Κόσμος

Γερμανικές μυστικές υπηρεσίες κατά Ρώσων στην… Κύπρο!

Αν η ευρωζώνη στηρίξει οικονομικά την Κύπρο, θα ευνοηθούν οι Ρώσοι που «ξεπλένουν» χρήματα. Ποιος το λέει; Οι μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας!

Η αποκάλυψη έρχεται από το περιοδικό Spiegel, που φέρνει στο φως απόρρητη έκθεση της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND), σύμφωνα με την οποία οι Ρώσοι κάτοχοι λογαριασμών με μαύρο χρήμα σε κυπριακές τράπεζες θα βγουν κερδισμένοι από μια ενδεχόμενη οικονομική στήριξη της Κύπρου από την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με την γερμανική μυστική υπηρεσία οι ρωσικές καταθέσεις μαύρου χρήματος σε τράπεζες της Κύπρου ανέρχονται σε 26 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Κύπρος παρέχει ακόμα αρκετές δυνατότητες για ξέπλυμα χρήματος, τονίζεται στην έκθεση του BND, την οποία επικαλείται το Spiegel. Τυπικά η Κύπρος τηρεί όλες τις συμφωνίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Υπάρχουν όμως προβλήματα λόγω της ελλιπούς εφαρμογής.

Το ξέπλυμα διευκολύνεται για παράδειγμα με τη χορήγηση της κυπριακής υπηκοότητας σε πλούσιους Ρώσους. Σύμφωνα πάντα με τη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών περίπου 80 Ρώσοι ολιγάρχες έχουν αποκτήσει μέσω της κυπριακής υπηκοότητας την ελευθερία εγκατάστασης σε ολόκληρη την ΕΕ.

«Δεν μπορούμε να στηρίξουμε με χρήματα Γερμανών φορολογουμένων τις ρωσικές καταθέσεις μαύρου χρήματος σε κυπριακές τράπεζες», δήλωσε ο ειδικός σε ζητήματα προϋπολογισμού των Σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ στο Spiegel.

Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες έχουν καταστήσει πάντως σαφές ότι θα αποδεχθούν τη χορήγηση ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας της Κύπρο μόνο αν πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προβλέπουν δεύτερο γύρο στις προεδρικές εκλογές της Κύπρου

Τις προσεχείς ημέρες εξελίξεις στο ρωσικό δάνειο για την Κύπρο

Η Τουρκία απειλεί ανοιχτά για τις έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου

Ενιαίο Εθνικό Ενεργειακό Δόγμα Ελλάδας-Κύπρου. Ποιος και γιατί το προτείνει

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Παραιτήθηκε μετά από 52 χρόνια από τη θέση του ηγούμενου της Μονής Σινά ο αρχιεπίσκοπος Δαμιανός
«Νοερά στέκομαι γονατιστός και δακρυσμένος μπροστά στην ιερή λάρνακα με τα πάντιμα λείψανα της μάνας και τροφού μου Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης - Για τα υπόλοιπα περιμένω να μιλήσει ο ουρανός», αναφέρει στην επιστολή του
Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός
Άνοιξε η διαθήκη του Τζόρτζιο Αρμάνι – Ο σύντροφός του κληρονομεί μεγάλο μέρος της αυτοκρατορίας του
Η διαδοχή του Ιταλού δημιουργού χαράζει μια νέα ισορροπία ανάμεσα στον σύντροφό του Λέο Ντελ’ Όρκο, τους οικογενειακούς κληρονόμους και το ίδρυμά του, ανοίγοντας τον δρόμο για πιθανή είσοδο της LVMH
Ο Τζόρτζιο Αρμάνι 4