Πολιτική

Γιούνκερ: τα 89 βήματα που θα δώσουν τη δόση στην Ελλάδα

«Θέλετε τα λεφτά της δόσης; Δεσμευτείτε μέχρι τις 18 Οκτωβρίου ότι θα εφαρμόσετε το πρόγραμμα!» ήταν το... τελεσίγραφο που μας έστειλε το Eurogroup. Κατά τ’ άλλα, μόνο καλά λόγια είχαν για εμάς...

Κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας άκουσε τους ομολόγους του να του θέτουν ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της νέας δόσης του δανείου τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι μέχρι τις 18 του μήνα, το αργότερο, θα εφαρμόσει το πρόγραμμα προσαρμογής.

Και αφού μας έστειλαν το τελεσίγραφο, μας χαϊδέψαν και τα αυτιά! Τόσο ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναγνώρισαν την «ουσιαστική πρόοδο» που έχει σημειώσει η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα.

«Είμαι εντυπωσιασμένος από τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης και από τη βούληση των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού να ανταποκριθούν στα αιτήματά μας», δήλωσε ο Ζ. Γιούνκερ.

Ωστόσο, η Κ. Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι πολλά μένουν ακόμη να γίνουν σε όλους τους τομείς, τόσο σε δημοσιονομικές όσο και σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στη φορολογία και στην αναχρηματοδότηση του χρέους.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν αναγνώρισε τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να συμφωνήσει με την Τρόικα στο πακέτο των μέτρων και να επαναφέρει την ελληνική οικονομία σε βιώσιμη τροχιά.

Ο Ζ. Γιούνκερ εξήγησε ότι ως τις 18 Οκτωβρίου θα πρέπει να δρομολογηθεί η υλοποίηση 89 προαπαιτούμενων ενεργειών. Ελληνικές πηγές διευκρίνισαν ότι οι περισσότερες από αυτές τις προαπαιτούμενες ενέργειες που υπήρχαν ήδη στη σχετική έκθεση Παπαδήμου, έχουν ήδη υλοποιηθεί.

«Τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να ληφθεί μια συνολική απόφαση για την Ελλάδα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ.

Εξάλλου, ερωτηθείσα αν η επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί εφάπαξ, η Κ. Λαγκάρντ απάντησε ότι προς το παρόν είναι νωρίς για να υπάρξει συγκεκριμένη απάντηση.

Τόσο η Κ. Λαγκάρντ, όσο και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάλυψαν απόλυτα τα στελέχη της Τρόικας, λέγοντας ότι εκτελούν τις εντολές που παίρνουν από τους πολιτικούς προϊσταμένους τους.

Τέλος, ερωτηθείσα για το αν το ΔΝΤ παρουσίασε σήμερα έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η Κ. Λαγκάρντ απάντησε ότι το ΔΝΤ δεν παρουσίασε τίποτα σχετικό και ότι τελεί εν αναμονή της έκθεσης της Τρόικας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ικανοποίηση αλλά και καρφιά Στουρνάρα μετά το Eurogroup

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Δημοσκόπηση Alco: Δένδιας και Πιερρακάκης οι δημοφιλέστεροι υπουργοί – Συγκάλυψη βλέπουν οι πολίτες στα Τέμπη
Παρότι οι μισοί πολίτες δεν είναι ικανοποιημένοι από το έργο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν βλέπουν κάποιον πολιτικό αρχηγό που θα τα κατάφερνε καλύτερα
Νίκος Δένδιας και Κυριάκος Πιερρακάκης 17
Συνάντηση Μητσοτάκη με Τασούλα και συμμετοχή στο Athens Alitheia Forum την Τετάρτη
Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο για την τακτική μηνιαία ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ το απόγευμα θα λάβει μέρος σε συζήτηση για την ψηφιακή διακυβέρνηση
Μητσοτάκης και Τασούλας
Νικήτας Κακλαμάνης: Στην Κύπρο στις 20 Μαρτίου ο πρόεδρος της Βουλής, σε επίσκεψη υψηλού συμβολισμού
Εγκαινιάζοντας την έκθεση «SECTOR 2: ΛΕΥΚΩΣΙΑ» στο Καπνεργοστάσιο, μίλησε για πράξη αλληλεγγύης προς τον κυπριακό λαό και προανήγγειλε επίσκεψη υψηλού συμβολισμού στη Λευκωσία
Νικήτας Κακλαμάνης
Αντιπαράθεση Βορίδη με Μεϊκόπουλo, Μάντζο και Ηλιόπουλο για έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ: ««Σήμερα το βλέπω, όπως κι εσείς» είπε ο πρώην υπουργός
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η κυβέρνηση «πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη», ενώ ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά υποστήριξαν ότι ο πρώην υπουργός γνώριζε
Βορίδης, Μεϊκόπουλος, Μάντζος και Ηλιόπουλος
Στο θέατρο «Παλλάς» ο Νίκος Ανδρουλάκης: Παρακολούθησε την παράσταση για τον Αντώνη Καλογιάννη
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρακολούθησε τη μουσική παράσταση προς τιμήν του μεγάλου ερμηνευτή και, σε ανάρτησή του, εξήρε τη συμβολή του στο πολιτικό και έντεχνο ελληνικό τραγούδι
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, μετά την παράσταση για τον Αντώνη Καλογιάννη (Πηγή φωτογραφίας: Facebook
Ο Θάνος Πλεύρης απαντά στη Διεθνή Αμνηστία για τα κέντρα επιστροφής μεταναστών: Eίμαι πλέον σίγουρος για την ορθότητά τους
Η τοποθέτηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των συζητήσεων που έχει ανοίξει για την ενίσχυση των επιστροφών και τη λειτουργία των λεγόμενων return hubs
Πρόσφυγες και μετανάστες