Κόσμος

Ουγγαρία: Πολιτικός ζητά λίστα με ονόματα Εβραίων που ζουν στη χώρα

Να καταρτιστεί κατάλογος με τους Εβραίους που ζουν στη χώρα και αποτελούν "απειλή για την εθνική ασφάλεια" ζήτησε ακροδεξιός πολιτικός.

Ένας ακροδεξιός πολιτικός της Ουγγαρίας ζήτησε από την κυβέρνηση της χώρας να καταρτίσει έναν κατάλογο με τους Εβραίους που αποτελούν «κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια», προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Ο Μάρτον Γένγεσι, επικεφαλής του Γιόμπικ, του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της Ουγγαρίας, δήλωσε ότι ο κατάλογος αυτός είναι απαραίτητος εξαιτίας της αυξημένης έντασης μετά την πρόσφατη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και παλαιστινιακών ομάδων στη Λωρίδα της Γάζας και θα πρέπει να περιλαμβάνει και τα μέλη του κοινοβουλίου εβραϊκής καταγωγής.

Οι αντίπαλοι του Γιόμπικ συχνά επικρίνουν το κόμμα αυτό για τις αντισημιτικές του ανακοινώσεις και τη σκληρή στάση του απέναντι στη μειονότητα των Ρομά. Παρόλα αυτά μέχρι στιγμής το Γιόμπικ δεν έχει ζητήσει κατάλογο των Εβραίων που ζουν στην Ουγγαρία.

«Είμαι επιζών του Ολοκαυτώματος», δήλωσε ο Γκούσταβ Ζόιταλ, εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης Ούγγρων Εβραίων. «Για τους ανθρώπους όπως εγώ αυτό προκαλεί ωμό φόβο, παρόλο που είναι ξεκάθαρο ότι γίνεται για πολιτικούς σκοπούς. Είναι το όνειδος της Ευρώπης, το όνειδος του κόσμου».

Περίπου 500.000 με 600.000 χιλιάδες Ούγγροι Εβραίοι πέθαναν στο Ολοκαύτωμα, σύμφωνα με το Κέντρο Μνήμης του Ολοκαυτώματος της Βουδαπέστης. Σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες, ένας στους τρεις Εβραίους που πέθαναν στο Άουσβιτς ήταν ουγγρικής καταγωγής.

Ο Γένγεσι δήλωσε στο κοινοβούλιο: «Γνωρίζω πόσοι άνθρωποι ουγγρικής καταγωγής ζουν στο Ισραήλ και πόσοι ισραηλίτες Εβραίοι ζουν στην Ουγγαρία», σύμφωνα με ένα βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Γιόμπικ αργά χθες Δευτέρα.

«Πιστεύω ότι αυτή η σύγκρουση είναι η κατάλληλη ευκαιρία να καταγραφούν οι άνθρωποι εβραϊκής καταγωγής που ζουν εδώ, κυρίως όσοι βρίσκονται στο ουγγρικό κοινοβούλιο και την κυβέρνηση, και οι οποίοι πραγματικά αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της Ουγγαρίας», επεσήμανε ο Γένγεσι.

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας εξέδωσε μια ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τις δηλώσεις του αρχηγού του Γιόμπικ.

«Η κυβέρνηση καταδικάζει έντονα τον εξτρεμισμό, τον ρατσισμό και τις αντισημιτικές φωνές και κάνει τα πάντα για να τις καταπνίξει», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης.

Πάντως σήμερα και ο Γένγεσι προσπάθησε να μετριάσει τις αντιδράσεις επισημαίνοντας ότι αναφερόταν σε πολίτες με διπλή υπηκοότητα, του Ισραήλ και της Ουγγαρίας.

«Ζητώ συγγνώμη από τους Εβραίους συμπατριώτες μου για τις δηλώσεις μου που μπορεί να παρερμηνεύθηκαν», αναφέρει στον ιστότοπο του κόμματός του.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη της δολοφονίας του Τσάρλι Κερκ - Η αριστερή ιδεολογία και τα μηνύματα μετά τον μοιραίο πυροβολισμό
Την Τρίτη ενώπιων δικαστηρίου ο 22χρονος που αρνείται να συνεργαστεί με τις αρχές - Η συγκατοίκηση με τρανς άτομο και ο όρκος του Ντόναλντ Τραμπ κατά των δραστών παρόμοιων περιστατικών
Τάιλερ Ρόμπινσον
2
Γερμανία: Υποχώρηση για το CDU του Μερτς στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία – Η ακροδεξιά AfD τριπλασιάζει την εκλογική της δύναμη
Η CDU παραμένει πρώτη δύναμη αλλά με απώλειες, το SPD καταρρέει, ενώ η AfD τριπλασιάζει το ποσοστό της στο πιο πυκνοκατοικημένο κρατίδιο της Γερμανίας, το οποίο αποτελεί και τη βάση του καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς 1