Οικονομία

Στο κόκκινο 1 στα 10 στεγαστικά δάνεια

«Πονοκέφαλο» προκαλεί στις τράπεζες η αύξηση των δανείων σε καθυστέρηση που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες, ως αποτέλεσμα της ύφεσης που πλήττει την ελληνική οικονομία.

Οι τράπεζες, εκτός από το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, καλούνται τώρα να διαχειριστούν και την έκρηξη των επισφαλειών, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και να πιέσει την κεφαλαιακή επάρκεια των πιστωτικών ιδρυμάτων.
 
Η διαχείριση των προβληματικών χαρτοφυλακίων τους συνδέεται και με τις εξελίξεις στον κλάδο όσον αφορά τις εξαγορές και συγχωνεύσεις, εν όψει και των τεστ αντοχής (stress test) στα οποία πρόκειται να προχωρήσει η Τράπεζα της Ελλάδος τον Σεπτέμβριο.
 
Αυτό που ανησυχεί την κεντρική τράπεζα είναι η άνοδος των καθυστερήσεων που καταγράφεται στα στεγαστικά δάνεια και τα οποία αποτελούν την κατηγορία με τις μικρότερες επισφάλειες.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, σχεδόν ένα στα 10 στεγαστικά βρίσκεται σε καθυστέρηση και η τάση είναι αυξητική, καθώς μέχρι το τέλος του έτους το ποσοστό αναμένεται να έχει ξεπεράσει το 10%, από 8% στο τέλος του πρώτου εξαμήνου.
 
Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι στο τελευταίο τετράμηνο του έτους θα αυξηθούν οι επισφάλειες, καθώς η κρίση στην πραγματική οικονομία θα βαθαίνει.
 
Συνολικά, τα δάνεια των νοικοκυριών που βρίσκονται «στο κόκκινο» ανέρχονται στα 14 δισ. ευρώ. Αν σε αυτά προστεθούν και τα επιχειρηματικά σε καθυστέρηση, τότε τα προβληματικά δάνεια για το σύνολο του κλάδου υπερβαίνουν τα 25 δισ. ευρώ.
 
Ωστόσο οι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα από την άνοδο των επισφαλειών, ωστόσο η τρόικα που παρακολουθεί αποστασιοποιημένη τα πράγματα δεν χάνει ευκαιρία να επισημαίνει τους κινδύνους.
 
Ως προς την ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών, πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα προκρίνει την εξαγορά ελληνικών τραπεζών από μεγάλους ξένους τραπεζικούς ομίλους που διαθέτουν τα απαιτούμενα κεφάλαια.
 
Αν και επισήμως οι εκπρόσωποι της τρόικας στην Αθήνα δεν το επιβεβαιώνουν, οι ξένες τράπεζες δεν φαίνεται να έχουν διάθεση να επενδύσουν στη χώρα μας.
 
Αυτό που έχει αξία για τις ξένες τράπεζες είναι οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, πλην όμως στις περισσότερες περιπτώσεις οι θυγατρικές αυτές είναι μικρές και η πώλησή τους δεν θα έλυνε το ζήτημα της κεφαλαιακής ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών.
 
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ
Η ολοκλήρωση των έργων αυτών στοχεύει αφενός στην προστασία ανθρώπινων ζωών και περιουσιών και αφετέρου στη βελτίωση της ανθεκτικότητας των υποδομών και του περιβάλλοντος απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα
Ακίνητα
Υδατοκαλλιέργειες: Κατά 10,2% μειώθηκε η παραγωγή το 2024
Η συνολική παραγωγή ανήλθε σε 127.495,1 τόνους συνολικής αξίας 689.461,0 χιλ. ευρώ το 2024, έναντι 141.909,2 τόνων συνολικής αξίας 691.160,2 χιλ. ευρώ το 2023, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ)
Aerial view of fish farm
Νίκος Ταγαράς: «Εκσυγχρονίζουμε τους κανόνες αδειοδότησης και κατασκευής των κτιρίων»
Τροποποιούνται με την υπουργική απόφαση διατάξεις που αφορούν στην ταξινόμηση των κτιρίων, στην ασφάλεια, στην αντοχή, στα δομικά στοιχεία των κατασκευών καθώς και εγκαταστάσεις ύδρευσης, θέρμανσης και ηλεκτροδότησης
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς