Κόσμος

Η Τουρκία ετοίμασε “Σχέδιο Γ” για τις σχέσεις με το Ισραήλ – Τι προβλέπει

Θέλει να προκαλέσει ένταση σε όλη την περιοχή της Μεσογείου η Τουρκία και αυτό φαίνεται από τα σχέδια που ετοιμάζει...

Σε δημοσίευμα της η Τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ, παρουσιάζει σήμερα το «Σχέδιο Γ» το οποίο εξήγγειλε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν για τις σχέσεις της χώρας του με το Ισραήλ. Το σχέδιο έχει ως εξής:
 
• Μεσόγειος: Ως αντιστάθμισμα στη συμφωνία μεταξύ Κύπρου – Ισραήλ για διεξαγωγή ερευνών στην περιοχή, η Τουρκία θα αρχίσει μαζί με το ψευδοκράτος, εργασίες έρευνας και γεώτρησης μεταξύ των γεωγραφικών παράλληλων 28-32 στην ΑΟΖ της Κύπρου. Η Τουρκία και το ψευδοκράτος θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην επίμαχη περιοχή της ΑΟΖ, ενώ αναφέρεται ότι έχουν δρομολογηθεί οι ετοιμασίες για σύναψη νέας συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας-ψευδοκράτους για τον καθορισμό της ΑΟΖ.
 
• Αναζήτηση συμμαχιών: Κατόπιν ενεργειών της Άγκυρας, έχει παγώσει η συμφωνία που υπογράφηκε το 2003 μεταξύ Αιγύπτου-Ισραήλ, ενώ η συμφωνία μεταξύ Κ.Δ.-Λιβάνου το 2007 έχει ανασταλεί λόγω της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ Ισραήλ-Κύπρου. Η Βηρυτός, η οποία βρίσκεται σε ρήξη με το Ισραήλ για τα συμφέροντά της στα οικόπεδα 12-13, έχει ήδη αποστείλει διπλωματική νότα στα Η.Ε. για το θέμα αυτό.
 
• Οικονομικά μέτρα: Σε περίπτωση που το Ισραήλ συνεχίσει τον αποκλεισμό της Γάζας και δεν ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία για το συμβάν με το πλοίο «MAVI MARMARA» τότε η Τουρκία, εκτός από την υποβάθμιση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στην οποία προέβη, θα αρχίσει να λαμβάνει και οικονομικά μέτρα εναντίον του Ισραήλ. Στο πλαίσιο αυτό θα κλείσει το ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, ενώ θα εφαρμοσθούν και μέτρα που θα πλήξουν τα οικονομικά συμφέροντα του Ισραήλ στην Τουρκία, όπως η μείωση των εξαγωγών σιδήρου και γεωργικών προϊόντων.
 
• Πολιτικά μέτρα: Εκτός από την υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, στα πολιτικά μέτρα που έχει υπόψη της η Τουρκία περιλαμβάνεται και το κλείσιμο της πρεσβείας του Ισραήλ στην Άγκυρα.
• Διεθνής διπλωματική επίθεση: Η Πρωθυπουργία προετοιμάζεται κατάλληλα προκειμένου να ξεκινήσει μια διεθνή διπλωματική επίθεση, κατά την οποία θα εξηγήσει στο διεθνή παράγοντα τις τουρκικές θέσεις και θα δώσει απαντήσεις στην προπαγάνδα που ασκεί εναντίον της Τουρκίας το Ισραήλ. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η Άγκυρα, σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, επιδιώκει να παγιδεύσει το Ισραήλ. Η εν λόγω εκστρατεία αναμένεται να αρχίσει τις προσεχείς μέρες, ενώ σημειώνεται ότι η Άγκυρα, μέσα από τα Η.Ε. και την Οργάνωση Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ), θα έχει στενές επαφές με τις χώρες της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου.
 
• Μήνυμα προς τον ισραηλινό λαό: Η Τουρκία θα συνεχίσει να τονίζει εμφαντικά ότι δεν υφίσταται πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας – Ισραήλ, αλλά το πρόβλημα εστιάζεται στις σχέσεις με την κυβέρνηση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Μπέντζιαμιν Νεντανιάχου.
 
 
 
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Βρετανία αύξησε σε «σοβαρό» το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής – Διώξεις σε βάρος 45χρονου για αντισημιτική επίθεση
Ο δράστης Έσα Σουλεϊμάν είχε παραπεμφθεί σε κυβερνητικό πρόγραμμα πρόληψης του εξτρεμισμού το 2022, αλλά η υπόθεσή του μπήκε στο αρχείο αργότερα το ίδιο έτος
Η στιγμή που ο δράστης επιτίθεται με μαχαίρι σε Εβραίο άνδρα στο Λονδίνο
Λίντσαραν τον 47χρονο που συνελήφθη για τη δολοφονία της 5χρονης στην Αυστραλία - Επεισόδια έξω από το νοσοκομείο που νοσηλεύεται
Φέρεται πως την απήγαγε από την κοινότητα των Αβορίγινων και στη συνέχεια την σκότωσε - «Συνελήφθη» από τους κατοίκους που συμμετείχαν στην επιχείρηση εντοπισμού της
Αυστραλία: Λίντσαραν τον 47χρονο που συνελήφθη για τη δολοφονία της 5χρονης – Επεισόδια έξω από το νοσοκομείο που νοσηλεύεται
Drone με 50 κιλά εκρηκτικά «καρφώθηκε» σε πλοίο στον Κόλπο του Άντεν – Θρίλερ για την εξουδετέρωσή του
Το drone αντί να εκραγεί, παρέμεινε στο εσωτερικό του πλοίου, δημιουργώντας μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση, καθώς οποιαδήποτε δόνηση ή αύξηση θερμοκρασίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε έκρηξη
Επίθεση με drone στο πλοίο