Ελλάδα

Σκάβουν σε στρατόπεδα των Κατεχομένων για λείψανα αγνοούμενων

Από τις στρατιωτικές ζώνες β΄ και γ΄ βαθμού στα κατεχόμενα έχει ξεκινήσει η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους να θέτει σε εφαρμογή το πρόγραμμα εκσκαφών σε στρατιωτικές περιοχές, για ανεύρεση λειψάνων ελληνοκυπρίων αγνοουμένων από το 1974.

Το μέλος της ΔΕΑ, Κριστόφ Ζιρόντ, ο οποίος συναντήθηκε με τους ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ Τάκη Χατζηγεωργίου και Κυριάκο Τριανταφυλλίδη, είπε πως ήδη άρχισαν τις ανασκαφές σε στρατιωτικές περιοχές και συνεχίζουν το διάλογο με τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Επίσης, ο κ. Ζιρόντ γνωστοποίησε πως η ΔΕΑ έχει ζητήσει τη βοήθεια πυροτεχνουργών των ΗΕ προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα που προέκυψε στις εκταφές στο Συγχαρί (αναστάληκαν) λόγω του εντοπισμού οβίδας πυροβολικού του 1974. «Ζητήσαμε από τις τουρκικές δυνάμεις οι ειδικοί να μεταβούν στην περιοχή. Ήδη απάντησαν ΄ναι΄ και αναμένουμε επίσημα το πράσινο φως», τόνισε.

Οι δυο ευρωβουλευτές υπέδειξαν στον κ. Ζιρόντ την ανησυχία για την ταχύτητα των εργασιών της ΔΕΑ. Ο κ. Χατζηγεωργίου εξέφρασε την ελπίδα ότι και «με την πίεση της ΕΕ, τη δική μας πάνω από όλα, η Τουρκία θα δίδει την ελεύθερη πρόσβαση και σε στρατιωτικές ζώνες».

Η πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών του ΑΚΕΛ για το θέμα των αγνοουμένων (έχουν συναντηθεί με όλους τους εμπλεκόμενους) κορυφώνεται με την πραγματοποίηση ειδικής εκδήλωσης (9 Νοεμβρίου) για τους αγνοούμενους στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου έχουν προσκληθεί να μιλήσουν Ε/Κ και Τ/Κ, καθώς και ευρωβουλευτές. Στις 11 Οκτωβρίου, ομάδα ευρωβουλευτών της Αριστεράς θα επισκεφθεί την Κύπρο και τις εγκαταστάσεις της ΔΕΑ.

Εξάλλου, η ομάδα της Αριστεράς κατέθεσε τροποποίηση, ζητώντας τα 25 εκατ. ευρώ που θα δοθούν φέτος στην τ/κ κοινότητα να αυξηθούν στα 28, με στόχο τα τρία εκατ. να δοθούν στη ΔΕΑ.   

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Σύμπλεγμα καταιγίδων και κεραυνοί «σφυροκοπούν» τον Θερμαϊκό - «Καμπανάκι» Τσατραφύλλια για 7 περιοχές
Ο μετεωρολόγος προειδοποιεί τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Ημαθίας, Χαλκιδικής, Πέλλας, Κιλκίς και των παράκτιων περιοχών της Θεσσαλίας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί έως νωρίς το απόγευμα
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
Φάλαινες φυσητήρες εμφανίστηκαν στην Ικαρία: Δείτε τη μοναδική φωτογραφία από τις βουτιές τους
Οι φυσητήρες μπορεί να φτάσουν τα 18 μέτρα και τους 50 τόνους σε βάρος - Το υποβρύχιο φαράγγι στηρίζει μία από τις σημαντικότερες -για τη βιοποικιλότητα- περιοχές της Μεσογείου και πολλά σπουδαία είδη
Φάλαινες 1
Θρίλερ με πλοίο «φάντασμα» στον Αστακό: Αναφορές πως μετέφερε στρατιωτικό υλικό για χάρη του Χαλίφα Χαφτάρ
Ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» αναφέρει πως την υπόθεση χειρίστηκαν τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας εν γνώσει του Μαξίμου - Δεν έχει αποσαφηνιστεί το τι μετέφεραν τα κοντέινερ του πλοίου
Χαλιφά Χαφτάρ
Υποθερμία η πιθανότερη αιτία θανάτου του Βασίλη Καλογήρου - Ο εισαγγελέας απέκλεισε το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας
Υπενθυμίζεται πως η οικογένεια του άτυχου Βασίλη - σύμφωνα με τον δικηγόρο τους - κάνει λόγο «για αρπαγή» του 39χρονου «στη Λάρισα και τη δολοφονία του στη συνέχεια»
Ο Βασίλης Καλογήρου 19
Μελτέμια και δροσιά μέχρι τις 15 Αυγούστου και μετά παρατεταμένη ζέστη - Η πρόγνωση των επόμενων ημερών
Η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει το δεύτερο μισό του Αυγούστου, αν και ακόμα είναι νωρίς για να προσδιοριστεί αν η άνοδος της θερμοκρασίας θα έχει χαρακτηριστικά καύσωνα
παραλια