευκόλυνση των ασφαλισμένων, το προεδρείο του Συλλόγου έχει δώσει οδηγία στους φαρμακοποιούς για χειρόγραφη εκτέλεση των συνταγών, όταν παρουσιάζονται παρόμοια προβλήματα που καθιστούν ανέφικτη τη λειτουργία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε