Οικονομία

Εκπρόσωπος Κομισιόν: Πρώτα η αξιολόγηση, μετά η συζήτηση για το χρέος

Συνεχίζεται η τεχνική εργασία μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών και η ανταλλαγή πληροφοριών σε σχέση με την πρώτη αξιολόγηση, σύμφωνα με την αρμόδια για τα Οικονομικά εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρντ.

Η ίδια επανέλαβε ότι οι επικεφαλής της αποστολής θα μεταβούν στην Αθήνα σύντομα, μόλις έχουν στα χέρια τους «αρκετές πληροφορίες».

Ερωτηθείσα σε σχέση με τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, η Α. Μπράιτχαρντ αναφέρθηκε στη σειρά των γεγονότων όπως έχει αυτή συμφωνηθεί, δηλαδή ότι πρώτα θα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και μετά θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος η οποία δεν θα περιλαμβάνει ονομαστική διαγραφή του.

Κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός ότι στη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων εγκρίθηκε η δημιουργία ειδικής ομάδας εργασίας που θα αφορά τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον δημοκρατικό έλεγχο των προγραμμάτων προσαρμογής, ανέφερε ότι η εμπλοκή του Ευρωκοινοβουλίου ήταν πάντοτε στενή και έτσι θα συνεχίσει να είναι. «Από τότε που ξεκίνησε το ελληνικό πρόγραμμα, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είναι σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ενώ οι επίτροποι Ντομπρόφσκις και Μοσκοβισί εμφανίζονται τακτικά ενώπιον της Ευρωβουλής για να ενημερώσουν τους ευρωβουλευτές», είπε η Α. Μπράιτχαρντ και προσέθεσε ότι η «νομοθεσία προβλέπει έναν ρόλο για το Ευρωκοινοβούλιο σε σχέση με το πρόγραμμα», στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και σε ό,τι αφορά την εμφάνιση των αρμόδιων επιτρόπων στις αντίστοιχες επιτροπές του ΕΚ.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ποιος θα εκπροσωπήσει την Επιτροπή σε αυτήν την ομάδα εργασίας σε περίπτωση που ζητηθεί, απάντησε ότι πρόκειται για μια «πολιτική» Κομισιόν, και πως οι επίτροποι Ντομπρόφσκις και Μοσκοβισί θα συμμετείχαν «μετά χαράς». «Η Επιτροπή θα συζητήσει το εν λόγω ζήτημα με τις αρχές του Ευρωκοινοβουλίου και θα στείλει τον κατάλληλο συνομιλητή ανάλογα με το αίτημα», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Πράσινο φως για παράταση της φορο – έκπτωσης έως 16.000 ευρώ σε δαπάνες αναβάθμισης κτιρίων
Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, η παροχή των σχετικών υπηρεσιών πραγματοποιείται από επιχειρήσεις οι οποίες έχουν τη φορολογική κατοικία τους ή διατηρούν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα
Ακίνητα
Τσιάρας: Το εμβόλιο δεν είναι λύση για την ευλογιά των αιγοπροβάτων – Κίνδυνος για τη φέτα και τις εξαγωγές
Ο Υπουργός προειδοποιεί για τις συνέπειες του εμβολιασμού στα ΠΟΠ προϊόντα και ανακοινώνει δέσμη αποζημιώσεων και στήριξης προς τους πληγέντες κτηνοτρόφους
Πρόβατα
Ο οινοτουρισμός στις προτεραιότητες της στρατηγικής του ΥΠΑΑΤ για τον πρωτογενή τομέα
Ενδεικτικά, ετησίως διατίθενται: 8,43 εκατ. ευρώ για Αναδιάρθρωση και Μετατροπή Αμπελώνων, 7,2 εκατ. ευρώ για Επενδύσεις Οινοποιητικών Επιχειρήσεων - με επιλέξιμες δαπάνες για αίθουσες έκθεσης και γευσιγνωσίας
Freeze motion of red wine pouring into glass, old cellar interior.
Επίδομα θέρμανσης: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Από τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2025 οι αιτήσεις μέσω «myΘέρμανση» – Ποιοι το δικαιούνται, ποια είναι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και πώς θα καταβληθεί το επίδομα
Hand adjusting the valve knob of heating room radiator temperature thermostat